Διήμερη θα είναι η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα. Μία επίσκεψη εξ αναβολής, λόγω της νόσησης της με κορωναϊό που έχει στόχο να στείλει σειρά μηνυμάτων προς πολλές κατευθύνσεις.

Η Μπέρμποκ αναμένεται στην Αθήνα την Πέμπτη, λίγο μετά τις 12:30, με το πρόγραμμα της να ξεκινάει από το μεσημέρι. Πρώτος προορισμός Κοραή 4. Το ιστορικό κτίριο που κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ήταν τα κρατητήρια της Kommandatur. Ένας χώρος μαρτυρίου που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί.

Διαβάστε επίσης: Welt: Αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές ίσως έρθει αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη και αυτό τον κάνει επικίνδυνο

Το κτίριο της Kommandatur

Τα κρατητήρια ήταν στα δύο υπόγεια του τα οποία κτίστηκαν ως αντιαεροπορικά καταφύγια έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, με μεταλλικές πόρτες (γερμανικής προέλευσης) που έκλειναν αεροστεγώς. Τα κρατητήρια ήταν κυρίως κέντρα μεταγωγών, από όπου στη συνέχεια οι κρατούμενοι μεταφέρονταν στις φυλακές Αβέρωφ, στα γερμανικά στρατοδικεία, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε καταναγκαστικά έργα ή σε τόπους εκτελέσεων. Από παιδιά 14 ετών και πάνω.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων.

Στην προσφυγική δομή του Σχιστού

Αφού αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής Κατοχής, η Μπέρμποκ αναμένεται να μεταβεί στο Σχιστό και πιο συγκεκριμένα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, συνοδευόμενη από τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Το ζήτημα του μεταναστευτικού που θα θιγεί θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα από τα «αγκάθια» της επίσκεψης με την Μπέρμποκ να έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στον συγκεκριμένο τομέα, μην διστάζοντας ακόμα και να ζητήσει εξηγήσεις από την Αθήνα και τη Μαδρίτη για καταγγελίες που τις συνδέουν με πρακτικές επαναπροωθήσεων, στο παρελθόν.

«Οι εικόνες τρόμου και οι ειδήσεις που φτάνουν αυτές τις μέρες από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι δύσκολα διαχειρίσιμες. Με λυπούν βαθιά. Οι κοινές αξίες μας, ο ανθρωπισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν και στα σύνορά μας #Μelilla #Evros» είχε αναφέρει σε αναρτήσεις της στο τέλος Ιουνίου η Μπέρμποκ μετά από σχετικά δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel προσθέτοντας ότι  «τα γεγονότα και οι καταγγελίες πρέπει να διερευνηθούν πλήρως. Δεν πρέπει να επαναληφθούν. Ο ανθρώπινος πόνος μάς υπενθυμίζει ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε στην #ΕΕ αναφορικά με την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου». Και το ερώτημα είναι αν η Μπέρμποκ θα θελήσει να ασκήσει κριτική στην Αθήνα και από ελληνικού εδάφους…

Σημειώνεται ότι μετά τη δομή του Σχιστού η Γερμανίδα ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί και το επιχειρησιακό γραφείο της FRONTEX στην Αθήνα. Η Μπέρμποκ θα κλείσει το επίσημο πρόγραμμα της με την επίσκεψη της στη ΜΚΟ SolitarityNow.

Την Παρασκευή Μέγαρο Μαξίμου και ΥΠΕΞ

Οι συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον ομόλογο της Νίκο Δένδια τοποθετούνται την Παρασκευή το πρωί. Η Μπέρμποκ θα μεταβεί το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και από κει θα έχει την ευκαιρία ενδεχομένως να περπατήσει μέχρι το υπουργείο Εξωτερικών. Η αναχώρηση της από την Αθήνα με προορισμό την Τουρκία έχει καθοριστεί μετά το γεύμα το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στα ζητήματα που η Αθήνα θεωρείται ότι θα δώσει έμφαση είναι η Τουρκία και δη σε μία περίοδο που το Βερολίνο δείχνει να εγκαταλείπει την πολιτική των ίσων αποστάσεων και να παίρνει θέση καταγγέλλοντας την αναθεωρητική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα.

Η μεταστροφή (;) της Γερμανίας

Η ελληνική διπλωματία κρατά στην ατζέντα της τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο τέλος Μαΐου και την αναλυτική ενημέρωση του για την τουρκικη παραβατικότητα. Ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Σολτς, ο οποίος καταδίκαζε τις τουρκικές υπερπτήσεις και διεμήνυε ότι «δεν γίνεται ανεκτό από τη γερμανική κυβέρνηση να αμφισβητείται η ακεραιότητα της Ελλάδας». Προακλώντας μάλιστα οργισμένη αντίδραση από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Ακολούθησε η ανάρτηση του γερμανού πρεσβευτή, Ερνστ Ράιχελ μετά «το χάρτη Μπαχτσελί», ο οποίος σε μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διεμήνυε ότι «οποιαδήποτε αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας είναι απαράδεκτη».

Ψηλά στην ατζέντα και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ανάγκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής καθώς και της επισιτιστικής κρίσης.

Εκκρεμότητες

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς οι συνομιλίες Μπέρμποκ – Δένδια θα «καλύψουν όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων εκκρεμοτήτων». Όπου εκκρεμότητες θα μπορούσαν να θεωρηθούν τόσο οι γερμανικές αποζημιώσεις, όσο και το ζήτημα της πώλησης των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία.

Επιπροσθέτως, οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και σε προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας.