Δένδιας: Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύει όλα τα κράτη
Ο Δένδιας διεμήνυσε – με το βλέμμα και στην Τουρκία - ότι ακόμα και για όσους δεν την έχουν υπογράψει η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί «εθιμικό δίκαιο που δεσμεύει όλα τα κράτη»
- Εισφορά αλληλεγγύης: Νέα κλίμακα για να μη χαθεί η αύξηση στις συντάξεις
- Χειροπέδες σε μαθητή: Κατηγορείται ότι οπλοφορούσε στο σχολείο - Συνελήφθη και ο πατέρας του
- Γονέας ξυλοκόπησε μαθητή έξω από σχολείο – Θεώρησε ότι τον καθυστέρησε
- Νέα προθεσμία έλαβε η 33χρονη που παραμένει στον «Ευαγγελισμό» μετά την έκρηξη στους Αμπελόκηπους
Ιδιαίτερη αναφορά στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόσο για τον ορισμό των περιοχών στις οποίες τα κράτη έχουν αποκλειστικά δικαιώματα, όσο και για τις υποχρεώσεις των κρατών σε σχέση με την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Μιλώντας στην εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Greece 2024» για την προστασία των Ωκεανών που θα διοργανωθεί από την Ελλάδα, ο Δένδιας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην UNCLOS τονίζοντας ότι καθίσταται απαραίτητο το σύνολο των κρατών να σεβαστεί τον δεσμευτικό χαρακτήρα της Σύμβασης. Διεμήνυσε δε – με το βλέμμα στην Τουρκία – ότι ακόμα και για όσους δεν την έχουν υπογράψει η σύμβαση αποτελεί «εθιμικό δίκαιο που δεσμεύει όλα τα κράτη».
Διαβάστε επίσης: Οι ωκεανοί της Γης συσσώρευσαν το 2021 θερμότητα-ρεκόρ για έκτο συνεχόμενο έτος
«Είναι ιδιαίτερη τιμή για την χώρα μας η ανάληψη, το 2024, της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference». Μία πρωτοβουλία που εκκίνησε το 2014 από τον τότε Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών. Και νυν Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι» ανέφερε ο ΥΠΕΞ σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία επιδιώκει να προστατεύσει την καρδιά του οικοσυστήματος του πλανήτη μας: τους ωκεανούς.
Ο ΥΠΕΞ @NikosDendias συμμετέχει μαζί με ΥΠΕΞ Γκαμπόν Michael Moussa Adamo και τους Υφυπουργούς @YpenGr @amirasgiorgos, @naftilias @katsafadosk και @MinagricPress @SimosKedikoglou σε εκδήλωση του @GreeceMFA για τους Ωκεανούς που διοργανώνεται στο πλαίσιο του #OurOceanGreece 2024 pic.twitter.com/KqiSiBi9zW
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) July 25, 2022
Υποχρέωση μας να συνεισφέρουμε
Σημείωσε ότι αν και η Ελλάδα δεν είναι μία «Ωκεάνια χώρα» με τη στενή έννοια του όρου, η λέξη Ωκεανός, η οποία έχει καθιερωθεί παγκοσμίως, είναι ελληνικής προέλευσης και αυτό οριοθετεί και την υποχρέωση μας να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια.
«Το υδάτινο στοιχείο είναι ταυτισμένο με την χώρα μας» τόνισε ο Δένδιας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα με ακτογραμμή σχεδόν 21.000 χιλιομέτρων και χιλιάδες νησιά, έχει ακτογραμμή λίγο μικρότερη από αυτή της Αφρικής συνολικά.
Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο
Ο ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε και την αναφορά στους έλληνες εφοπλιστές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και κάνει μεγάλη προσπάθεια να αναδείξει την ανάγκη προστασίας των ωκεανών.
Χαρακτήρισε σαφή απόδειξη σε αυτή την κατεύθυνση και την ενασχόληση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με ζητήματα που άπτονται της προστασίας των Ωκεανών και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Τόσο σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο του EUMED-9, όσο και σε παγκόσμιο, μέσω της πρωτοβουλίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αλλά και εν όψει της COP-27.
Οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΞ
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΥΠΕΞ ο Δένδιας σημείωσε την διασφάλιση της ελευθερίας της Ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας ασφάλειας και τη συνεισφορά στην καταπολέμηση της πειρατείας. Αναφέρθηκε στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Καθώς και στο γεγονός ότι η θάλασσα αποτελεί πηγή καθαρής ενέργειας, γεγονός που συνδυάζεται με την προστασία του περιβάλλοντος.
Υπογράμμισε ότι για την επίτευξη των στόχων αυτών απαιτείται ένα διεθνές δεσμευτικό νομικό πλαίσιο και αυτό είναι η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο ΥΠΕΞ τόνισε και την ανάγκη για διεθνή συνεργασία η οποία επεκτείνεται σε περιφερειακό, διεθνές πολυμερές και παγκόσμιο επίπεδο, με την Ελλάδα να συμμετέχει σε όλα τα παραπάνω σχήματα.
«Προαπαιτούμενο για την επίτευξη των στόχων αποτελεί η συμβολή όλων μας. Tων κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα και των μη κυβερνητικών οργανώσεων» σημείωσε ο ΥΠΕΞ και κάλεσε όλους σε κοινή δράση για να σωθεί η κινητήριος δύναμη του πλανήτη, οι Ωκεανοί.
Τζον Κέρι: Οι ωκεανοί πηγή ζωής
Σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζον Κέρι τόνισε τη σημασία των ωκεανών για τη ζωή στον πλανήτη, υπογραμμίζοντας ότι «το 51% του οξυγόνου που αναπνέουμε προέρχεται από τον ωκεανό». Όπως επισήμανε και ότι «κυριολεκτικά εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από τους ωκεανούς».
Χαρακτήρισε δε την Ελλάδα που θα διοργανώσει το 9ο συνέδριο για τους ωκεανούς ως την πλέον κατάλληλη χώρα για αυτό, καθώς έχει μια ιστορία που πηγαίνει πολύ πίσω. Τόνισε την αναφορά του Αχιλλέα στην Ιλιάδα ότι στους ωκεανούς και υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων σε αυτό το πεδίο των προκλήσεων «προστατεύει κυριολεκτικά τη ζωή στον ίδιο τον πλανήτη και κάνει τον πλανήτη πιο καθαρό, ασφαλέστερο, υγιέστερο».
Ο Κέρι αναφέρθηκε και στην ηγεσία της Ελλάδας στον τομέα της ναυτιλίας σε παγκόσμια βάση.
Τόνισε τέλος την ανάγκη αντιμετώπισης και των κακών πρακτικών αλιείας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις