Εκρηκτικό μείγμα ακραίων θερμοκρασιών και πυρκαγιών – Τι λένε οι επιστήμονες
Ολα τα ρεκόρ έσπασε ο υδράργυρος στη Βόρεια Ευρώπη, την ώρα που ο Νότος καταγράφει χιλιάδες νεκρούς από τη θερμική εξάντληση και πλήττεται από τις καταστροφικές φωτιές
Θερμοκρασίες-ρεκόρ στον Βορρά. Πολλαπλά πύρινα μέτωπα στον Νότο. Είναι μόνο μέσα Ιουλίου και το σκηνικό του εφετινού καλοκαιριού στην Ευρώπη, όπως αποτυπώθηκε τις τελευταίες δέκα ημέρες, διαγράφεται εφιαλτικό. Ενα εκρηκτικό μείγμα, όπως χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τις ακραίες θερμοκρασίες, οι οποίες συνοδεύονται από καταστροφικές πυρκαγιές και που έχουν ως μεγαλύτερο θύμα τον άνθρωπο.
Η Ισπανία μετρά τουλάχιστον 1.047 θανάτους που αποδίδονται σε θερμική εξάντληση από τις 10 Ιουλίου, οπότε και ξεκίνησε το δεύτερο κύμα καύσωνα μέχρι τις 19 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας της χώρας Carlos III. Το ίδιο διάστημα στην Πορτογαλία οι νεκροί από θερμοπληξία ξεπέρασαν τους 1.000 σύμφωνα με τις Αρχές, ενώ το θερμόμετρο άγγιξε ακόμη και τους 47 βαθμούς Κελσίου!
Ακραίο κύμα καύσωνα
Παράλληλα, η έκταση της γης που έχει καεί από τις πυρκαγιές σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο είναι υπερτριπλάσια από το αναμενόμενο. Σχεδόν 3.460 τετρ. χλμ. καταγράφηκαν ως καμένη γη στις 16 Ιουλίου από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), με επίκεντρο τις μεσογειακές χώρες.
«Η κατάσταση είναι ενδεικτική της απόλυτης ανάγκης για πανευρωπαϊκή δράση ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, μια γενικότερη κρίση της εποχής μας που απειλεί τόσο την ατομική υγεία όσο και την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας» είπε σε μια δραματική προειδοποίηση ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί. Η τρομακτική εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών τις περασμένες ημέρες στις δύο χώρες της Ιβηρικής, στην περιοχή Ζιρόντ της Νοτιοδυτικής Γαλλίας, στην Τοσκάνη της Ιταλίας και στην Ελλάδα είναι απόρροια της πλήρους απορρύθμισης του θερμοστάτη της Γης. «Οι καύσωνες και οι ξηρασίες επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή και είναι απολύτως ο καθοριστικός παράγοντας εδώ και χρόνια για μαζικό ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών» αναφέρει στο BBC ο κλιματικός επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο East Anglia Μάθιου Τζόουνς. Και αυτή είναι μια παγκόσμια τάση που ενσκήπτει ακόμη και σε περιοχές που δεν θα μπορούσαμε στο παρελθόν να φανταστούμε και η οποία, δυστυχώς, τείνει να γίνει κανονικότητα. Ενδεικτικό το ακραίο κύμα καύσωνα που προσέγγισε θερμοκρασίες μέχρι και 41 βαθμούς Κελσίου στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, γονάτισε τους Βρετανούς, ενώ αποτέλεσε το υπόβαθρο ώστε να ξεσπάσουν δεκάδες πύρινες εστίες έξω από το Λονδίνο. Εξαιτίας των πρωτοφανών θερμοκρασιών για τα δεδομένα της χώρας, η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση για τη δημόσια υγεία, λέγοντας ότι θα επηρεαστούν ακόμη και υγιείς πολίτες.
Ζέστη και στη Γροιλανδία
Στη Γροιλανδία εδώ και δύο εβδομάδες καταγράφονται κατά μέσο όρο θερμοκρασίες 15,5 βαθμών Κελσίου, δηλαδή 10 βαθμοί υψηλότεροι από τις κανονικές για την εποχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ποσότητα πάγου που έλιωσε μόνο μεταξύ 15 και 17 Ιουλίου (6 δισεκατομμύρια τόνοι νερού την ημέρα) στο παγωμένο νησί θα ήταν αρκετή για να γεμίσει 7,2 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ, ή για να καλύψει τη Δυτική Βιρτζίνια, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του CNN.
Κάθε καλοκαίρι οι επιστήμονες ανησυχούν ότι θα δουν μια επανάληψη του ρεκόρ τήξης που σημειώθηκε το 2019 στη Γροιλανδία, όταν 532 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου ξεχύθηκαν στη θάλασσα. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ανέβηκε μόνιμα κατά 1,5 χιλιοστό.
- Τισουντάλι: «Ήρθε η στιγμή οι παίκτες να βγούμε μπροστά»
- Μέι Καλαμάουι: Η απουσία της Παλαιστίνιας-Αιγύπτιας ηθοποιού από τoν «Μονομάχο ΙΙ» πυροδότησε αντιδράσεις
- Τουρκία: Σφοδρές χιονοπτώσεις και προβλήματα σε όλη τη χώρα
- LIVE: Παναιτωλικός – Παναθηναϊκός
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό – Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Η ανεπανάληπτη χαμένη ευκαιρία του Ζιγιές (vid)