Έρευνα: Η υπερθέρμανση του πλανήτη μειώνει τις ώρες ύπνου των ανθρώπων
Ο ύπνος μας θα συνεχίζει να περιορίζεται όσο θα συνεχίζεται και η υπερθέρμανση του πλανήτη σύμφωνα με την έρευνα.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός πλέον, και επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο με τις όλο και πιο αυξημένες θερμοκρασίες ανά εποχή. Ωστόσο, κανείς μας δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως το φαινόμενο θα επηρέαζε, πέραν της καθημερινότητας μας, και τον ύπνο μας σε ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Guardian, αποκάλυψε πως καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ύπνος μας γίνεται όλο και πιο δύσκολος. Συγκεκριμένα, ο μέσος άνθρωπος χάνει ήδη 44 ώρες ύπνου το χρόνο, οδηγώντας σε 11 νύχτες με λιγότερο από επτά ώρες ύπνου, ένα τυπικό κριτήριο επαρκούς ύπνου.
- Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: «Είναι ήδη εδώ, τη ζούμε», προειδοποιούν επιστήμονες – «Το έγκλημα συνεχίζεται»
Οι ειδικοί λένε πως οι ώρες χαμένου ύπνου θα αυξηθούν κι άλλο εφόσον θα συνεχιστεί και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που επηρεάζονται περισσότερο.
Ποιους επηρεάζει περισσότερο και γιατί
Η απώλεια ύπνου ανά βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας είναι περίπου ένα τέταρτο υψηλότερη για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες, διπλάσια για τα άτομα άνω των 65 ετών και τριπλάσια για τα άτομα σε λιγότερο εύπορα έθνη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από βραχιολάκια παρακολούθησης του ύπνου που χρησιμοποιήθηκαν από 47.000 άτομα σε 7 εκατομμύρια νύχτες και σε 68 χώρες.
Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες σχετικά με τις παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων είναι η εξής:
Οι γυναίκες μπορεί να επηρεάζονται περισσότερο επειδή το σώμα τους ψύχεται πιο γρήγορα από το σώμα των ανδρών όταν πέφτουν για ύπνο. Οι γυναίκες έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα υποδόριου λίπους κατά μέσο όρο, καθιστώντας την ψύξη πιο αργή.
Σε ό, τι αφορά τους ηλικιωμένους, είναι γνωστό πως δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και πως κοιμούνται πολύ λιγότερο τις νύχτες.
«Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι ότι βρήκαμε ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που ζουν ήδη σε θερμότερα κλίματα παρουσίασαν μεγαλύτερη διαταραχή του ύπνου ανά βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας», δήλωσε ο Κέλτον Μάινορ, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Περιμέναμε ότι αυτά τα άτομα θα είχαν προσαρμοστεί καλύτερα». Επιπλέον, σύμφωνα με τα δεδομένα, οι άνθρωποι δεν κάλυπταν τον χαμένο ύπνο σε μεταγενέστερες εποχές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις