Φυσικό αέριο: Η παγωνιά φέρνει «κόφτη» – Τι πέτυχε η Ελλάδα
Δεν ήταν εύκολη η επίτευξη συμφωνίας για το νέο κανονισμό μείωσης φυσικού αερίου
- Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ετοιμάζει ο Τραμπ
- Άτυπη συνάντηση Μητσοτάκη, Ερντογάν, Χριστοδουλίδη και Ράμα στη Βουδαπέστη
- Επαναστατικός 3D βιοεκτυπωτής εκτυπώνει ανθρώπινους ιστούς «κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν»
- «Όχι» Φαραντούρη σε πρόταση Φάμελλου για συνάντηση των 4 υποψηφίων πλην Κασσελάκη
Με ασφάλεια θα αντιμετωπίσουμε τον κρύο χειμώνα, σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Κάντρι Σίμσον, ακόμα και αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν μειώσει εντελώς τον ανεφοδιασμό σε φυσικό αέριο.
Ωστόσο, το αν θα πάμε σε φυσικό αέριο με… δελτίο θα εξαρτηθεί από το πόσο κρύος θα είναι ο φετινός χειμώνας, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει κενό εφοδιασμού, καθώς και από τις κινήσεις της Ρωσίας.
- Διαβάστε επίσης: «Η Ελλάδα πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε για το φυσικό αέριο»
Τι είπε η Κάντρι Σίμσον
«Υπήρξε συναίνεση ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο και όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές, στους πολίτες και σε όσους ελπίζουν να δουν σημάδια διχασμού στην ΕΕ», δήλωσε η Σίμσον.
«Το σημαντικότερο είναι ότι θα αρχίσουμε να εξοικονομούμε φυσικό αέριο από τώρα και υπάρχει το σχέδιο για να δράσουμε μαζί και συντονισμένα. Η προληπτική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε βεβιασμένες και μονομερείς αποφάσεις όταν θα είναι πολύ αργά», πρόσθεσε η Επίτροπος Ενέργειας.
Σημείωσε, επίσης, ότι βάσει των υπολογισμών της Επιτροπής, η επίπτωση της μείωσης φυσικού αερίου στο μέσο ΑΕΠ της ΕΕ θα είναι σημαντικά μικρότερη αν η εξοικονόμηση ξεκινήσει τώρα, παρά αργότερα, υπό την πίεση της Μόσχας.
Η Κ. Σίμσον τόνισε ότι η σημερινή πολιτική συμφωνία θα οδηγήσει σε τόση εξοικονόμηση φυσικού αερίου όση απαιτείται για να αντιμετωπίσει η ΕΕ με ασφάλεια ένα μέσο κρύο χειμώνα, ακόμα και αν η Ρωσία διακόψει εντελώς τον εφοδιασμό μέσα στον Ιούλιο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι βάσει των υπολογισμών της Επιτροπής, αν ο χειμώνας είναι πολύ κρύος, η ΕΕ θα αντιμετωπίσει ένα κενό εφοδιασμού της τάξεως των 45 εκατ. κυβικών μέτρων – ποσότητα που αντιστοιχεί στην ανάγκη μείωσης κατά 15% τους επόμενους οχτώ μήνες. Αν ο χειμώνας είναι κανονικός, το κενό θα είναι της τάξεως των 30 εκατ. κυβικών μέτρων, είπε η Επίτροπος Ενέργειας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Ζοζέφ Σικέλα, παραδέχθηκε ότι η σημερινή συμφωνία δεν ήταν εύκολη αλλά στο τέλος όλοι αναγνώρισαν ότι «οι θυσίες είναι απαραίτητες».
«Η συμφωνία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την Επιτροπή που βοήθησε να βρεθεί ένας ικανοποιητικός συμβιβασμός», πρόσθεσε. «Η σημερινή απόφαση διασφαλίζει ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε δραματικές συνέπειες το χειμώνα. Δε θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να απειλεί την ασφάλειά μας χρησιμοποιώντας το αέριο ως πολιτικό εργαλείο», ανέφερε ο ίδιος.
Οι προτάσεις και τα κέρδη της Ελλάδας
Η ελληνική πλευρά ζήτησε και πέτυχε να περιληφθεί στο κείμενο η πρόβλεψη που, κατ’ εξαίρεση στο άρθρο 2 και στο άρθρο 5, επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση, όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, αλλά συγκρινόμενο με την προηγούμενη χρονιά.
Επιπλέον, η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, πέτυχαν να συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος.
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το υπουργείο Περιβάλλοντος, στην αιτιολογική σκέψη γίνεται σαφής αναφορά στη διερεύνηση – από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής – της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών στο φυσικό αέριο (gas price caps), για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε προτείνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο αρχηγών.
Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε: «Η σημερινή συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό και αποφασιστικό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης της Ε.Ε. απέναντι στους ρωσικούς εκβιασμούς. Καταλήξαμε, σήμερα, σε έναν κανονισμό που εξετάζει τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας και εξυπηρετεί πρωταρχικό στόχο της Ε.Ε., αυτόν της μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και την παραγωγική βάση της Ευρώπης».
Ο υπουργός παρουσίασε την πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός εθελοντικού μηχανισμού, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Κώστας Σκρέκας: «Η Ελλάδα πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου»https://t.co/l0BQbjM7EO pic.twitter.com/7xPbVSvPrz
— Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (@YpenGr) July 26, 2022
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις