Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η ενδοοικογενειακή βία δεν πάει διακοπές

Η ενδοοικογενειακή βία δεν πάει διακοπές

«Οι εντάσεις οξύνονται την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών και αυτό γιατί τα ζευγάρια περνούν σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας μαζί» λέει στα «ΝΕΑ» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα

Η έμφυλη βία δεν πάει… διακοπές. Αντίθετα, τα περιστατικά με θύματα γυναίκες τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται, με τους ειδικούς να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου στις γυναίκες κάθε ηλικίας να αναγνωρίσουν τα «σημάδια» μιας κακοποιητικής σχέσης. Σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική, σε όποια μορφή και να παρουσιάζεται η βία, το μήνυμα είναι κανείς να μην κλείνει τα μάτια στη βία, ούτε το καλοκαίρι.

Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, τις περιόδους που τα ζευγάρια και οι οικογένειες περνούν σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας μαζί, όπως οι καλοκαιρινές διακοπές, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας: «Συμβουλεύουμε τις γυναίκες να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα σημάδια, ορατά και αόρατα, καθώς είναι πολύ πιθανό ένα περιστατικό κακοποίησης να επαναληφθεί και σταδιακά η βία να γίνει εντονότερη. Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες, σε περίπτωση που βιώσουν οποιαδήποτε μορφή βίας, είτε αυτή είναι σωματική είτε ψυχολογική είτε σεξουαλική ή οικονομική, να μιλάνε, να σπάνε τη σιωπή τους και να ζητούν βοήθεια και στήριξη».

Στήριξη σε 179 γυναίκες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», στα 15 συμβουλευτικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων απευθύνθηκαν τον περασμένο Ιούνιο 198 γυναίκες, εκ των οποίων οι 184 ήταν θύματα περιστατικών βίας. Είναι ενδεικτικό πως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όλες οι εξυπηρετούμενες (33) ζήτησαν βοήθεια γιατί είχαν υποστεί βία. Το ίδιο συνέβη και σε άλλα κέντρα, όπως αυτό του Πειραιά, της Κομοτηνής και του Ηρακλείου. Στα αντίστοιχα συμβουλευτικά κέντρα και τους ξενώνες των δήμων της χώρας μόνο τον Ιούνιο έλαβαν στήριξη 179 γυναίκες-θύματα βίας.Βάσει των στοιχείων, το 28% των γυναικών που απευθύνθηκαν στις δομές ζήτησε ψυχολογική στήριξη, ενώ το 29% νομική στήριξη και βοήθεια. Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα που θέλουν κυρίως τις αλλοδαπές γυναίκες να πέφτουν θύματα βίαιων περιστατικών, το 76% των εξυπηρετούμενων ήταν Ελληνίδες. Μάλιστα, η βία – σε ποσοστό, μάλιστα, 77% – έλαβε χώρα μέσα στους κόλπους της οικογένειας, με δράστη ως επί το πλείστον τον σύζυγο/σύντροφο, είτε νυν είτε πρώην (66%). Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των γυναικών που τον Μάιο ζήτησαν υποστήριξη από τις δομές έφτασε τις 486, ενώ έναν μήνα πριν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 364.

Σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό, τα θύματα μπορούν να καλούν στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 ή να απευθύνονται στα 43 συμβουλευτικά κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και παρέχουν ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική: «Εμείς  καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας και είμαστε στο πλευρό των γυναικών θυμάτων βίας. Στηρίζουμε τις γυναίκες, τις βοηθάμε να ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας και να σταθούν στα πόδια τους και στέλνουμε σε όλους και όλες το μήνυμα ότι καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της στον αγώνα κατά της βίας».

Ενημερωτική εκστρατεία

Στο μεταξύ, ενημερωτική εκστρατεία για την πρόληψη και καταπολέμηση των περιστατικών βίας στις γυναίκες της Ουκρανίας που φιλοξενούνται στη χώρα μας πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάστηκε, με τη στήριξη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ένα φυλλάδιο που έχει μεταφραστεί στην αγγλική, ουκρανική και ρωσική γλώσσα και αναφέρει: «Είμαστε εδώ για σένα. Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη».

Ολες οι υπηρεσίες του δικτύου των δομών παρέχονται δωρεάν σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως εθνικότητας και οικονομικής κατάστασης, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ πλέον υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας και σε άλλες γλώσσες.

«Η βία και η κακοποίηση των γυναικών και των παιδιών τους, δυστυχώς, χρησιμοποιείται κατά τρόπο απαράδεκτο ως πολεμική τακτική σε εμπόλεμες περιοχές και πλήττει άμεσα τα δικαιώματά τους με καταστροφικές συνέπειες. Στο πλαίσιο της συμπαράστασης στις γυναίκες της δοκιμαζόμενης Ουκρανίας, αναλάβαμε την πρωτοβουλία δημιουργίας και διανομής ενημερωτικού φυλλαδίου στην ουκρανική γλώσσα για τις γυναίκες θύματα βίας, προκειμένου να μπορούν να αναζητούν βοήθεια και στήριξη από το ολοκληρωμένο δίκτυο δομών της Γενικής Γραμματείας» τονίζει η επικεφαλής της Καλυψώ Γούλα.

Must in

Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)

Μια από τα ίδια για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είδε την Μπόρνμουθ να φεύγει με μεγάλο «διπλό» από το Ολντ Τράφορντ (3-0) – Στο 0-0 έμειναν Τσέλσι και Έβερτον, με τους μπλε να μένουν πίσω στη «μάχη» του τίτλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο