Νίσυρος: Πρόκειται να ενταχθεί στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO
Εντυπωσιακό οπτικοακουστικό υλικό από τη Νίσυρο.
Στο δίκτυο των παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO ετοιμάζεται να ενταχθεί η Νίσυρος και οι γύρω νησίδες και ήδη προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει αρκετά βήματα.
«Έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε αυτά που πρέπει και αναμένουμε τον Οκτώβριο να φτάσουν στη Νίσυρο οι κριτές της UNESCO για την απόφαση τους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος.
Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο και βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και εντός του Αυγούστου όπως τονίζει ο κ. Κορωναίος θα ξεκινήσει την λειτουργία του, στο λιμάνι του νησιού, ειδικό γραφείο πληροφοριών για το γεωπάρκο του Λακκιού, που εκτός από το νησί της Νισύρου (με επίκεντρο το ηφαίστειο) περιλαμβάνει τις γύρω νησίδες Στρογγύλη, Περγούσα, Παχειά και Κανδηλούσα.
- Διαβάστε επίσης: Πόλη δια βίου μάθησης η Νέα Σμύρνη
Αναμένονται θετικά αποτελέσματα
Από την πλευρά του δήμου Νισύρου δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθεια αυτή και αναμένονται θετικά αποτελέσματα τον Οκτώβριο όπως δηλώνει ο κ. Κορωναίος εκφράζοντας την αισιοδοξία του.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας προετοιμασίας ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε ο ψηφιακός οδηγός του Υδροθερμικού Πεδίου Λακκιού του υποψήφιου Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO της Νισύρου, αναβαθμίζοντας σημαντικά την εμπειρία των επισκεπτών στους περίφημους ηφαιστειακούς κρατήρες του νησιού.
Πρόκειται για ένα mobile application συμβατό με Android και iOS, που συνδυάζει ξενάγηση και διαδραστικότητα με τη μοναδική γεωλογική κληρονομιά του ενεργού ηφαιστειακού πεδίου, και που είναι πλέον διαθέσιμο όχι μόνο στους εκατοντάδες επισκέπτες που δέχεται το Γεωπάρκο ημερησίως, αλλά και στο ενδιαφερόμενο ευρύ κοινό.
Η πρωτότυπη offline ψηφιακή εφαρμογή (Νisyros Volcano app) για κινητά, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Νισύρου (ΔΗ.Κ.Ε.Ν.) με την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Φυσικής Γεωγραφίας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος (ΕΚΠΑ) και τους συνεργάτες της, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικού Παρασκευή. Ο σύγχρονος και επικαιροποιημένος ψηφιακός οδηγός αναδεικνύει με επιστημονική πληρότητα την περιπατητική διαδρομή στο Λακκί, εστιάζοντας σε τρία σημεία ενδιαφέροντος, αναδεικνύοντας τους υδροθερμικούς κρατήρες.
Εντυπωσιακό οπτικοακουστικό υλικό
Οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν, ταυτόχρονα ή μη με την ξενάγησή τους, στους κρατήρες μέσα από εντυπωσιακό οπτικοακουστικό υλικό (υψηλής ποιότητας φωτογραφίες, πανοράματα 360o, λήψεις drone, 2D & 3D ψηφιακούς – διαδραστικούς χάρτες υψηλής ανάλυσης) συνοδευόμενο από επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για την εξέλιξη και την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Νισύρου.
Ο πρωτοπόρος ψηφιακός οδηγός με ιδιαίτερα μοντέρνο και φιλικό προς τον χρήστη σχεδιασμό, έρχεται να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Γεωπάρκου της Νισύρου στην ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO αλλά και την ουσιαστική ενημέρωση των κατοίκων και των τουριστών, καθώς και να καλύψει το υπάρχον αξιοσημείωτο γνωστικό κενό σχετικά με την σπουδαιότητα και την αξία της γεωποικιλότητας που διαθέτει αυτός ο μοναδικός τόπος.
Η εφαρμογή διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ σε Google Play Store και App Store: https://apps.apple.com/gr/app/nisyros-volcano/
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις