Αμυράς: Πάρα πολύ δύσκολη η έρπουσα φωτιά στη Δαδιά – Δεν έχει πειραχτεί το 30% της βλάστησης στο μέτωπο
Μέχρι στιγμής, η περίμετρος της φωτιάς, η περιοχή όπου η φωτιά έχει περάσει ή βρίσκεται ακόμα είναι 23.000 στρέμματα, ίσως και 25.000 στρέμματα.
«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η φωτιά στη Δαδιά, είναι έρπουσα», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.
«Εγώ ανέβηκα στο ελικόπτερο με τον κ. Στυλιανίδη, πετάξαμε πολύ ώρα πάνω από το δάσος και βλέπεις έναν άσπρο καπνό να βγαίνει κατακόρυφα προς τα επάνω από ένα σημείο του δάσους, χωρίς να φαίνεται η φλόγα, χωρίς να φαίνεται η φωτιά. Φαίνεται ο πράσινος θόλος του δάσους και η φωτιά καίει από κάτω χαμηλά», εξήγησε.
Ο ίδιος σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι «κάθε δυο λεπτά κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα», αλλά «τα ¾ του νερού δεν φτάνει ποτέ κάτω στη φωτιά, διότι είναι τόσο πυκνό το δάσος επάνω και είναι άκαφτα τα δέντρα, οπότε συγκρατείται το νερό».
Δεν κινδυνεύουν χωριά
Πρόσθεσε, δε, ότι σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση που έχει ο ίδιος, τα περισσότερα μέτωπα στο βορρά, στο νότο, ανατολικά, έχουν όλα οριοθετηθεί, «οπότε δεν κινδυνεύουμε από εκεί και δεν κινδυνεύουν και τα γειτονικά χωριά», αλλά υπάρχει μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθεί το νοτιοδυτικό μέτωπο, εκεί όπου συνορεύει το δάσος με τις αγροτικές καλλιέργειες και «θέλουμε να μην περάσει προς τη δύση και προς το νότο περισσότερο, εκεί όπου υπάρχει γειτνίαση με τον σκληρό πυρήνα του δάσους και εκεί όπου βρίσκεται η αποικία του μαυρό-γυπα».
Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, το δάσος έχει μια έκταση 425.000 στρέμματα, είναι «ακαθάριστο από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος, έχει όντως συσσωρευμένες πευκοβελόνες και καύσιμη ύλη σε μεγάλο ύψος» με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται η φωτιά και να έρπει.
Η έκταση της φωτιάς
«Μέχρι στιγμής, η περίμετρος της φωτιάς, η περιοχή όπου η φωτιά έχει περάσει ή βρίσκεται ακόμα είναι 23.000 στρέμματα, ίσως και 25.000 στρέμματα. Αλλά, περίπου το 30% της βλάστησης σε αυτή την περίμετρο δεν έχει καεί, καθώς η φωτιά και χαμηλά. Αυτό σημαίνει ότι θα δώσουν σπόρο αυτές οι συστάδες και η φυσική αναγέννηση θα είναι πολύ πιο εύκολη», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Κοιτάμε πως θα διασώσουμε τα μικρά πτηνά που είναι στις φωλιές. Συζητάμε μήπως και στείλουμε αναρριχητές δέντρων και κτηνιάτρους στις καταγεγραμμένες φωλιές, ώστε να πάρουμε προληπτικά αυτά τα μικρά, να τα κατεβάσουμε, να τα στείλουμε σε εγκαταστάσεις Κτηνιατρικής Σχολής στη Βουλγαρία, και όταν με το καλό τελειώσουμε με τη φωτιά, να τα επιστρέψουμε», συμπλήρωσε.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σύγκρουση απόψεων που καταγράφεται για το εάν πρέπει να μπαίνουμε να καθαρίζουμε τα δάση ή όχι. «Κάποιοι επιστήμονες και κάποιες ΜΚΟ λένε “όχι, αφήστε το δάσος έτσι όπως είναι μόνο του θα κάνει τη δουλειά του, ό,τι πρέπει να κάνει”. Αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη την οποία εμείς ενστερνιζόμαστε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, που λέει ότι πρέπει να ελαφρύνουμε το δάσος από την καύσιμη ύλη, από τη συσσωρευμένη βιομάζα», επισήμανε.
Γιατί πρόκειται για ειδική περίπτωση
Παραδέχθηκε ότι η Δαδιά βέβαια είναι μια ειδική περίπτωση, καθώς είναι τόσο πυκνό το δάσος και τόσο δύσβατες οι περιοχές που «δεν μπορείς να μπεις να καθαρίσεις μέσα στον πυρήνα και δεν θα έπρεπε ίσως στον πυρήνα». «Αλλά, εμείς, και στη Δαδιά και άλλα πολλά δάση, έχουμε πάνω από 130 συνεργεία που αφαιρούν την καύσιμη ύλη και την συσσωρευμένη βιομάζα από επικίνδυνα σημεία, εκεί όπου έχει πρόσβαση ο άνθρωπος.
»Εκεί όπου κάποιος απρόσεκτος να ρίξει ένα τσιγάρο αναμμένο και να πιάσει φωτιά το δάσος. Αυτή τη στιγμή, καθαρίζουμε περίπου 100.000 στρέμματα σε διάφορα δασικά οικοσυστήματα που είναι ευαίσθητα και κρίσιμα, διανοίγουμε και συντηρούμε δρόμους που ήταν αδιάβατοι. Πήραμε 50 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και 22 εκατομμύρια από τον τακτικό προϋπολογισμό και κάναμε διαγωνισμούς μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ, και γίνεται η δουλειά από τον Μάιο. Σε μεγάλο βαθμό έχουν ολοκληρωθεί αντιπυρικές συνολικού μήκους 2.200 χιλιομέτρων και στρώνουμε δασικούς δρόμους που ήταν ασυντήρητοι και κλειστοί, συνολικού μήκους 12.000 χιλιομέτρων. Έχουμε πάρει την απόφαση μας ως υπουργείο Περιβάλλοντος, ότι πρέπει να καθαρίζονται τα δάση, αυτό το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει τον Μάιο, και έχω εισηγηθεί να συνεχίζεται κάθε χρόνο», υπογράμμισε.
Η φωτιά του 2011
Επιπλέον, ο κ. Αμυράς είπε ότι ειδικά στη Δαδιά, «τον Ιούνιο πήγαμε και φτιάξαμε αντιπυρικές ζώνες συνολικού μήκους 145 χιλιομέτρων, μέσα στο Εθνικό Πάρκο, και στρώσαμε δασικούς δρόμους. Αυτά δεν είχαν γίνει ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια, δεν είχε μπει κανείς να συντηρήσει δασικούς δρόμους. Εμείς συντηρήσαμε και διαπλατύναμε δασικούς δρόμους, έτσι ώστε να είναι και μικρές αντιπυρικές, σε έκταση 440 χιλιομέτρων. Δηλαδή φτιάξαμε και αντιπυρικές και δασικούς δρόμους, ακριβώς λόγω της σημασίας αυτού του Εθνικού Πάρκου».
Υπενθύμισε, δε, ότι η Δαδιά είχε υποφέρει ξανά από φωτιά το 2011, λέγοντας ότι τότε είχαν καεί 60.000 στρέμματα δάσους, αλλά σήμερα ο κόσμος είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος σε τέτοια ζητήματα.
- Ελένη Γερασιμίδου: Ξέσπασε με την παραποίηση του λογότυπου του ΚΚΕ από την ΕΡΤ – «Παραχάραξη της ιστορίας»
- Το «Βήμα της Κυριακής» κυκλοφορεί με συναρπαστικές προσφορές
- Η Κινεζική Ακαδημία Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών στο Ελληνικό
- Τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκουν παρηγοριά στο Άγιο Όρος
- Καμία αύξηση στα τέλη ταφής υποστηρίζει ο ΕΣΔΝΑ
- Σκόπελος: Βρίσκεται ανάμεσα στους 10 προορισμούς της Ευρώπης με τις καλύτερες παραλίες για το 2025