Νέοι διευθυντές θα εκλεγούν στα σχολεία της χώρας τους επόμενους μήνες, με τα Συμβούλια επιλογής τους σε νέα «απλοποιημένη» μορφή, καθώς η συμμετοχή σ αυτά των νέων Συμβούλων εκπαίδευσης που απαιτούνταν στην αρχική μορφή του νόμου, φαίνεται ότι καθυστερεί. Έτσι, στα αρμόδια Συμβούλια θα συμμετέχουν οι νυν Συντονιστές εκπαιδευτικού έργου (που ουσιαστικά αποτελούν τον θεσμό που αντικατέστησε τους παλιούς σχολικούς συμβούλους).

Τα Συμβούλια επιλογής των διευθυντών των σχολείων θα αποτελούνται στην ουσία από εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων ή με εμπειρία στην διοίκηση που θα διορίζονται από τους Περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης κάθε περιοχής.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή, με στόχο να προχωρήσει πιο γρήγορα η επιλογή των Διευθυντών σχολείων, καθώς οι νυν διευθυντές τους υπηρετούν με παράταση της θητείας τους μέχρι να επιλεγούν οι αντικαταστάτες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κεραμέως: Πάνω από 3.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών

Στην τροπολογία που αλλάζει η σύνθεση των τοπικών Συμβουλίων Επιλογής των Διευθυντών Σχολείων αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

  • Καταργείται  η συμμετοχή σ αυτά των Εποπτών Ποιότητας και Συμβούλων  Εκπαίδευσης κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, οπότε το Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής  αποτελείται από τα εξής μέλη: τον Διευθυντή Εκπαίδευσης κάθε περιοχής, με τον νόμιμο αναπληρωτή του, ως πρόεδρο, έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού ‘Εργου πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, ο οποίος υπάγεται στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης με τον νόμιμο αναπληρωτή του, ως αντιπρόεδρο, και τρεις εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα υπηρετούν με οργανική Θέση στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και θα έχουν ο πρώτος τουλάχιστον εικοσαετή και οι υπόλοιποι τουλάχιστον δεκαπενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία στην τοπική βαθμίδα εκπαίδευσης, καθώς και υπηρεσία σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης.
  • Ωστόσο αν δεν βρεθούν υποψήφιοι για τις θέσεις Συντονιστών, θα επιλέγεται πάλι από τον Περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης της κάθε περιοχής ένας εκπαιδευτικός που υπηρετεί με οργανική θέση στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης που υπάγονται στην οικεία Περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης και έχει τουλάχιστον εικοσιπενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία, καθώς και υπηρεσία σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης.

Πάντως, με την ίδια τροπολογία του υπουργείου Παιδείας ορίζεται ότι προηγείται η προκήρυξη των θέσεων των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Συμβούλων Εκπαίδευσης, των διευθυντών, προϊσταμένων και υποδιευθυντών των σχολείων, ενώ ακολουθούν η προκήρυξη των θέσεων των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης.

Και ρυθμίσεις για τα ΑΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε όμως και τροπολογίες σχετικά με τον νέο Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή, εισάγοντας νέο μοντέλο στην διοίκηση τους και Συμβούλια διοίκησης.

Μ αυτήν ορίζεται ότι μέχρι να συγκροτηθούν τα νέα Συμβούλια διοίκησης τους τις αρμοδιότητες τους ασκούν τα πρυτανικά συμβούλια κάθε ανώτατου Ιδρύματος.

Επίσης στα δέκα πανεπιστήμια που επρόκειτο να κάνουν πρυτανικές εκλογές φέτος την Άνοιξη αλλά η θητεία τους παρατάθηκε ως τον Φεβρουάριο του 2023 λόγω της ψήφισης του νέου νόμου, ορίζεται ότι με απόψαση της Συγκλήτου μπορεί να ορίζεται ως πρύτανης ένας εκ των υπηρετούντων αντιπρυτάνεων του Α.Ε.Ι. κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στην περίπτωση που ο νυν πρύτανης τους πρέπει να συνταξιοδοτηθεί ως το τέλος του χρόνου. Αυτό βέβαια θα ισχύσει μόνο μέχρι να εκλέξουν τα νέα Συμβούλια τους.