Αριστοτέλης Ωνάσης: 11 ατάκες του που έγραψαν ιστορία
Ο άνδρας που με λίγα χρήματα στην τσέπη κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία, και οι ατάκες του που έγραψαν ιστορία.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε φιλοσοφήσει τη ζωή του. Γνώριζε τι έπρεπε να κάνει κάθε στιγμή και δεν είναι τυχαίο πως το όνομα του κατάφερε να το κάνει συνώνυμο του πλούτου σε όλον τον πλανήτη.
Γεννήθηκε το 1906 στη Σμύρνη και παιδάκι ακόμη με 100 δολάρια στην τσέπη του κατάφερε να δημιουργήσει μια τεράστια αυτοκρατορία που εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο.
Η πρώτη του δουλειά που του απέφερε κέρδη έγινε στην Αργεντινή το 1923. Δημιούργησε μια εταιρία εισαγωγών – εξαγωγών τα κέρδη της οποίας εκτινάχθηκαν στα ύψη όταν ο Ωνάσης άρχισε να εισάγει στη χώρα καπνό από την Τουρκία.
Το επόμενο βήμα του ήταν να φτιάξει μια ναυτιλιακή εταιρία. Από την Αργεντινή μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και από εκεί κατέκτησε τον κόσμο. Δημιούργησε ένα στόλο φορτηγών και δεξαμενόπλοιων που ξεπέρασαν τα 140 πλοία.
Η μεγάλη ευκαιρία του Ωνάση παρουσιάστηκε το 1956. Τότε η Αίγυπτος αποφάσισε να εθνικοποιήσει τη διώρυγα του Σουέζ, να κλείσει το κανάλι και να εμποδίσει τον διάπλου για τους επόμενους 6 μήνες. Πλέον τα δεξαμενόπλοια έπρεπε να κάνουν το γύρο της Αφρικής.
Και τότε ο Ωνάσης βρέθηκε στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή. Ο Ωνάσης είχε πολλά πλοία χωρίς συμβόλαια που θα μπορούσαν να ναυλωθούν για να καλύψουν τη ζήτηση. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να χρεώνει τέλη μεταφοράς κατά την κρίση του.
Για παράδειγμα εκείνη την εποχή, το κόστος μεταφοράς πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη ήταν 4 δολάρια ανά τόνο. Ο Ωνάσης άρχισε να το χρεώνει περισσότερα από 60 δολάρια. Είχε το καρπούζι είχε και το μαχαίρι και όλοι κρέμονταν από εκείνον. Σε μόλις ένα χρόνο, ο Ωνάσης είχε τουλάχιστον κέρδη ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων (σε σημερινά χρήματα).
Στη συνέχεια ο Αριστοτέλης Ωνάσης επέκτεινε τις επιχειρήσεις του σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με τεράστια κέρδη. Την προσωπική του ζωή τρεις γυναίκες φαίνεται ότι την καθόρισαν βαθιά.
Η Τίνα Λιβανού, την οποία παντρεύτηκε το 1946, όταν εκείνη ήταν 17 και εκείνος 40. Μαζί απέκτησαν τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα. Η Μαρία Κάλλας την οποία ερωτεύτηκε σφοδρά ενώ ήταν παντρεμένος με την Τίνα Λιβανού. Έμειναν μαζί μέχρι το 1968, οπότε ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε, στο εκκλησάκι του Σκορπιού, την Τζάκι Κένεντι, 5 χρόνια μετά τη δολοφονία του συζύγου της, Τζον Κένεντι.
Στις 24 Ιανουαρίου 1973, ο γιος του Ωνάση, Αλέξανδρος, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Ο πρόωρος θάνατός του, επέφερε στον Αριστοτέλη Ωνάση βαρύ πλήγμα, από το οποίο δε συνήλθε ποτέ. Πέθανε δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Μαρτίου 1975, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Νεϊγύ, κοντά στο Παρίσι, πάσχοντας από οξεία μυασθένεια.
Ιστορικές ατάκες
Άνθρωποι που έζησαν από κοντά τον Αριστοτέλη Ωνάση κάνουν λόγο για έναν τετραπέρατο άνδρα, με χιούμορ και πολλές φορές και αυτοσαρκασμό, που δεν άφηνε τίποτε στην τύχη του. Κάποιες ατάκες του έμειναν στην ιστορία:
-«Εάν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν καμία αξία»
-«Στη δουλειά σου να είσαι σοβαρός και στη ζωή σου τρελός»
-«Το μυστικό στις μπίζνες είναι να ξέρεις κάτι που κανένας άλλος δεν ξέρει»
-«Άλλοι έχουν πολλά λεφτά κι άλλοι τίποτα. Είναι σαν κάποιον που δεν βρίσκει νερό ούτε για να ξεδιψάσει και σαν έναν άλλο που ψάχνει να βρει γέφυρα να περάσει το νερό»
-«Για να δείχνεις επιτυχημένος, συνέχισε να είσαι μαυρισμένος, να ζεις σε ένα κομψό κτίριο -ακόμα κι αν είσαι στο υπόγειο-, να σε βλέπουν σε κομψά εστιατόρια -ακόμα κι αν παραγγέλνεις μόλις ένα ποτό- και αν δανείζεσαι, να το κάνεις μόνο για μεγάλα ποσά»
-«Η κρίση… γεννάει κροίσους»
-«Ποτέ δεν κατάλαβα την προτροπή “την υπογραφή σου και το κάτω το κεφάλι σου να προσέχεις που τα βάζεις”. Έτσι χάνεις σίγουρα και στις δουλειές και στη ζωή»
-«Κάθε κέρδος είναι μια αδικία σε κάποιον»
-«Ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες»
-«Από ένα σημείο και μετά, τα χρήματα δεν έχουν νόημα. Παύουν να είναι ο στόχος. Το παιχνίδι είναι αυτό που μετράει»
-«Το να αρχίσεις να σκέφτεσαι, σημαίνει να αρχίσεις να κλείνεις δουλειές»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις