Ατλαντικός: Ραγδαία αύξηση της παράνομης μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα
Σύμφωνα με την εταιρεία Vortexa τις πρώτες 18 ημέρες του Ιουλίου μεταφορτώνονταν παράνομα τουλάχιστον 180.000 βαρέλια πετρελαίου σε καθημερινή βάση
Όλο και περισσότερο αυξάνονται οι παράνομες ενέργειες στον Ατλαντικό σε ό,τι αφορά τα ρωσικά και κινεζικά πετρελαιοφόρα.
Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, η ποσότητα ρωσικού πετρελαίου που διακινείται λαθραία από τη Ρωσία στην Κίνα μέσω του Ατλαντικού ωκεανού αυξάνεται δραματικά, λόγω των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία, για την εισβολή της στην Ουκρανία.
- Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Απαγόρευσε την είσοδο σε 32 αξιωματούχους και δημοσιογράφους της Νέας Ζηλανδίας
Τι συμβαίνει
Σύμφωνα με την Vortexa, μία μεγάλη εταιρεία που παρακολουθεί τις μεταφορές εμπορευμάτων σε όλον τον πλανήτη, τον Ιούλιο καταγράφονται συνεχώς «σκοτεινές» (με κλειστά GPS) μεταφορτώσεις ρωσικού πετρελαίου εν πλω στον Ατλαντικό.
Ρωσικά δεξαμενόπλοια αποπλέουν γεμάτα και αφού κλείσουν τα μηχανήματα εντοπισμού πλοίων που διαθέτουν, μεταγγίζουν το φορτίο τους – συνήθως – σε κινέζικα τάνκερ, που μεταφέρουν τον «μαύρο χρυσό» στην Κίνα.
Συγκεκριμένα εκτιμάται πως τις 18 πρώτες μέρες του Ιουλίου μεταφορτώνονταν τουλάχιστον 180.000 βαρέλια πετρελαίου σε καθημερινή βάση.
Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία έχουν κάνει τις εταιρείες σε ολόκληρη τη διεθνή οικονομία επιφυλακτικές όσον αφορά τα προϊόντα της χώρας. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αναφέρει δημοσίευμα του bussinessinsider.
Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων και των «αυτοκυρώσεων» από ευρωπαϊκές εταιρείες, η Ρωσία έχει αναπροσανατολίσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου της προς την Ασία. Συγκεκριμένα, η Ινδία και η Κίνα εξαγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο διαπραγματεύεται με έκπτωση στις διεθνείς αγορές.
«Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς γιατί η Κίνα επιλέγει τέτοιες μεθόδους για την αγορά πετρελαίου από την Ρωσία, μιας και δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Vortexa, Ντέιβιντ Γουέτς, σημειώνοντας ότι η Ινδία «παίρνει όσο πετρέλαιο μπορεί να αγοράσει από τη Ρωσία, χωρίς να ενδιαφέρεται να το κρύψει».
Προσέθεσε πάντως ότι ενδεχομένως, οι ρωσικές και οι κινεζικές εταιρείες «πειραματίζονται» για το ποια θα είναι η αντίδρασή τους, σε περίπτωση που οι κυρώσεις προς τη Ρωσία γίνουν πιο αυστηρές, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο οι κινεζικές εταιρείες να θέλουν να αποφύγουν μία αμαύρωση της φήμης τους στις αγορές εκτός Ρωσίας και Ινδίας.
Aξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη Vortexa, αρκετά τάνκερς που προηγουμένως μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο – όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα – τώρα όλο και περισσότερο φορτώνονται με ρωσικό πετρέλαιο.
- Αυτά είναι τα μέλη της συμμορίας που ρήμαζε σπίτια στην Αττική με λεία 1,5 εκατ. ευρώ
- Μπάγερν Μονάχου – Άουγκσμπουργκ 3-0: Στο +8 με χατ-τρικ του Κέιν
- Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για «τρομοκρατία» και καθαιρέθηκαν
- Τρινκιέρι: «Είχαμε μεγάλα plays και μπορέσαμε να πάρουμε τη νίκη»
- Μηνύματα στον Μητσοτάκη για ελληνοτουρκικά, ελίτ και λαϊκή δεξιά έστειλε ο Καραμανλής
- Ο Kendrick Lamar έκανε πάλι το θαύμα του: κυκλοφόρησε το άλμπουμ-έκπληξη «GNX»