Ελληνικοί δορυφόροι θα λειτουργούν ως ραδιοφάροι σε τροχιά
Το ελληνικό Libre Space Foundation συμμετέχει σε πρόγραμμα της ευρωπαϊκήες διαστημικής υπηρεσίας ESA.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
To 2023 και το 2024 προγραμματίζεται να εκτοξευτούν ακόμα έξι ελληνικοί μικροί δορυφόροι, γνωστοί ως πικοδορυφόροι, έπειτα από συμφωνία που υπέγραψε ο ελληνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Libre Space Foundation (LSF) με την ισπανική εταιρεία UARX Space.
Όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του LSF Ελευθέριος Κοσμάς, η συμφωνία αφορά δύο διαφορετικές αποστολές στο Διάστημα, σε καθεμία από τις οποίες σχεδιάζεται να εκτοξευτούν τρεις πικοδορυφόροι, ενδεχομένως με πύραυλο Falcon της SpaceX.
Οι πικοδορυφόροι θα αξιοποιηθούν ως ραδιοφάροι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SIDLOC, το οποίο έχει ως αντικείμενο τον εντοπισμό και ταυτοποίηση αντικειμένων στο Διάστημα.
Ένα τέτοιο σύστημα είναι απαραίτητο καθώς στο Διάστημα έχει αρχίσει να επικρατεί «συνωστισμός»: πάνω από 6.000 δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, εκ των οποίων το 60% εκτιμάται πως είναι ανενεργοί -διαστημικά σκουπίδια- και περίπου το 40% λειτουργικοί, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Εντός της επόμενης δεκαετίας υπολογίζεται πως θα εκτοξεύονται ετησίως 990 δορυφόροι, κάτι που σημαίνει ότι έως το 2028 θα μπορούσαν να βρίσκονται σε τροχιά πάνω από 15.000.
Μέσα στον συνωστισμό δεν είναι ασύνηθες ο ιδιώτης ή ο οργανισμός που «ανέβασε» έναν δορυφόρο να χάνει τα ίχνη του -έστω προσωρινά- και να μη μπορεί να τον εντοπίσει άμεσα, να τον ελέγξει και να του δώσει εντολή για ελιγμούς.
Σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα φιλοδοξεί να δώσει λύση η τεχνολογία που αναπτύσσει ο LSF, σε κοινοπραξία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο πλαίσιο του τριετούς έργου SIDLOC, με χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA και το πρόγραμμα ARTES.
Ο Libre Space Foundation είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2015. Αποστολή του είναι να προάγει και να αναπτύσσει ανοιχτές τεχνολογίες για το Διάστημα (τεχνολογίες που είναι δωρεάν και ελεύθερες προς χρήση από όλους).
Στα έργα του Οργανισμού περιλαμβάνεται η διατήρηση και η ανάπτυξη του μεγαλύτερου παγκοσμίου δικτύου επίγειων δορυφορικών σταθμών ανοιχτού λογισμικού, καθώς και ο σχεδιασμός και η κατασκευή του πρώτου μικροδορυφόρου ανοιχτού λογισμικού, και του πρώτου συστήματος εκτόξευσης πικοδορυφόρων, επίσης ανοιχτού λογισμικού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις