Βρετανία: Πέθανε ο Νομπελίστας Ειρήνης Ντέιβιντ Τριμπλ, ο «πρώτος υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας»
Ο Ντέιβιντ Τριμπλ και ο Τζον Χιουμ τιμήθηκαν από κοινού με το Νόμπελ Ειρήνης το 1988, για τη συμβολή τους στον τερματισμό της τριακονταετούς αιματοχυσίας στη Βόρεια Ιρλανδία, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 3.600 ανθρώπους.
Ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Βορείου Ιρλανδίας Ντέιβιντ Τριμπλ, ο οποίος είχε τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης το 1998, απεβίωσε την Δευτέρα σε ηλικία 77 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.
«Με μεγάλη θλίψη, η οικογένεια του λόρδου Τριμπλ ανακοινώνει ότι έφυγε από τη ζωή εν ειρήνη, νωρίτερα σήμερα, ύστερα από σύντομη ασθένεια», ανέφερε η ανακοίνωση της οικογένειας, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ενωτικό Κόμμα του Όλστερ.
Ο Ντέιβιντ Τριμπλ και ο Τζον Χιουμ, πρώην ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος, τιμήθηκαν από κοινού με το Νόμπελ Ειρήνης το 1988, για τη συμβολή τους στον τερματισμό της τριακονταετούς αιματοχυσίας στη Βόρεια Ιρλανδία, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 3.600 ανθρώπους.
«Ο Ντέιβιντ Τριμπλ ήταν ένας άνθρωπος με θάρρος και όραμα. Επέλεξε να αδράξει την ευκαιρία για ειρήνη όταν αυτή παρουσιάστηκε και προσπάθησε να τερματίσει τις δεκαετίες βίας, που κατέστρεφαν την αγαπημένη του Βόρεια Ιρλανδία», ανέφερε σε δήλωσή του ο ηγέτης του UUP, Doug Beattie.
«Θα συνδεθεί για πάντα με την ηγεσία που επέδειξε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία του Μπέλφαστ το 1998», προσέθεσε.
Ο Μπράντον Λιούις, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν υπουργός της Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία, αποκάλεσε τον Τριμπλ «λαμπρό πολιτικό άνδρα» και δήλωσε ότι η κληρονομιά του ως αρχιτέκτονα της «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» θα ζει για πάντα.
«Ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου του οφείλει τεράστια ευγνωμοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής
Στις 10 Απριλίου του 1998, υπεγράφη η ιστορική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που έθεσε τέρμα στις αιματηρές συγκρούσεις Καθολικών και Προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία.
«Έτοιμοι για την ειρήνη, έτοιμοι για τον πόλεμο». Αυτό το σύνθημα μπορεί κανείς ακόμη να διαβάσει σε τοίχο μιας προτεσταντικής συνοικίας του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία. Συνοδεύεται από ένα γκράφιτι με δύο μασκοφορεμένους στρατιώτες που κρατούν όπλα στοχεύοντας ο ένας τον άλλον.
Πάνω από 3.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 50.000 τραυματίστηκαν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες υπέστησαν ψυχικά τραύματα από την ταραχώδη εκείνη περίοδο.
Ωστόσο, το επίμαχο γκράφιτι δεν είναι απομεινάρι της εποχής, κατά την οποία μαίνονταν οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των Προτεσταντών, υπέρμαχων της ένωσης με τη Μεγάλη Βρετανία, και των Καθολικών, που τάσσονταν υπέρ μιας Ενωμένης Ιρλανδίας (μιας ένωσης δηλαδή με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όπου η πλειοψηφία ήταν Καθολικοί).
Το γκράφιτι αυτό σχεδιάστηκε μόλις το 2004. Μια ένδειξη ότι τα τραύματα του παρελθόντος δεν έχουν πλήρως επουλωθεί, ακόμη και μετά την συμφωνία ειρήνης.
- Mac Miller: Η οικογένεια του ράπερ κυκλοφορεί το «Balloonerism» έξι χρόνια μετά τον θάνατό του
- Αμερικανός αναλυτής: «Ουκρανική προπαγάνδα ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος!»
- Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
- Target: Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την αλυσίδα εκπτωτικών πολυκαταστημάτων – Τι έφταιξε
- Μάντσεστερ Σίτι: Ανανέωσε ο Γκουαρντιόλα μέχρι το 2027 (pics+vid)
- Ένας ακόμα εκλεκτός του Τραμπ κατηγορούμενος για σεξουαλικό έκλημα – Νέα στοιχεία για τον Πιτ Χέγκσεθ