Λίβανος: Η χώρα εγκρίνει δάνειο 150 εκατομμυρίων δολαρίων για την εισαγωγή σιταριού
Οι φούρνοι δίνουν με δελτίο τις ποσότητες του επιδοτούμενου ψωμιού στον Λίβανο.
- Πως η Χεζμπολάχ εκδίωξε τον ισραηλινό στρατό από την πόλη Χιάμ
- Τεράστιες οι ζημιές από την πύρινη λαίλαπα στο Λος Άντζελες - Καλλιέργειες έγιναν παρανάλωμα του πυρός
- Μαθητές και εκπαιδευτικοί από τον Βόλο αρρώστησαν σε πενταήμερη - 2 μαθήτριες προληπτικά στο νοσοκομείο
- Αυτές οι εκλογές είναι μόνο η αρχή της εμπλοκής του Μασκ στην πολιτική
Το κοινοβούλιο του Λιβάνου ενέκρινε την Τρίτη δάνειο 150 εκατομμυρίων δολαρίων της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών σιτηρών, σε μια χώρα όπου μεγάλες ουρές αναμονής σχηματίζονται μπροστά από τους φούρνους, εν μέσω ελλείψεων στο ψωμί.
Ο Λίβανος εισάγει συνήθως το 80% του σιταριού του από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιβανέζικου συνδικάτου εισαγωγών σιταριού. Αλλά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η προμήθεια του σίτου διαταράχθηκε στον Λίβανο.
Διαβάστε επίσης: Συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας για τα σιτηρά: Αυτά είναι τα «καυτά» ερωτήματα
Ψωμί με το δελτίο
Η έκρηξη τον Αύγουστο του 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού, που κατέστρεψε τις σιταποθήκες που υπήρχαν εκεί, κατέστησαν την εισαγωγή και την αποθήκευση σιταριού ακόμη πιο δύσκολες.
Οι φούρνοι δίνουν με δελτίο τις ποσότητες του επιδοτούμενου ψωμιού, ενώ ο υπουργός Οικονομίας, Αμίν Σαλάμ, και οι ιδιοκτήτες των αρτοποιείων ρίχνουν την ευθύνη η μια πλευρά στην άλλη σε περίπτωση έλλειψης.
Οι καβγάδες μπροστά από τα αρτοπωλεία είναι συχνοί και, την Τρίτη, ένας κάτοικος εισέβαλε σε έναν φούρνο στην Τααλμπάγια, στον ανατολικό Λίβανο, αναγκάζοντας τον στρατό να επέμβει, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Σαλάμ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα ορισμένα αρτοπωλεία ότι αποθηκεύουν επιδοτούμενο αλεύρι ή ότι το χρησιμοποιούν στην παραγωγή μη επιδοτούμενων προϊόντων.
Η τιμή του ψωμιού αυξάνεται τακτικά λόγω της μείωσης της αξίας της λίρας Λιβάνου, σε μια χώρα που από το 2019 πλήττει πρωτοφανής οικονομική κρίση.
Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος βύθισε το 80% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις