ΗΠΑ: 2.500 πυροσβέστες «παλεύουν» να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά κοντά στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι
Η φωτιά στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ εξαπλώνεται με «πολύ γρήγορο» ρυθμό.
Πάνω από 2.500 πυροσβέστες με τη συνδρομή 17 ελικοπτέρων μάχονταν χθες (τοπική ώρα) με τις φλόγες μιας «εκρηκτικής» πυρκαγιάς που συνέχιζε να εξαπλώνεται με «πολύ γρήγορο» ρυθμό στους δασώδεις λόφους της Καλιφόρνιας, κοντά στο διάσημο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι στις ΗΠΑ.
Η πυρκαγιά, που ονομάστηκε «Oak Fire», ξέσπασε την Παρασκευή και έχει ήδη καλύψει περίπου 70.000 στρέμματα βλάστησης σύμφωνα με τον τελευταίο διαθέσιμο απολογισμό που δημοσιεύθηκε χθες βράδυ.
«Άνευ προηγουμένου»
Η πυρκαγιά, που είναι ήδη η μεγαλύτερη δασική φωτιά στην Καλιφόρνια της περιόδου αυτής, «προχωρά πολύ γρήγορα και το παράθυρο αντίδρασης για την απομάκρυνση των κατοίκων είναι περιορισμένο», εξήγησε στο CNN ο Τζον Χέγκι, επικεφαλής των πυροσβεστών στην Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με τον ειδικό, η ταχύτητα και η εξέλιξη της φωτιάς είναι «πραγματικά άνευ προηγουμένου».
«Οι πυρκαγιές έφθασαν σε ύψος 30 μέτρων», δήλωσε ο Ντέιβιντ Λι, ένας από τους κατοίκους που απομακρύνθηκαν από την περιοχή, στην εφημερίδα Santa Cruz Sentinel. Ο 55χρονος ήταν μεταξύ αυτών που εγκατέλειψαν πρώτοι την περιοχή την Παρασκευή και πιστεύει ότι το σπίτι του καταστράφηκε εντελώς από την πυρκαγιά. «Ερχόταν απευθείας επάνω μας. Αυτή η φωτιά ήταν μακράν η ταχύτερη που έχω δει ποτέ», πρόσθεσε.
STATEWIDE FIREFIGHT: Cities throughout the state like #Fresno, #Sacramento, #SanJose and #Williams as well as counties like #Butte, #Colusa, #Sonoma & #Mariposa all working to put the #OakFire out. @CBS47 pic.twitter.com/0MSVVpz8wU
— Esteban Reynoso (@reynosotv) July 26, 2022
3.700 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Η «Oak Fire» είχε τεθεί υπό έλεγχο σε ποσοστό 16% ενώ 3.700 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Η πυρκαγιά τροφοδοτείται κυρίως από δέντρα και θάμνους που έχουν ξεραθεί στην περιοχή, η οποία, όπως το μεγαλύτερο μέρος της Καλιφόρνια, πλήττεται από χρόνια ξηρασία.
«Είναι άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», εκτίμησε ο Τζον Χέγκι. «Δεν μπορούμε να έχουμε δέκα χρόνια ξηρασίας στην Καλιφόρνια και να περιμένουμε ότι τα πράγματα θα παραμείνουν τα ίδια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις