Nord Stream1: Ευθύνες στη Siemens ρίχνει η Gazprom για την τουρμπίνα του Nord Stream 1
Η τουρμπίνα χρειάζεται για τον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια του Nord Stream 1, που διοχετεύει αέριο στη Γερμανία
Διευθυντικό στέλεχος της ρωσικής Gazprom δήλωσε σήμερα πως η εταιρία εξακολουθεί να περιμένει την επιστροφή μιας τουρμπίνας της Siemens Energy για τον αγωγό αερίου Nord Stream 1, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση στη γερμανική εταιρία.
Η Siemens Energy δήλωσε πως επαφίεται στην Gazprom να παράσχει τα απαραίτητα τελωνειακά έγγραφα για την επιστροφή της τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά.
Διαβάστε επίσης: Άνοιξε ο αγωγός Nord Stream 1 – Στο 30% η ροή φυσικού αερίου
Η Ρωσία έχει επικαλεστεί προβλήματα με τις τουρμπίνες ως την αιτία για τη μείωση της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του από σήμερα.
Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Δεν «βλέπει» να επαναλειτουργεί ο Nord Stream 1
Η Ευρωπαϊκή Ένωση την κατηγορεί για ενεργειακό εκβιασμό, κάτι που η Μόσχα αρνείται, καθώς οι δύο χώρες ανταλλάσσουν οικονομικά χτυπήματα και εχθρική ρητορική για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Βιτάλι Μάρκελοφ δήλωσε στο δίκτυο Rossiya 24: «Υπολογίζαμε ότι θα παραλαμβάναμε μια επισκευασμένη μηχανή από τη Siemens (Energy) τον Μάιο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε αυτή τη μηχανή».
Διαβάστε επίσης: Gazprom: Σταματά ακόμη μία τουρμπίνα του Nord Stream 1 για συντήρηση
Είπε πως και άλλες τουρμπίνες χρειάζονται επισκευή, αλλά η «Siemens δεν παρέχει εργασία για την επίλυση αυτών των προβλημάτων».
Η Siemens Energy επανέλαβε πως η μεταφορά της τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση μπορεί να αρχίσει αμέσως.
«Οι γερμανικές αρχές παρείχαν στη Siemens Energy όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εξαγωγή της τουρμπίνας στη Ρωσία. Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι τα τελωνειακά έγγραφα για εισαγωγή στη Ρωσία. Η Gazprom, ως πελάτης, πρέπει να παράσχει αυτά τα έγγραφα», είπε.
Η τουρμπίνα χρειάζεται για τον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια του Nord Stream 1, που διοχετεύει αέριο στη Γερμανία μέσω του μήκους 1.200 χιλιομέτρων αγωγού στον πυθμένα της Βαλτικής θάλασσας.
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»