Με ελεγχόμενες διακοπές ή ακόμη και με ένα αιφνίδιο μπλακάουτ στην ηλεκτροδότηση απειλείται η Ελλάδα στην περίπτωση που ο Πούτιν διακόψει από μερικές μέρες έως και τρεις μήνες την παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας ή συνολικά στην Ευρώπη.Στο εφιαλτικό αυτό σενάριο οι αρμόδιοι φορείς, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Διαχειριστές, θα έχουν ετοιμάσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών (νοικοκυριά κι επιχειρήσεις) για εξοικονόμηση ρεύματος και φυσικού αερίου, στην οποία ενδεχομένως χρειαστεί να προχωρήσουν στην περίοδο διαταραχής του εφοδιασμού.

Οι συνέπειες από μία τρίμηνη διακοπή της παροχής του ρωσικού αερίου θα είναι από μεγάλες έως και καταστροφικές, όπως επισημαίνει η ΡΑΕ, επικαιροποιώντας στο «Προληπτικό Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια Εφοδιασμού της Ελλάδας με Φυσικό Αέριο», το ακραίο σενάριο του «Σχεδίου Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων στο Ηλεκτρικό Σύστημα» της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φυσικό αέριο: Αυτή είναι η πρόταση Μητσοτάκη στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης για το Φυσικό Αέριο που έδωσε η ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 1η Αυγούστου, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό στο ενδεχόμενο τρίμηνης διακοπής του ρωσικού καυσίμου από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2023 να παρουσιάσει έλλειμμα αερίου ισχύος από 1,9 Τεραβατώρες έως και 4,2 Τεραβατώρες. Τα μεγέθη αυτά ισοδυναμούν στο 9,5% και το 20%, αντίστοιχα, του ρεύματος που παράγεται με φυσικό αέριο. Με δεδομένο το ότι για το 40% της ετήσιας ηλεκτροπαραγωγής (52 Τεραβατώρες) χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο ορυκτό καύσιμο, η ανάγκη της λήψης μέτρων για την περικοπή της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι αναπόφευκτη, όπως συμπεραίνεται από τα σχέδια που έχει ετοιμάσει η ΡΑΕ.

Με βάση το κείμενο του Ρυθμιστή στο ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού αερίου από μερικές ώρες έως και τρεις μήνες η τροφοδοσία των καταναλωτών θα αντιμετωπίσει τις πιο δυσμενείς συνέπειες. Ακόμη και με την ενεργοποίηση όλων των μέτρων, όπως η λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων ρεύματος, η αύξηση των φορτίων LNG στον τερματικό σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, η εναλλαγή καυσίμου μονάδων φυσικού αερίου σε ντίζελ κ.λπ., οι διακοπές ρεύματος θα είναι αναπόφευκτες. Και στις συνέπειες, όπως τις περιγράφει η ΡΑΕ, περιλαμβάνονται το ολικό μπλακάουτ, η απώλεια ανθρώπινης ζωής, αλλά και οι οικονομικές ζημιές στη χώρα. Συνέπειες που θα προκληθούν και θα κλιμακωθούν ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της διακοπής αερίου.

Ετσι, με βάση τα σχέδια της ΡΑΕ, οι ελεγχόμενες διακοπές κατανάλωσης αερίου και ρεύματος θα ενεργοποιηθούν αμέσως με το κλείσιμο της στρόφιγγας των αγωγών από την Gazprom. Με βάση το σενάριο αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί τον Ιανουάριο του 2023.Τότε οι αρμόδιοι Διαχειριστές θα προχωρήσουν σε ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου πρωτίστως σε ενεργοβόρες και άλλες βαριές βιομηχανίες. Θα εξαιρεθούν εκείνες που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας και την υγεία των πολιτών, όπως τα διυλιστήρια, οι κλάδοι υγείας, τροφίμων, άμυνας, ασφάλειας και περιβάλλοντος. Αξίζει να τονιστεί ότι δεν αποκλείεται εφόσον παραστεί αναγκαίο οι ελεγχόμενες περικοπές φορτίων αερίου και ρεύματος να επεκταθούν, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος εφοδιασμού και σε γραφεία και επιχειρήσεις. Πάντως, η ΡΑΕ στο Προληπτικό Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια Εφοδιασμού της Ελλάδας με Φυσικό Αέριο καλεί τους Διαχειριστές να της έχουν γνωστοποιήσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου τα κείμενα για τη διενέργεια εκστρατειών ενημέρωσης που θα απευθύνονται στους καταναλωτές, νοικοκυριά, γραφεία, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια, ώστε να περιορίσουν τα φορτία κατανάλωσης αερίου στην περίοδο της κρίσης, δηλαδή στο διάστημα που θα προκληθεί η διακοπή της παροχής του καυσίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχες πρωτοβουλίες ετοιμάζονται και για τον τομέα της κατανάλωσης ρεύματος.

Στα προληπτικά σχέδια δράσης περιλαμβάνονται επίσης:

Η προσθήκη πλωτής δεξαμενής στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας

Με την υποδομή αυτή αυξάνεται η διαθέσιμη αποθηκευτική δυναμικότητα του σταθμού από 225.000 κυβικά μέτρα σε πάνω από 370.000 κυβικά μέτρα. Το δεξαμενόπλοιο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από το τέλος του μήνα

Η αποθήκευση φυσικού αερίου

Η ΡΑΕ παραθέτει δύο εναλλακτικές λύσεις με χρόνο υλοποίησής τους έως την 1η Νοεμβρίου. Είτε οι ηλεκτροπαραγωγοί και οι εισαγωγείς αερίου, είτε ο ΔΕΣΦΑ να αποθηκεύσουν ποσότητες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 1,14 Τεραβατωρών σε υπόγεια αποθήκη αερίου στην Ιταλία. Τα αποθέματα θα τηρηθούν από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και τον Μάρτιο 2023.

Αύξηση αποθεμάτων ντίζελ για ηλεκτροπαραγωγή

Οι εταιρείες ΔΕΗ, Elpedison και Ηρων θα πρέπει μέχρι την 1η Νοεμβρίου να αυξήσουν τα αποθέματα ντίζελ για τις μονάδες τους που λειτουργούν με φυσικό αέριο και έχουν τη δυνατότητα να γυρίσουν το καύσιμο σε πετρέλαιο. Τα αποθέματά τους θα πρέπει να είναι διάρκειας 20 ημερών. Οι πέντε μονάδες είναι συνολικής ισχύος άνω των 1,7 Γιγαβάτ. Στην περίοδο της κρίσης θα κληθούν να παράγουν ρεύμα με ντίζελ αντί για φυσικό αέριο.

Διπλασιασμός της ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ελήφθη η απόφαση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αυξηθεί από τις 5 στις 10 Τεραβατώρες η παραγωγή ρεύματος από τις λιγνιτικές μονάδες. Το μέτρο ξεκινά σταδιακά να υλοποιείται.

Τέλος, να σημειωθεί ότι αύριο 26 Ιουλίου συνέρχεται το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ με θέμα την έγκριση του κανονισμού της Κομισιόν για την περικοπή κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας. Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία αντιτίθενται σε αυτή την υποχρέωση με δεδομένη την καλύτερη προετοιμασία τους για την υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.