Manspreading: Τι είναι και γιατί έχει απαγορευτεί στην Ισπανία;
Αν και λιγότερο γνωστό, το manspreading είναι αναμφισβήτητα μια τόσο προσβλητική πράξη, που απαγορεύτηκε στη Μαδρίτη.
Ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι η καθιστή θέση είναι μια φυσική ανάγκη, άλλοι θεωρούν ότι δείχνει… σεξουαλική ελκυστικότητα.
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 82 τοις εκατό των Βρετανών γυναικών έχουν δεχτεί Mansplaining, σύμφωνα με την οποία ένας άνδρας μιλά συγκαταβατικά σε κάποιον (ειδικά μια γυναίκα) για κάτι που δεν γνωρίζει πλήρως.
Αν και λιγότερο γνωστό, το manspreading είναι αναμφισβήτητα μια τόσο προσβλητική πράξη, που απαγορεύτηκε στη Μαδρίτη.
Σύμφωνα με το διαδικτυακό λεξικό της Οξφόρδης, το «manspreading» περιγράφει «την πρακτική κατά την οποία ένας άνδρας υιοθετεί μια καθιστή θέση με τα πόδια ανοιχτά, με τέτοιο τρόπο ώστε να καταπατήσει ένα διπλανό κάθισμα».
Είναι μια συμπεριφορά που παρατηρείται συνήθως στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τώρα, οι ειδικοί δικαιολογούν την πράξη, αποδίδοντας την εγγενή ανάγκη ενός άνδρα να εξαπλωθεί στις… σωματικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Μια πατριαρχική τάση;
Πολλοί έσπευσαν να καταδικάσουν αυτή την «πρακτική» όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά η συζήτηση στη δημόσια σφαίρα το 2014, ως μια πατριαρχική τάση, δηλαδή ένας άνδρας να καταλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να διεκδικήσει την εξουσία του και στη συνέχεια να υπονομεύσει τον χώρο μιας γυναίκας και το δικαίωμά της στον χώρο.
Το 2015, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα «απλώνεται» στο μετρό της Νέας Υόρκης, σε σύγκριση με όταν το κάνει ένας άντρας.
Το 2016 η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφοράς στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε μια επίσημη εκστρατεία κατά του manspreading ενθαρρύνοντας τους επιβάτες του μετρό να φέρονται με «ευγένεια στα μέσα μαζικής μεταφοράς».
Αν και σίγουρα δεν είναι ο πιο ευγενικός τρόπος να καθίσει κανείς, νομιμοποιεί πραγματικά κανέναν η πράξη της «άνθρωπος διάδοσης» να ορίσει τον χώρο ως «εγγενώς έμφυλο», όπως έκανε στη συνέχεια ο Mic; Είναι πράγματι μια περίπτωση ανδρών που μονοπωλούν το χώρο μιας γυναίκας από εγγενές δικαίωμα; Ή μήπως η επιστήμη παίζει μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι πιστεύουμε;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις