Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Ο Λούλα διατηρεί το μεγάλο προβάδισμά του έναντι του Μπολσονάρο

Βραζιλία: Ο Λούλα διατηρεί το μεγάλο προβάδισμά του έναντι του Μπολσονάρο

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο αύξησε το ποσοστό του κατά μια μονάδα έναντι του βασικού αντιπάλου του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αλλά πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αναμένεται να αντιστραφεί ο άνεμος υπέρ του ηγέτη της βραζιλιάνικης αριστεράς.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Ueslei Marcelino) διατηρεί, μειωμένη κατά μια μονάδα, τη μεγάλη διαφορά του από τον νυν αρχηγό του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρο ενόψει των προεδρικών εκλογών της 2ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με κυλιόμενη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη από το ινστιτούτο αναφοράς Datafolha.

Χωρίς δεύτερο γύρο

Ο ηγέτης της βραζιλιάνικης αριστεράς, 76 ετών, συγκεντρώνει το 47% των προθέσεων ψήφου έναντι 29% του σημερινού ακροδεξιού προέδρου, 67 ετών (τα ποσοστά τους ήταν 47 και 28% αντίστοιχα στην προηγούμενη δημοσκόπηση, τον Ιούνιο).

Δείτε ακόμα – Λούλα: η μεγάλη επιστροφή στην πολιτική της Βραζιλίας

Εάν η αναμέτρηση διεξαγόταν χθες, ο πρώην πρόεδρος (2003-2010) θα κέρδιζε με το 53% των εγκύρων ψηφοδελτίων, αποφεύγοντας τον δεύτερο γύρο που θα απαιτηθεί εάν ουδείς εκ των υποψηφίων λάβει πάνω από το 50% των εγκύρων, σημείωσε το Νταταφόλια.

Ο κ. Μπολσονάρο, που αύξησε το ποσοστό του κατά μόλις μία μονάδα, δεν μοιάζει να ωφελείται για την ώρα από τις κοινωνικές δαπάνες που ενέκρινε πριν δύο εβδομάδες το βραζιλιάνικο κοινοβούλιο.

Το Νταταφόλια σημειώνει ωστόσο ότι ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους κέρδισε τρεις μονάδες μεταξύ των φτωχότερων ψηφοφόρων (Λούλα 54%, Μπολσονάρο 23%) και έξι μονάδες στις τάξεις των γυναικών (Λούλα 46%, Μπολσονάρο 27%).

Εξαιρετικά πολωμένο κλίμα

Δύο μήνες πριν την κρίσιμη αναμέτρηση, σε κλίμα εξαιρετικά πολωμένο, οι άλλοι υποψήφιοι περιορίζονται για ακόμη μια φορά σε μονοψήφια ποσοστά, ο κεντροαριστερός Σίρου Γκόμες στο 8% και η κεντροδεξιά γερουσιάστρια Σιμόνι Τέμπετ στο 2%.

Εάν διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 30ή Οκτωβρίου, ο Λούλα θα κερδίσει με το 55% έναντι 35% του απερχόμενου προέδρου. Η διαφορά αυτή 20 μονάδων είναι πάντως μειωμένη από τις 29 που καταγράφονταν τον Δεκέμβριο από το ινστιτούτο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.556 ψηφοφόρων την 27η και την 28η Ιουλίου και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.

Για τον πολιτικό αναλυτή Αντριάνου Λαουρένου της εταιρείας συμβούλων Prospectiva, το status quo που αποτυπώνει η δημοσκόπηση δείχνει ότι «οι ψηφοφόροι των Λούλα και Μπολσονάρο είναι μάλλον πεπεισμένοι».

Κατά την άποψή του, τα κοινωνικά μέτρα που ανήγγειλε η κυβέρνηση και προβλέπουν έκτακτες δαπάνες μπορεί να επιτρέψουν «να μειωθεί η διαφορά», αλλά το κλείσιμο της ψαλίδας «δεν αναμένεται να αρκέσει» για να αντιστραφεί ο άνεμος στη βραζιλιάνικη πολιτική σκηνή.

Κίνδυνος αμφισβήτησης

Αυτό, προειδοποιεί, εγείρει κίνδυνο να «ενταθεί η αμφισβήτηση του εκλογικού συστήματος και των θεσμών» από τον κ. Μπολσονάρο.

Πριν δέκα ημέρες, ο ακροδεξιός πολιτικός, νοσταλγός της εποχής της στρατιωτικής δικτατορίας, επέκρινε για ακόμη μια φορά το βραζιλιάνικο εκλογικό σύστημα μπροστά σε δεκάδες βουλευτές, γεγονός που προκάλεσε σκάνδαλο.

Τους τελευταίους μήνες ο κ. Μπολσονάρο, ο οποίος εξελέγη το 2018, έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, που υιοθετήθηκε το 1996, μοιάζοντας να προετοιμάζει σύμφωνα με αναλυτές και επικριτές του το έδαφος για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας του.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Διαλύεται η «Ρεάλ» του παγκοσμίου πόλο

Αποχωρεί ο βασικός επενδυτής από την Προ Ρέκο που μπαίνει σε καθεστώς εκκαθάρισης και βλέπει τους σταρ της να αποχωρούν – Στη Γιουγκ ο Κάκκαρης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024