Απότομη προσγείωση για την παγκόσμια οικονομία
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δείχνουν ότι η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία επιδεινώνεται
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει το καλύτερο όνομα στη χώρα μας. Φταίει ίσως ότι συνδέθηκε με τα Μνημόνια.
Όμως, ταυτόχρονα είναι ένας διεθνής οργανισμός που αποτελεί έναν κρίσιμο κόμβο της παγκόσμιας οικονομίας και εκ της θέσεώς του καλείται διαρκώς να εκτιμά την πορεία της.
Και αυτό δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις προβλέψεις που κάνει για το προς τα πού πηγαίνουν τα πράγματα.
Η τελευταία του πρόβλεψη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που αισθάνονται οι άνθρωποι κάθε φορά που καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς ή να ψωνίσουν τα απαραίτητα: η κατάσταση επιδεινώνεται.
Οι προβλέψεις του δίνουν την εικόνα μιας παγκόσμιας οικονομίας όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται και φέτος και το 2023, με τις αναπτυγμένες οικονομίες να είναι σε τροχιά που μπορεί να τις φέρει και σε ύφεση.
Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται διαμορφώνοντας μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη: μια νέα και επικίνδυνη εκδοχή «στασιμοπληθωρισμού», δηλαδή του συνδυασμού ανάμεσα στην οικονομική στασιμότητα και τη διατήρηση υψηλών ποσοστών πληθωρισμού.
Και τα πράγματα κάνει χειρότερα το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία.
Αρκεί να σκεφτούμε ότι ακόμη δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς μια Ευρώπη που απέχει πολύ από το να μπορεί να τις υποκαταστήσει, παραπέμπει, σε ακόμη πιο αρνητικές οικονομικές δυναμικές.
Την ίδια στιγμή ο συνδυασμός ανάμεσα σε υψηλό πληθωρισμό και στασιμότητα ή ακόμη και ύφεση γεννά και πολύ δύσκολα διλήμματα για όσους χαράζουν οικονομική πολιτική.
Και αυτό γιατί τα παραδοσιακά μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, όπως είναι τα υψηλά επιτόκια και η προσπάθεια να υποχωρήσει κάπως η οικονομική δραστηριότητα για να αποκλιμακωθούν οι τιμές, σε μια συγκυρία επιβράδυνσης απειλούν να διαμορφώσουν έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε επιχειρήσεις για νοικοκυριά. Μάλιστα, για τα τελευταία είναι και μορφή αναδιανομής εισοδήματος σε βάρος τους.
Όλα αυτά δεν είναι «τεχνικά θέματα», παρότι έχουν σημαντικές τεχνικές διαστάσεις.
Κατά βάση είναι πολιτικά. Δηλαδή, παραπέμπουν στην ανάγκη των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών να σκεφτούν πολιτικά. Να σκεφτούν με βάση το πώς θα διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να αποφευχθούν μορφές καταστροφικής κοινωνικής κρίσης, ιδίως στους «αδύναμους κρίκους» της παγκόσμιας οικονομίας. Και να αντιληφθούν ότι στην πραγματικότητα αυτό που λείπει είναι ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα που να μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε τομές στην παραγωγικότητα αλλά και σε αναμέτρηση με προκλήσεις όπως είναι η Πράσινη Μετάβαση.
- Μαρούσι: Τηλεφώνημα για βόμβα σε δημοσιογραφικό όμιλο
- Αμαρτωλός πρόεδρος ο Τραμπ – Δεν εγκρίνουν την βίαιη εξωτερική πολιτική του οι… καθολικοί ιερείς
- Πότε θα παίξει η Σάκκαρη κόντρα στην Αντρέεβα για τον δεύτερο γύρο του Australian Open
- Ταυτοποιήθηκε με τη βοήθεια ΑΙ ο ναζί μιας από τις πιο ανατριχιαστικές φωτογραφίες του Ολοκαυτώματος
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα
- Ο Κωστούλας έβαλε… φωτιά στο «X» με το «ψαλιδάκι»: «El Babinho, το αστέρι της Μπράιτον είναι εδώ» (vids)
- Σεισμός 4 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Λακωνίας
- Η Ιαπωνία σπάει ρεκόρ στους τουρίστες, με τους Κινέζους ωστόσο να της γυρνούν την πλάτη – Ο στόχος για το 2030
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)



















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442