Πανελλαδικές: Δεκατρία τμήματα ΑΕΙ με εισακτέους κάτω των 10 ατόμων
Πανελλαδικές: Περισσότερα από 37.000 άτομα εκτός ΑΕΙ από τους υποψήφιους για τα προγράμματα τους
- «Πνίγηκαν» από Τούρκους ταξιδιώτες τα ελληνικά νησιά - Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Πως ξέφυγα από τον serial killer του «Ραντεβού στα Τυφλά»
- Πώς παχαίνουμε εισπνέοντας μολυσμένους ρύπους - Τι δείχνουν μελέτες
Εικοσιπέντε τμήματα με εισακτέους κάτω των 20 ατόμων και 13 με εισακτέους κάτω των 10 ατόμων έχουν φέτος τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν χθες για τις Πανελλαδικές.
Τμήματα με παραδοσιακά μειωμένο ενδιαφέρον ή χαμηλόβαθμους πρωτοετείς στο παρελθόν αποτελούν μεταξύ αυτών σε μεγάλα ποσοστά τα τμήματα Δασολογίας (θλιβερή διαπίστωση σε μια χώρα με σταθερά αυξημένες ανάγκες στον τομέα, αλλά χωρίς την υποστήριξη της Πολιτείας στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους), και τα τμήματα των γαλλικών ή ιταλικών φιλολογιών.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πανελλαδικές 2022: Τα μυστικά των βάσεων – Πώς διάλεξαν σχολές οι υποψήφιοι
Τμήματα υδατοκαλλιέργειας, μηχανικών ορυκτών πόρων, βιβλιοθηκονομίας και αρχειολογίας είναι επίσης στην ίδια κατηγορία, ανασύροντας για μια ακόμη φορά στην εκπαιδευτική επικαιρότητα την συζήτηση για το θέμα της χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει στη διάρκεια της φετινής χρονιάς από τα πανεπιστήμια της χώρας να κάνουν προτάσεις για συγχωνεύσεις, κλείσιμο ή μετονομασίες των τμημάτων τους, αλλά (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) έλαβε προτάσεις μέχρι και για… ιδρύσεις νέων τμημάτων.
Έτσι φέτος, το τμήμα Δασολογίας και διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος στο Καρπενήσι είχε 7 εισακτέους, το Δασολογίας και Διαχείρισης περιβάλλοντος φυσικών πόρων Ορεστιάδας, 5 εισακτέους, το τμήμα Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας Θεσσαλονίκης 7 και το τμήμα Ιταλικής γλώσσας του ίδιου Ιδρύματος 6, το τμήμα Δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος Δράμας 3 εισακτέους, το τμήμα Μηχανικών τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής στις Σέρρες 2, το τμήμα Αχρειολογίας βιβλιοθηκονομίας και μουσικολογίας στην Κέρκυρα 9, το τμήμα Περιβάλλοντος στην Ζάκυνθο 4, όπως και το τμήμα Αλιείας και υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι. Το τμήμα Μηχανικών ορυκτών πόρων στην Κοζάνη θα έχει 7 εισακτέους και των συστημάτων ενέργειας στην Λάρισα 7.
Και το εντυπωσιακό: Η Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο με … 0 εισακτέους
Κατά τα άλλα, φέτος είχαμε πτώση των βάσεων στο 1 επιστημονικό πεδίο (των ανθρωπιστικών επιστημών), το 2ο (θετικών επιστημών) και συγκρατημένα το 3ο (των επιστημών υγείας), αλλά και η άνοδο αρκετών τμημάτων (αλλά όχι των περιζήτητων που σημείωσαν επίσης σημαντική πτώση) του 4ου επιστημονικού πεδίου της οικονομίας και πληροφορικής.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πανελλαδικές 2022: Μεγάλη πτώση περιζήτητων σχολών και τμήματα – ασανσέρ
Πάντως, την μεγαλύτερη πτώση μορίων είχε φέτος το τμήμα Φυσικής του Ηρακλείου -2237. Την μεγαλύτερη άνοδο είχε το τμήμα Μαθηματικών των Ιωαννίνων που ανέβηκε στα 12.305 μόρια φέτος (+2948 μόρια σε σχέση με πέρυσι).
Πέρυσι ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων για τα ΑΕΙ της χώρα ήταν 103.468 και τελικά μπήκαν σ αυτά 63.239 άτομα. Εκτός έμειναν πέρισυ 40. 229 υποψήφιοι. Φέτος ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων από όλες τις κατηγορίες εξεταζόμενων ήταν 99.305 και έμειναν έκτος 37.623 των ΑΕΙ.
Συνολικά εισήχθησαν φέτος στα πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 61.682 υποψήφιοι άτομα από Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις