Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Λιγότερες εξετάσεις αίματος προκαλούν οι ελλείψεις σε σωληνάρια για τα τεστ

Λιγότερες εξετάσεις αίματος προκαλούν οι ελλείψεις σε σωληνάρια για τα τεστ

Τρόπους να μειωθούν οι περιττές εξετάσεις αίματος αναζητούν οι επιστήμονες με αφορμή τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά για εργαστηριακές εξετάσεις

Πονοκέφαλο στα συστήματα υγείας παγκοσμίως έχει προκαλέσει η διεθνής έλλειψη των σωληναρίων που χρησιμοποιούνται για τις εξετάσεις αίματος στους ασθενείς. Η έλλειψη που προκλήθηκε από την πανδημία, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των εξετάσεων αίματος στη διάρκεια των lockdown, έκανε τους ερευνητές να διερωτώνται πώς μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των περιττών ιατρικών εξετάσεων.

Η διερεύνηση αυτή συμβαίνει σε μια περίοδο που επισημαίνεται ότι η πανδημία απομάκρυνε τους ασθενείς από τα συστήματα υγείας, αφήνοντας περιθώρια για επιβάρυνση της υγείας τους, ιδίως εκείνων με χρόνιες παθήσεις, με άγνωστες επιπτώσεις στα περιστατικά καρκίνου ή καρδιαγγειακών παθήσεων που αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια και μάλιστα σε πιο προχωρημένα στάδια.

Διαβάστε επίσης: Τσιρότο μικροβελόνων για ανώδυνες εξετάσεις αίματος

Είτε υπάρχει έλλειψη είτε όχι, τώρα μπαίνει σε συζήτηση το ενδεχόμενοι οι γιατροί να δέχονται μια ειδοποίηση με την οποία να ζητούν εξετάσεις, μόνο όταν το αποτέλεσμά τους θα επηρεάζει άμεσα την περίθαλψη του ασθενή.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, μια τέτοια ειδοποίηση οδήγησε σε σχεδόν άμεση πτώση 29% στις συνταγές για έναν συνήθη έλεγχο. Το μειωμένο επίπεδο ζήτησης παρέμεινε για μήνες.

«Αυτό δείχνει ότι μικρές παρεμβάσεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά και ότι με μια τέτοια παρέμβαση μπορεί να υπάρξει όφελος από τη χρήση χαμηλού κόστους μεθόδων περίθαλψης», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Μάντισον Μπρίντεν, λοιμωξιολόγος συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που διεξήγαγε τη μελέτη ως ειδικευόμενη στην Ποιότητα και Ασφάλεια  των Ασθενών. Τώρα επεκτείνει την έρευνά της στη διερεύνηση αν η ειδοποίηση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους γιατρούς για να μειωθεί η περιττή συνταγογράφηση αντιβιοτικών.

Διαβάστε επίσης: Απαγορευτικές οι ιατρικές εξετάσεις λόγω κόστους και έλλειψης νοσοκομείων

Η Μπρίντεν και οι συνάδελφοί της περιγράφουν τι συνέβη την άνοιξη του 2021, όταν οι ειδικοί της αλυσίδας εφοδιασμού υγείας και της παθολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν άρχισαν να ανησυχούν για πιθανή έλλειψη σε σωληνάρια εξετάσεων. Η πανδημία είχε δημιουργήσει πολύ μεγάλη ζήτηση για τη χημική ουσία που περιέχουν τα σωληνάρια, το κιτρικό νάτριο, που χρησιμοποιείται για να σταθεροποιεί τα δείγματα αίματος έως ότου η εργαστηριακή ομάδα μπορέσει να αναλύσει τρεις ιδιότητες που σχετίζονται με την πήξη του αίματος και ονομάζονται PT, INR και PTT.

Το Πανεπιστήμιο, έστειλε email σε όλους τους παρόχους, και ταυτόχρονα πρόσθεσε και μια «ειδοποίηση βέλτιστων πρακτικών» στο ηλεκτρονικό σύστημα παραγγελιών των γιατρών για τα συγκεκριμένα τεστ. Συνέχιζαν να μπορούν να συνταγογραφούν τα τρία παραπάνω τεστ (PT/INR/PTT), αλλά τους ζητήθηκε «να σκέφτονται πριν συνταγογραφήσουν την εξέταση αυτόματα».

Η ειδοποίηση ξεκίνησε να εμφανίζεται ένα μήνα πριν ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εκδώσει επίσημη ειδοποίηση έλλειψης. Η έλλειψη συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και μάλιστα έχει αυξηθεί περιλαμβάνοντας πλέον ελλείψεις σε σωληνάρια για όλες τις ιατρικές εξετάσεις αίματος και όχι μόνο αυτά που αφορούν την πήξη του αίματος.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τι συνέβη επί ένα εξάμηνο από την έναρξη εμφάνισης της ειδοποίησης και συνέκριναν τα δεδομένα με ένα εξάμηνο πριν ξεκινήσουν οι ειδοποιήσεις.

«Είναι πολύ σημαντικό να γίνει η εξέταση αυτή σε ορισμένους ασθενείς, όπως για παράδειγμα πριν από μια επέμβαση ή για τη διαχείριση ορισμένων παθήσεων και την εφαρμογή ορισμένων θεραπειών», εξήγησε η Μπρίντεν. Πρόσθεσε όμως, ότι «μπορεί επίσης να αποτελεί μέρος ενός καθιερωμένου ελέγχου στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, ο οποίος συνεχίζεται επανειλημμένα και μετά την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, παρότι τα αποτελέσματα δεν θα αλλάξουν την περίθαλψή του». Για αυτούς τους ασθενείς, μπορεί να χρειάζεται μια εξέταση, εφάπαξ και όχι επαναλαμβανόμενη.

Διαβάστε επίσης: Κοστολόγηση εξετάσεων βάσει δημογραφικών στοιχείων προτείνουν οι γιατροί

«Οι γιατροί καθώς πιέζονται από το φόρτο εργασίας τους, ζητούν τη διενέργεια εξετάσεων χωρίς να σκέφτονται την επάρκεια των προμηθειών ή το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για τη διενέργειά τους», επεσήμανε η Μπρίντεν και τόνισε πως «καθώς υπάρχει έλλειψη στα σωληνάρια, αλλά και σε δεδομένα ότι τα τεστ αυτά παραγγέλνονται πολύ συχνά, η προαναφερόμενη ειδοποίηση θα μπορούσε να βοηθήσει να δοθεί προτεραιότητα στους ασθενείς που χρειάζονται τις συγκεκριμένες εξετάσεις περισσότερο».

Καναδοί ειδικοί έχουν επισημάνει ότι γίνεται κατάχρηση στις εξετάσεις πήξης αίματος PT/INR/PTT και έχουν θέσει στόχο τη μείωση της περιττής ιατρικής πρακτικής, μέσω ειδικού προγράμματος ενώ αντίστοιχες επισημάνσεις έχει κάνει και η Αμερικανική Εταιρεία για την Κλινική Εργαστηριακή Επιστήμη.

Must in

Παππούς θα γίνει ο Μίχαελ Σουμάχερ – Η κόρη του Τζίνα περιμένει το πρώτο της παιδί

Η κόρη του Μίκαελ Σουμάχερ, Τζίνα, ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα με ανάρτηση στο instagram

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο