Ένα νέο διπλωματικό μαραθώνιο σε δύο μέτωπα έχει ξεκινήσει η Αθήνα. Προς τις αραβικές χώρες, αλλά και την Ευρώπη.

Η διήμερη επίσκεψη του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Αθήνα που ξεκίνησε χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε σαν αποτέλεσμα και την επίσημη θεσμοθέτηση με υπογραφή και σχετικής συμφωνίας της σύστασης Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, ενώ τέθηκαν επί τάπητος επενδύσεις, εμπόριο και ασφάλεια, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: Τουρκικό think tank αναλύει τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και το ρόλο των Αμερικανών

Τη συνάντηση Μητσοτάκη – μπιν Σαλμάν ακολούθησε και η υπογραφή 16 επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ ιδιωτικών ομίλων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, την Τετάρτη. Ενώ οι εξελίξεις δεν σταματάνε να «τρέχουν».

Παρόν και μέλλον

Πέρα από όσα ανακοινώθηκαν άλλωστε, η αποστολή που συνόδευε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα – διάδοχο έδειξε να βολιδοσκοπεί και μία σειρά ακόμα πιθανών επενδύσεων σε διάφορους τομείς. Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον και όσον αφορά τα ΜΜΕ και τις δυνατότητες συνεργασίες ανάμεσα σε Ριάντ και Αθήνα και στον τομέα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Ενδεικτικό ότι διευθυντικά στελέχη των σαουδαραβικών ΜΜΕ, αλλά και υπουργοί που συνόδευαν τον μπιν Σαλμάν υπογράμμιζαν ότι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι πολύ διαφορετικό και ανοιχτό από ότι στο παρελθόν. Τόνιζαν δε ότι εκτός από την κατεύθυνση επενδύσεων από το Ριάντ προς την Αθήνα, στόχος είναι και η προσέλκυση ελληνικών επενδύσεων στη Σαουδική Αραβία.

Τόνιζαν δε το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, με το ρόλο της Αθήνας ως γέφυρας ανάμεσα στον αραβικό κόσμο και την Δύση, κυρίως δε την ΕΕ, να αναδεικνύεται ιδιαίτερα.

Η προσπάθεια για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών.

Ο παράγοντας Τουρκία

Ακόμα και αν το θέμα δεν είναι η Τουρκία και οι σχέσεις της με την Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία, το ταξίδι του μπιν Σαλμάν στην Άγκυρα και η χειραψία πολλών δισεκατομμυρίων με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να υποβαθμίζει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Ούτε να τις απειλεί.

Ψηλά για τους σαουδάραβες και το ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, με το Ριάντ να μην ξεχνά την αποστολή τους Πάτριοτ που έλαβε από την Αθήνα και να δηλώνει ότι η διμερής σχέση θα προχωρήσει και σε αυτό το επίπεδο. Διατηρώντας μάλιστα σημαντική δυναμική.

Η Ελλάδα άλλωστε έχει εδώ και καιρό βάλει στο διπλωματικό της στόχαστρο τις χώρες του αραβικού κόσμου και δη τα κράτη του Κόλπου. Υπογραμμίζει το ρόλο που μπορεί να παίξει και τις νέες συμμαχίες στις οποίες είναι σε θέση να γίνει ο συνδετικός κρίκος καθώς και τις ευρωπαϊκές πόρτες που μπορεί να ανοίξει στα αραβικά κράτη.

Το Κατάρ

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνομιλία που είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός με τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Μία χώρα με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς η Άγκυρα. Μητσοτάκης – αλ Θάνι συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, καθώς και οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης, ενώ συμφώνησαν και για ανταλλαγή επισκέψεων, με τον πρωθυπουργό να αποδέχεται πρόσκληση να μεταβεί στο Κατάρ.

Αν και η Αθήνα σημειώνει επανειλημμένα ότι δεν έχει στόχο να κάνει τις διμερείς σχέσεις της και την εξωτερική πολιτική της τουρκοκεντρική ωστόσο είναι σαφές ότι δεν επιθυμεί να αφήνει «κενά». Ιδιαίτερα με χώρες που έχουν ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Η Αναλένα

Σημαντική για την Αθήνα και η άφιξη της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ για διήμερη επίσκεψη την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στην επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, σημειώνεται ότι οι συνομιλίες θα «καλύψουν όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων εκκρεμοτήτων». Όπου εκκρεμότητες θα μπορούσαν να θεωρηθούν τόσο οι γερμανικές αποζημιώσεις, όσο και το ζήτημα της πώλησης των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία.

Και σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει τι θα ειπωθεί τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κάμερες.

Στην Κύπρο

Ο ΥΠΕΞ την πρώτη μέρα της γερμανίδας ομολόγου του, ωστόσο, θα απουσιάζει, αφού έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Κύπρο, στην σκιά των ανακοινώσεων της Άγκυρας για νέες γεωτρήσεις. Διπλωματικές πηγές και αναλυτές θεωρούν ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο χώρος που η Άγκυρα θα επιχειρήσει τις νέες τηςς προκλήσεις. Με την Αθήνα να θέλει να δείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δε την Παρασκευή το απόγευμα και ενώ η Μπέρμποκ θα αναχωρεί για Άγκυρα ο Δένδιας ετοιμάζει και επίσκεψη στο Παρίσι, για συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογο του, Κατρίν Κολονά. Διπλωματικές πηγές συνέδεαν την επίσκεψη Μπέρμποκ στην Τουρκία και τη μετάβαση του ΥΠΕΞ στη Γαλλία κάνοντας λόγο για «συμβολισμό».

Θωράκιση

Η Αθήνα παραμένει σε ετοιμότητα σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και επιχειρεί να διασφαλίσει τις συμμαχίες. Στόχος να παραμείνει διπλωματικά θωρακισμένη απέναντι σε νέες προκλήσεις, αλλά και να ενισχύσει τους δεσμούς της με σύμμαχες χώρες μέσω συμφωνιών.

Σε αυτό το πλαίσιο η διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων, τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο αναμένεται να συνεχιστεί με την ελληνική διπλωματία να επιχειρεί να μην επιτρέπει την ύπαρξη κενών που θα μπορούσε να διεισδύσει η Άγκυρα.