«Θερμό» επεισόδιο και με την Μπέρμποκ η Τουρκία: «Μας λείπει η Μέρκελ» – Θετική η επίσκεψή της στην Ελλάδα
Θετικά κρίνει η Αθήνα την επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, τόσο για τη δήλωση αλληλεγγύης της Αναλένα Μπέρμποκ προς τη χώρα μας, όσο και για τα μηνύματα που έστειλε στην Άγκυρα. Αντίθετα, «επεισοδιακή» χαρακτηρίζεται η συνάντησή της με τον Τσαβούσογλου στην Τουρκία.
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
Ένα κρίσιμο διήμερο είχε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη, καθώς είχε να χειριστεί «καυτά» θέματα για την ατζέντα της Γερμανίας, προσπαθώντας παράλληλα να μην δυσαρεστήσει ούτε τη μία, ούτε την άλλη πλευρά.
Ωστόσο, η αλλαγή της τακτικής ίσων αποστάσεων από το Βερολίνο, έπειτα από την επίδειξη του τουρκικού χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ίδια η Μπέρμποκ, ως πρώην συναρχηγός των Πρασίνων, ήταν επικριτική απέναντι στην Άγκυρα σε μία σειρά ζητημάτων, δεν προοιωνιζόταν… μία από τα ίδια για την Ελλάδα, που συνήθως έρχεται αντιμέτωπη – διεθνώς – με την παραίνεση «Βρείτε τα μεταξύ σας».
Μητσοτάκης: «Οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από την ΕΕ»
Ο πρωθυπουργός, στην συνάντησή του με την Αναλένα Μπέρμποκ, την ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.
Μπέρμποκ: «Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών»
Εφ’ όλης της ύλης ήταν η συζήτηση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ και στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον Νίκο Δένδια.
Στην αναφορά Δένδια στις γερμανικές εξαγωγές αμυντικού υλικού στην Τουρκία και δη στην παράδοση των υποβρυχίων, η Αναλένα Μπέρμποκ διεμήνυσε ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητεί.
Σημείωσε δε, ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας.
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν είναι από το είδος των υπουργών που λένε το ένα στη μία και το άλλο στην άλλη πρωτεύουσα, σημειώνοντας πως τα όσα είπε στην Αθήνα θα τα πει και στην Τουρκία.
Το «θερμό» επεισόδιο με τον Τσαβούσογλου
Δεν φαίνεται να πήγε το ίδιο καλά η επίσκεψη της Αναλένα Μπέρμποκ και στην Κωνσταντινούπολη.
Και αυτό, γιατί σημειώθηκε «ένταση» στις κοινές δηλώσεις της με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επιχείρησε να κατηγορήσει την Γερμανία για προπαγάνδα υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η άμεση και σκληρή απάντηση της Μπέρμποκ, όμως, ανάγκασε τον ΥΠΕΞ του Ερντογάν να… τα μαζέψει άρον-άρον.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Γερμανία έχασε πρόσφατα την αμεροληψία της στο μεσολαβητικό ρόλο που έχει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.
«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».
Τόνισε δε, πως το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις.
Η ξεκάθαρη απάντηση της Μπέρμποκ και η αναδίπλωση Τσαβούσογλου
«Εμείς δεν κάνουμε προπαγάνδα. Ως μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε και για τα σύνορα της χώρας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», του απάντησε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.
Στη συνέχεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπάθησε να τα «μαζέψει», αναφέροντας πως ενδεχομένως έγινε κάποιο… λάθος στην μετάφραση:
«Εγώ δεν είπα ότι η Γερμανία κάνει προπαγάνδα, αλλά ότι η Γερμανία γίνεται θύμα προπαγάνδας της Ελλάδας», δήλωσε.
France24: «Η Μπέρμποκ μίλησε για την Ελλάδα, την Συρία και τον Οσμάν Καβαλά»
Ενδεικτικό του κλίματος της επίσκεψης Μπέρμποκ σε Αθήνα και Άγκυρα είναι το δημοσίευμα του France24, με τίτλο «Γερμανοί και Τούρκοι διπλωμάτες διαπληκτίζονται στην Κωνσταντινούπολη».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η πρώην συναρχηγός των Γερμανών Πρασίνων απέρριψε τις εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και κάλεσε την Άγκυρα να μην προβεί σε στρατιωτική εισβολή στη Βόρεια Συρία.
«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικά εδάφη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει», δήλωσε η Μπέρμποκ μαζί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην Αθήνα.
Από την άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια κοινής εμφάνισης στα μέσα ενημέρωσης με τον Τσαβούσογλου, πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου με την κλιμάκωση των εντάσεων».
Ο Τσαβούσογλου ανταπάντησε, σύμφωνα με το France23: «Γιατί κλείνετε τις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας σας;».
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Τουρκία και η Γερμανία ανέπτυξαν μια θερμή φιλία στην εποχή της πρώην καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανία δέχθηκε εκατομμύρια Τούρκους εργαζόμενους και πίεσε για ευρύτερη βοήθεια της ΕΕ προς την Άγκυρα, με στόχο να την ανταμείψει για τη φιλοξενία ανθρώπων που φεύγουν από τον πόλεμο στην Συρία.
Αλλά η Μπέρμποκ ήταν πιο επικριτική απέναντι στην Τουρκία, ως ηγέτης του αριστερού κόμματος των Πρασίνων, και έθεσε στην Κωνσταντινούπολη μια σειρά από ζητήματα που χαρακτήρισε «δύσκολα».
«Λείπει η Μέρκελ»
Η Μπέρμποκ προειδοποίησε ότι η απειλή της Τουρκίας να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά του κουρδικού στρατού στη Βόρεια Συρία «θα προκαλέσει μόνο περισσότερο πόνο στους ανθρώπους» και θα βοηθήσει τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ζήτησε την απελευθέρωση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά – που καταδικάστηκε σε ισόβια φέτος, με κατηγορίες που οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις θεωρούν κατασκευασμένες – και τόνισε ότι «τα δικαιώματα των διωκόμενων ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται».
Ο Τσαβούσογλου γύρισε και κοίταξε απευθείας την Μπέρμποκ και την ρώτησε: «Γιατί αναφέρεστε στην Καβαλά; Επειδή τον χρησιμοποιήσατε. Γνωρίζουμε ότι χρηματοδοτήσατε τα γεγονότα του Γκεζί».
«Όταν η Μέρκελ ήταν εκεί, η θέση της Γερμανίας ήταν ισορροπημένη», προσέθεσε… νοσταλγικά ο Τσαβούσογλου. «Θα μπορούσε να κάνει διαμεσολάβηση».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις