Κοροναϊός: Ασπίδα ζωής το 4ο τσίμπημα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ η προστασία έναντι θανάτου και διασωλήνωσης που προσφέρει η δεύτερη αναμνηστική δόση σε ευπαθείς ομάδες προσεγγίζει το 98%
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εκκλήσεις των επιστημόνων να υποβληθούν σε 4η δόση έναντι της λοίμωξης COVID-19 οι πολίτες στη χώρα μας άνω των 60 ετών. Η έντονη δραστηριότητα των υποπαραλλαγών BA.4 και ΒΑ.5 σε συνδυασμό με την ακμάζουσα τουριστική κίνηση που επιταχύνει το ταξίδι του «Κενταύρου» προς τα ελληνικά σύνορα, δημιουργούν μια επικίνδυνη συνθήκη για τους πιο ευάλωτους στην περίπτωση που θα διασταυρωθούν με τον νέο κοροναϊό.
Αλλωστε τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ έπειτα από τις ενδελεχείς αναλύσεις των ειδικών του Οργανισμού, αντλώντας στοιχεία από τον περασμένο Φεβρουάριο έως και τις αρχές Ιουνίου, αποκαλύπτουν τον υψηλό βαθμό προστασίας που προσφέρουν οι δεύτερες αναμνηστικές δόσεις σε εκείνους τους πολίτες που τις χρειάζονται περισσότερο.
- Διαβάστε επίσης: Ποιο εμβόλιο κατά του κοροναϊού έσωσε τις περισσότερες ζωές το 2021;
Υψηλά ποσοστά
Είναι ενδεικτικό πως για τα άτομα 80+ η αποτελεσματικότητα της 2ης δόσης έναντι θανάτου δεν ξεπερνά το 57,8%, όμως της τρίτης δόσης σκαρφαλώνει στο 82,6% και της 4ης δόσης στο 97,8%. Σημειώνεται δε, πως σε παρόμοιο ποσοστό (97,5%) υπολογίζεται και η προστασία που προσφέρει η δεύτερη αναμνηστική δόση έναντι της διασωλήνωσης λόγω σοβαρών επιπλοκών.
Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά, όπως βλέπουμε και στο σχετικό γράφημα, καταγράφονται και για τους πολίτες που ανήκουν στις ηλικιακες κατηγορίες 60-69 και 70-79 ετών.
Εν τω μεταξύ, το… μαύρο (μεταφορικά και κυριολεκτικά) διάγραμμα που συμπεριλαμβάνεται στις εβδομαδιαίες εκθέσεις του Οργανισμού και αφορά τους θανάτους των τελευταίων 21 ημερών, υπενθυμίζει τον πανδημικό κανόνα που θέλει τους ηλικιωμένους να είναι και οι πιο ευάλωτοι. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα των ασθενών που απεβίωσαν κατά το ίδιο διάστημα, δείχνει πως η συντριπτική πλειονότητα των απωλειών (ξεπερνά ακόμη και το 90%) αφορά ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας με συννοσηρότητες.
Οι διστακτικοί
Παρ’ όλα αυτά, οι δικαιούχοι δείχνουν έως και σήμερα να μην έχουν πειστεί: Δεύτερη αναμνηστική δόση έχουν πραγματοποιήσει 395.337 πολίτες άνω των 60 ετών, δηλαδή μόλις το 12,88% του πληθυσμού της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Στη μικρή αυτή… στεγανοποιημένη δεξαμενή θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 34.043 πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει για τις επόμενες ημέρες το ραντεβού τους.
Συνεπακόλουθα στην πράξη, έως και σήμερα περίπου εννέα στους δέκα πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου παραμένουν εγκλωβισμένοι σε δεύτερες σκέψεις ενόσω το 6ο κύμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Δημήτρης Παρασκευής: «Θα είναι διαφορετικές οι παραλλαγές τον χειμώνα»
Επιχειρώντας να εξηγήσει την «αντίσταση» των 60+ στην 4η δόση ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Δημήτρης Παρασκευής σημειώνει πως «η ισχυρή σύσταση έγινε σε μία περίοδο που είχαμε μεγάλη αποκλιμάκωση, χωρίς τότε να μπορεί να προβλεφθεί η σχετικά μεγάλη έξαρση κατά την περίοδο του καλοκαιριού».
Παράλληλα, όπως ο ίδιος παρατηρεί, «υπάρχει η προσδοκία από την κοινότητα για επικαιροποιημένα εμβόλια από τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται ένας δισταγμός ή μια στάση αναμονής».
Ομως, ο καθηγητής επισημαίνει πως αφενός δεν είναι δεδομένη η διαθεσιμότητα επαρκών δόσεων με επικαιροποιήμενα εμβόλια το φθινόπωρο, αφετέρου επειδή ο ιός γενικά μεταλλάσσεται οι παραλλαγές την περίοδο του χειμώνα θα είναι διαφορετικές από αυτές που κυκλοφορούν σήμερα. Και πως από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι ακόμη και «το υπάρχον εμβόλιο ενισχύει σημαντικά την προστασία έναντι θανάτου σε σχέση με την 3η δόση στις ευπαθείς ομάδες, με έμφαση στις ηλικιακές ομάδες άνω των 80».
Πηγή: Εντυπη Εκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις