Ποιος πήγε κι άφησε τον γλάρο στην ταράτσα;
Κατά δεκάδες καταφτάνουν στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής ANIMA γλαρόπουλα που έχουν γεννηθεί σε κτίρια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας και βρίσκονται να έχουν πέσει σε ακαλύπτους ή να... σουλατσάρουν στους δρόμους της πόλης πριν μάθουν να πετούν καλά
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Δεκάδες είναι οι κλήσεις που δέχεται καθημερινά ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής, ΑΝΙΜΑ, από κατοίκους της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και της Κρήτης, οι οποίοι έκπληκτοι εντοπίζουν νεαρά σε ηλικία γλαράκια στους δρόμους των αστικών κέντρων ή στις ταράτσες των πολυκατοικιών τους. «Οι κάτοικοι των πόλεων είναι προετοιμασμένοι να δουν γλάρο μόνο στην παραλία. Ετσι, μένουν έκπληκτοι όταν αντικρίζουν ένα γλαρόπουλο πάνω στο καπό του αυτοκινήτου τους στα Εξάρχεια, για παράδειγμα.
Η ΑΝΙΜΑ δέχεται συνεχώς κλήσεις την τελευταία εβδομάδα, από τις οποίες δεν λείπει η ένταση κάποιες φορές. Διότι πολλοί δεν είναι διατεθειμένοι να περισυλλέξουν το ζώο και να το ξανανεβάσουν στην ταράτσα ή να το φέρουν στον Σταθμό, κι εμείς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε μεταβαίνοντας σε τόσα περιστατικά. Οι νεαροί γλάροι είναι αυτές τις μέρες αρκετά μεγαλόσωμοι, κοντά στο μέγεθος των γονιών, αλλά έχουν ένα σκούρο σταχτί χρώμα σε όλο το σώμα τους» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι άνθρωποι της ANIMA στο προφίλ του Συλλόγου στο facebook, αναρτώντας και μερικές από τις φωτογραφίες που έχουν λάβει από πολίτες που βρήκαν γλαράκια σε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά και οι οποίοι δεν γνώριζαν τι να τα κάνουν.
Για το νέο αυτό φαινόμενο μιλά στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του ΑΝΙΜΑ Μαρία Γανωτή, προειδοποιώντας τους πολίτες να μην ταΐζουν τα ζώα και να επικοινωνούν άμεσα με τον Σύλλογο ώστε να λάβουν έγκαιρα τις κατάλληλες οδηγίες από τους ειδικούς. «Εδώ και μερικά χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο στις παραλιακές συνοικίες της Αθήνας αλλά και στον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, και σιγά-σιγά στο εσωτερικό των πόλεων, για παράδειγμα στα Εξάρχεια, τον Περισσό, το Γαλάτσι, το Κερατσίνι, τη Νίκαια, να φωλιάζουν γλάροι πάνω στις πολυκατοικίες. Αυτό συμβαίνει μάλλον, όσον αφορά την Αθήνα και τον Πειραιά, γιατί έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι γλάροι και δεν τους φτάνουν οι θέσεις φωλιάσματος που είχαν στις νησίδες του Αργοσαρωνικού.
Οι ταράτσες παρέχουν ασφάλεια, δεν υπάρχουν άρπαγες που μπορούν να φάνε τα αβγά ή τα μωρά τους και, άρα, βολεύουν τους γλάρους πολύ. Τα μωρά γλαράκια μόλις αρχίσουν και πετάνε ακολουθούν τους γονείς τους στη θάλασσα. Βέβαια, αυτό μερικές φορές δεν συμβαίνει. Δηλαδή, πριν μεγαλώσουν πλήρως, σε κάποιες δοκιμαστικές πτήσεις, πέφτουν σε ακαλύπτους ενώ μπορεί κανείς να τα δει να περιφέρονται ακόμα και στους δρόμους της πόλης» εξηγεί η ίδια.
Οι ειδικοί του Συλλόγου συμβουλεύουν τους πολίτες μόλις εντοπίσουν ένα γλαράκι να καλέσουν άμεσα στα τηλέφωνα του Συλλόγου για περαιτέρω βοήθεια. «Είναι πάρα πολλές οι κλήσεις. Ειδικά για τα νεαρά γλαράκια που είναι πολύ εύκολο να τα πιάσει κάποιος – δεν είναι σαν τους ενήλικους γλάρους που τσιμπάνε κάπως άγαρμπα – εμείς δίνουμε οδηγίες να τα βάζουν σε χαρτόκουτο και μετά, αν είναι οι γονείς τους στην ταράτσα και τα ψάχνουν, λέμε να τα ξαναπάνε στην ταράτσα, διαφορετικά, λέμε να μας τα φέρουν εδώ. Τις τελευταίες 20 μέρες, έχουμε πάρει πάνω από 50 γλαράκια και συνεχίζουν να έρχονται. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε απεριόριστο χώρο φιλοξενίας.
Υπάρχει ένας χώρος στο Λαγονήσι όπου, μόλις φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος και δούμε ότι πετάνε, τα πηγαίνουμε εκεί στη θάλασσα και τα αφήνουμε ελεύθερα» αναφέρει η Μαρία Γανωτή, απευθύνοντας έκκληση προς τους κατοίκους των πόλεων: «Καλύτερα να μην επιχειρούν να τα ταΐσουν γιατί τα ζώα αυτά όταν στρεσάρονται κάνουν εμετό. Νερό ναι, γιατί μπορεί να έχουν μείνει πολλή ώρα στον ήλιο και να είναι αφυδατωμένα. Οποιος βρει γλαράκι, να μας τηλεφωνήσει, να στείλει φωτογραφία για να αξιολογήσουμε το περιστατικό και, εφόσον χρειαστεί, να ακολουθήσει τις οδηγίες μας, να πιάσει το ζώο, να το βάλει σε ένα κουτί να μας το φέρει. Είμαστε κάθε μέρα ανοιχτά, από τις 9.00 το πρωί μέχρι το απόγευμα στις 7.00, δίπλα στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Καλλιθέα. Δεν είναι κάτι τρομερά δύσκολο για κάποιον που του τυχαίνει μια φορά στη ζωή του να φέρει εδώ ένα πουλί. Και εμείς θα αναλάβουμε τη φροντίδα – μερικά έρχονται τραυματισμένα, με κατάγματα στα πόδια και τα φτερά -, που μπορεί να περιλαμβάνει και πολλά φρέσκα ψάρια, μέχρι να φτάσουν να απελευθερωθούν».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις