Ελλάδα – Σαουδική Αραβία: Δείπνο με ειδήσεις υπό το φως της Ακρόπολης
Ήταν μια εξαιρετική βραδιά, λουσμένη με τον εντυπωσιακό φωτισμό της Ακρόπολης, μια βραδιά κατά την οποία βγήκαν πολλές ειδήσεις, στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός στον πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Ήταν μια εξαιρετική βραδιά, λουσμένη με τον εντυπωσιακό φωτισμό της Ακρόπολης, μια βραδιά κατά την οποία βγήκαν πολλές ειδήσεις, στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός στον πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Τα τραπέζια του Μουσείου Ακρόπολης ήταν στολισμένα με λευκά και γαλάζια λουλούδια, με σεφ που ήρθε από τη Κρήτη για να μαγειρέψει κρητικό φαγητό στους υψηλούς προσκεκλημένους του Πρωθυπουργού.
Το δείπνο έγινε μετά από νυχτερινή ξενάγηση στον Ιερό Βράχο και στα τραπέζια του Μουσείου Ακρόπολής κάθισαν υπουργοί και από τις δύο χώρες, καθώς και επιχειρηματίες επίσης από τις δύο χώρες. Το θέμα που κυριάρχησε ήταν πώς η Σαουδική Αραβία θέλει να κάνει την χώρα μας σταθμό προς την Ευρώπη για τη μεταφορά πράσινης (φθηνής) ενέργειας. Το ενεργειακό (με όλα αυτά που συμβαίνουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους εκβιασμούς του Πούτιν) κυριάρχησε, όπως ήταν αναμενόμενο στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Σαουδάραβα διάδοχο, αφού υπήρξαν συζητήσεις για πράσινο υδρογόνο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Οι Σαουδάραβες εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να δώσουν την πρωτοκαθεδρία στην Ελλάδα για τη μεταφορά αυτής της ενέργειας.
***
Πάτριοτ, η νέα πόλη που κτίζεται και η μεταφορά LNG
Στα πηγαδάκια (πολιτικών και επιχειρηματιών) υπήρξαν σημαντικές συζητήσεις, από τη μεταφορά ελληνικής τεχνογνωσίας για τουριστικές μονάδες, τη μεταφορά από ελληνικά πλοία υγροποιημένου αερίου LNG, έως τη συνδρομή Ελλήνων κατασκευαστών και αρχιτεκτόνων στην κατασκευή μιας νέας πόλης- ΝΕΟΝ την ονομάζουν- που κτίζεται στην Σαουδική Αραβία. Εκεί, κάτω από την Ακρόπολη συμφωνήθηκε ακόμα και η παράταση για έναν ακόμα χρόνο της παραμονής της ελληνικής αντιαεροπορικής συστοιχίας Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία. Οι Σαουδάραβες εκτίμησαν πολύ αυτή την ελληνική βοήθεια λέγοντας πολλές φορές ότι τα Πάτριοτ είναι καθαρά αμυντικά όπλα.
Μουντιάλ και… Virtual Hospital
Αλλά μην νομίζετε πως στα πηγαδάκια αυτά υπήρξαν συζητήσεις μόνον για επιχειρηματικά σχέδια. Για παράδειγμα έγινε πολύ κουβέντα για το Μουντιάλ και για το γεγονός ότι η εθνική ομάδα της Σαουδικής Αραβίας θέλει να πρωταγωνιστήσει. Οι Σαουδάραβες έκαναν λόγο για ένα… Virtual Hospital, το οποίο, όπως έλεγαν μπορεί να μην «μυρίζει» νοσοκομείο αλλά κάνει τη δουλειά και με το παραπάνω (και εξ αποστάσεως μάλιστα) ενός κανονικού ξενοδοχείου.
Γαμοπίλαφο, ντολμαδάκια και κρητικό αρνί για τον Σαουδάραβα πρίγκηπα
Κρητικό φαγητό, με ντολμαδάκια, που ήταν το σπεσαλιτέ της Μαρίκας Μητσοτάκη και γαμοπίλαφο ετοίμασαν στον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Κάτι που ενθουσίασε τον Σαουδάραβα πρίγκηπα, που ρωτούσε για τον τρόπο παρασκευής των εδεσμάτων που του πρόσφεραν. Ο σεφ, όπως σας είπα παραπάνω ήρθε από την Κρήτη και μαγείρεψε προς τιμή του πρίγκηπα ντολμαδάκια αυγολέμονο με κιμά, ρύζι και αρωματικά ντοματίνια με βασιλικό μυζήθρα σε βινεγκρέτ. Εν συνεχεία παραδοσιακό κρητικό πιλάφι ήτοι γαμοπίλαφο και αμέσως μετά ένας κρητικός ντάκος από παξιμάδι χαρούπι, ντοματίνια, γλιστρίδα και φέτα. Κύριο πιάτο κρητικό αρνάκι ψητό με πατάτες. Ακολούθησε κανταΐφι με κρέμα μαστίχας και παγωτό τριαντάφυλλο. Υπήρξε ακόμα συζήτηση για το κανταΐφι με όλους να συμφωνούν πως πρόκειται για καθαρά ελληνικό γλυκό. Σιγά μην μας πάρουν οι Τούρκοι το κανταΐφι κυρίως όταν έχει κρέμα από μαστίχα Χίου. Και το δείπνο (αργά το βράδυ, στις 12.15 μετά τα μεσάνυχτα) ολοκληρώθηκε με τσάι ή καφέ συνοδευόμενα από βουτήματα.
Το δεύτερο, αλλά ιδιωτικό, γεύμα (με τρεις πρωθυπουργούς)
Υπήρξε όμως και ένα δεύτερο ιδιωτικό αυτή γεύμα που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός στον πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας. Το γεύμα έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι στον Αστέρα Βουλιαγμένης και εκεί ήταν παρόντες και οι πρωθυπουργοί τη Αλβανίας και του Μαυροβουνίου.
Τι ήταν αυτό που μάγεψε τον Πρίγκηπα
Προηγήθηκε νυκτερινή ξενάγηση στην Ακρόπολη, από την έφορο αρχαιοτήτων Ελένη Κουντούρη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας συνόδευσε στον Ιερό Βράχο και ο Πρωθυπουργός. Εκείνο που περισσότερο εντυπωσίασε τον Σαουδάραβα πρίγκηπα ήταν οι λεπτομέρειες των γλυπτών του Παρθενώνα. Έμεινε για πολύ ώρα και τις κοιτούσε, όπως έμεινε αρκετή ώρα και θαύμαζε τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο και τα Προπύλαια. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που καθυστέρησε η έναρξη του δείπνου στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αλλά όταν έφθασαν στο Μουσείο πήγαν κατευθείαν στον τρίτο όροφο όπου είχε δημιουργηθεί ένας χώρος για την υπογραφή πολιτιστικής συμφωνίας. Η συμφωνία αυτή και οι δύο πλευρές ήθελαν για λόγους καθαρά συμβολικούς να μην υπογραφεί στο Μαξίμου, όπως οι υπόλοιπες αλλά με φόντο την Ακρόπολη..
Η υπόσχεση για επενδύσεις
Ο πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας ήταν ενθουσιασμένος από την παραμονή του στην χώρα μας και την φιλοξενία που του επιφύλαξαν και ο ενθουσιασμός του φάνηκε στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, στον οποίο έδωσε μια υπόσχεση: «Σας υπόσχομαι, λοιπόν, ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια», του είπε ο διάδοχος του θρόνου της ηγέτιδας δύναμης του Κόλπου, δείχνοντας έτσι τη διάθεση των Σαουδαράβων για γενναίες επενδύσεις στη χώρα μας, την οποία βλέπουν και ως γέφυρα για την πρόσβασή τους στην Ευρώπη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις