Πανελλαδικές 2022: Μέχρι αύριο οι ανακοινώσεις για τις βάσεις εισαγωγής – Οι τελευταίες εκτιμήσεις
Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα ανακοινωθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής για τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
- Η φοβερή αποκάλυψη της Βικτόρια Μπέκαμ για τα παιδιά της
Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Όπως έγινε γνωστό χθες από δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, οι βάσεις θα ανακοινωθούν έως και αύριο Παρασκευή.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αναμένεται πτώση των βάσεων που θα επηρεάσει όλα τα επιστημονικά πεδία και αρκετά περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα των ΑΕΙ. Σε ορισμένα τμήματα θα υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν θα λείψουν και οι εξαιρέσεις με κάποιες σχολές να σημειώνουν άνοδο.
Η εικόνα αυτή, όπως έχουν γράψει ήδη «ΤΑ ΝΕΑ», θα παρουσιαστεί κυρίως στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής), ενώ ακολουθούν το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Επιστημών) και το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών), ενώ στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας) φαίνεται ότι θα έχουμε αυξομειώσεις.
- Διαβάστε επίσης: Πανελλαδικές 2022: Φυσική και Μαθηματικά ρίχνουν τις βάσεις
Εξαίρεση
Υπάρχουν τμήματα ΑΕΙ που μπορεί να παρουσιάσουν φέτος πτώση ακόμη και μεγαλύτερη των 500 μορίων, με εκείνα των μεσαίων και χαμηλών βαθμολογιών, ωστόσο, να εμφανίζουν πιο συγκρατημένη πτωτική τάση.
Σε αυτή την πορεία, εξαίρεση θα αποτελέσουν – πιθανότατα – συγκεκριμένα οικονομικά τμήματα, τα οποία αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική τάση, κόντρα στο… ρεύμα. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια, παρά τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, στο οποίο υπάγονται τα οικονομικά (φέτος ήδη αναφέρθηκε ότι είχαμε μεγάλα ποσοστά αποτυχίας στα Μαθηματικά), καταγράφεται μια σταθερή ανοδική πορεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι αριστούχοι φέτος ήταν λιγότεροι σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Και τη φετινή χρονιά – δεύτερη χρονιά εφαρμογής του νέου εξεταστικού συστήματος για τα ΑΕΙ – θα επανεμφανιστούν οι περιπτώσεις τμημάτων με λιγότερους των 10 εισακτέους, επαναφέροντας τη συζήτηση για τη χωροταξική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων μας. Η διαδικασία, μάλιστα, αναμένεται φέτος να είναι ευκολότερη, αφού ο νέος νόμος – πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση που ψηφίστηκε πρόσφατα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Παιδείας να λάβει αποφάσεις για κλείσιμο ή συγχωνεύσεις τμημάτων μειωμένου ενδιαφέροντος, με σχετική ευελιξία.
Οι εκτιμήσεις για 100 περιζήτητες σχολές
Τα μόρια
Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι φέτος έχουμε διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των συνολικών μορίων, διαφορετικούς συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας ανά σχολή και νέα δεδομένα στον υπολογισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
«Οι μέρες των διακοπών για τους περισσότερους κυλούν πολύ γρήγορα, αλλά για τους υποψήφιους που έδωσαν Πανελλαδικές και για τις οικογένειές τους ο χρόνος κυλά πολύ αργά», λέει ο εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο Αντώνης Φλωρόπουλος και συνεχίζει: «Αυτοί, μάλιστα, που βρίσκονται στα όρια της κατώτερης βάσης της σχολής που επιθυμούν να εισαχθούν αγωνιούν περισσότερο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις