Μιανμάρ: Σε τέσσερις εκτελέσεις αντιφρονούντων προχώρησε η χούντα – Οι πρώτες μετά από δεκαετίες
Ποιοι είναι τα θύματα των εκτελέσεων στη Μιανμάρ.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ προχώρησε στην εκτέλεση τεσσάρων φυλακισμένων, συμπεριλαμβανομένου πρώην βουλευτή του κόμματος της ανατραπείσας de facto επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ανέφερε σήμερα κρατικό μέσο ενημέρωσης.
Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις αντικαθεστωτικών στη χώρα της Ασίας εδώ και δεκαετίες.
Οι καταδικασθέντες, ανάμεσά τους ο αγωνιστής για την αποκατάσταση της δημοκρατίας Κιο Μιν Γιου, 53 ετών, κατηγορήθηκαν για «βάρβαρες και απάνθρωπες τρομοκρατικές ενέργειες», σύμφωνα με την εφημερίδα Global New Light of Myanmar.
Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα, οι εκτελέσεις ακολούθησαν «δίκες στη φυλακή» κεκλεισμένων των θυρών. Δεν διευκρινίζεται το πότε έγιναν.
Σχετικό ρεπορτάζ του AP
Myanmar carried out its first executions in nearly 50 years with the hangings of a former National League for Democracy lawmaker, a democracy activist and two other political prisoners occurring despite broad pleas for clemency. https://t.co/LwzLnKxWYa
— The Associated Press (@AP) July 25, 2022
Μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου
Αφότου επιβλήθηκε με πραξικόπημα το στρατιωτικό καθεστώς, την 1η Φεβρουαρίου 2021, στη Μιανμάρ έχουν καταδικαστεί σε θάνατο δεκάδες αντίπαλοι της χούντας.
Ο Πιο Ζίγια Τάο, 41 ετών, πρώην βουλευτής του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, συνελήφθη τον Νοέμβριο και καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιανουάριο για παραβίαση του αντιτρομοκρατικού νόμου.
Δύο άλλοι κρατούμενοι που εκτελέστηκαν είχαν κατηγορηθεί πως δολοφόνησαν γυναίκα που φερόταν να ήταν πληροφοριοδότρια της στρατιωτικής χούντας.
Ο στρατός συνεχίζει την αιματηρή εκστρατεία καταστολής των αντιπάλων του. Πάνω από 2.100 πολίτες έχουν σκοτωθεί και πάνω από 15.000 έχουν συλληφθεί από το πραξικόπημα, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση στη χώρα.
Γενοκτονία κατά των Ροχίνγκια
Οι ένοπλες δυνάμεις κατηγορούνται επίσης για γενοκτονία σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια. Το 2017, πάνω από 740.000 μειονοτικοί βρήκαν καταφύγιο σε πρόχειρους καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές, αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθούν από τις ωμότητες του στρατού και παραστρατιωτικών.
Ειδικοί του ΟΗΕ καταδίκασαν τις εκτελέσεις όταν αναγγέλθηκαν, τονίζοντας ότι σκοπός τους είναι να «ενσταλάξουν φόβο» στους πολίτες.
Στο παρελθόν, οι καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών στη Μιανμάρ εκτελούνταν δι’ απαγχονισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους, οι προηγούμενες εκτελέσεις στη χώρα είχαν γίνει στα τέλη των χρόνων του 1980.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις