Γρεβενά: Στις φλόγες το παρθένο οικοσύστημα της Βάλια Κάλντα – Μεγάλη ανησυχία του κόσμου
Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, Βάλια Κάλντα, είναι ένας από τους σπουδαιότερους, παρθένους Δρυμούς της Ελλάδας.
Συνεχίζει να καίει η φωτιά στη Βάλια Κάλντα, στην θέση Τσακατούρα της ΠΕ Γρεβενών, τοποθεσία Αυγό, όπως την γνωρίζουν οι περισσότεροι στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης: Γρεβενά: Πληροφορίες ότι η φωτιά έφτασε και στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα
Σύμφωνα με το ertnews.gr, το ανάγλυφο της περιοχής είναι τέτοιο που δεν διευκολύνει την προσέγγιση των εναέριων μέσων. Η φωτιά δεν είναι έρπουσα με αποτέλεσμα η κατάσβεσή της να γίνεται ακόμη δυσκολότερη.
Η φωτιά ξέσπασε το περασμένο Σάββατο σε πολύ δύσβατο σημείο και παρά την προσπάθεια που γίνεται από εναέρια μέσα και πεζοπόρα τμήματα δεν έχει γίνει εφικτή η κατάσβεσή της.
Διαβάστε επίσης: Φωτιά στα Γρεβενά: Στη μάχη επίγειες δυνάμεις και 2 ελικόπτερα
Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, Βάλια Κάλντα, είναι ένας από τους σπουδαιότερους, παρθένους Δρυμούς της Ελλάδας. Ιδρύθηκε με το Β.Δ. 487/1966 (ΦΕΚ 120/Α΄/66) με σκοπό την προστασία της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας. Έχει έκταση περίπου 69.000 στρέμματα που χωρίζονται στον πυρήνα και την περιφερειακή ζώνη του δρυμού. Βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου στα όρια των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων.
Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 περίπου μέτρων και περιτριγυρίζεται από τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι (Φλέγκα 2.159 μέτρα) μέχρι και τις κορυφές του βουνού Αυγό (Υψ. 2177 μέτρα). Την κοιλάδα διασχίζουν αρκετά ρέματα με σημαντικότερο το Αρκουδόρεμα, το οποίο αποτελεί παραπόταμο του Αώου.
Η ζεστή κοιλάδα
Το όνομα “Βάλια Κάλντα” σημαίνει στα βλάχικα ζεστή κοιλάδα. Προφανώς ο δρυμός πήρε το όνομά του κατ’ ευφημισμό, λόγω του ότι αποτελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας.
Το κλίμα είναι ορεινό – μεσογειακό, από τα πλουσιότερα στην Ελλάδα σε κατακρημνίσματα (1.500mm/έτος) και χιονοπτώσεις.
Τα καλοκαίρια είναι δροσερά με αρκετές τοπικές βροχές. Η νέφωση είναι υψηλή και οι παγετοί συνηθισμένοι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο, ενώ το χιόνι καλύπτει τον Δρυμό 7 με 8 μήνες το χρόνο.
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;
- Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Ο Πίτερς μοίρασε τα… δώρα στο ΣΕΦ
- Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τους χειρισμούς σχετικά με τις πληροφορίες για το παρελθόν του δράστη