Εύθραυστη η κατάσταση ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο – Κανείς δεν κάνει προβλέψεις
Η Πρίστινα δηλώνει αποφασισμένη να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου ως οφείλει
Καζάνι που βράζει μοιάζει, εδώ και καιρό, η κατάσταση ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο. Ακόμα και αν η κατάσταση έμοιαζε για καιρό να είναι ήρεμη.
Η ένταση για όσους ζουν στην περιοχή και δη εκεί που συναντιούνται ο αλβανικός τομέας με τον σέρβικο, εντός του Κοσόβου υπήρχε και αναμενόταν να ξεσπάσει.
Η υπόθεση της αλλαγής των πινακίδων κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και η υποχρεωτική αντικατάσταση των σέρβικων με πινακίδες του Κοσόβου, είναι θέμα συζήτησης εδώ και καιρό στο βόρειο Κόσοβο που ζει η πλειοψηφία της σερβικής μειονότητας. Από την 1η Αυγούστου εκτός από τις πινακίδες θα πρέπει οι Σέρβοι πολίτες που μπαίνουν στο Κόσοβο, να λαμβάνουν ειδικό έγγραφο που θα τους επιτρέπει να κινούνται στην επικράτεια και να έχουν συναλλαγές με τον κρατικό μηχανισμό.
- Διαβάστε επίσης: Κόσοβο – Αναζητώντας την αναγνώριση
Ανταλλαγή κατηγοριών
Η Πρίστινα να κατηγορεί το Βελιγράδι ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση μέσω των διοικητικών ζητημάτων και όχι μόνο για να δημιουργήσει ένταση, ενώ η Σερβία καταγγέλλει το Κοσυφοπέδιο ότι επιχειρεί να υποχρεώσει όσους Σέρβους έχουν απομείνει να εγκαταλείψουν το Κόσοβο.
Πληροφορίες από πηγές του Κοσόβου σημειώνουν ότι η Σερβία απέρριψε κάθε πρόταση που ήταν στο τραπέζι και πλέον η Πρίστινα οφείλει να εφαρμόσει τη νομιμότητα και το γράμμα του νόμου.
«Διά ασήμαντον αφορμήν;»
Το ζήτημα της αντικατάστασης των πινακίδων μπορεί να μοιάζει «ασήμαντη αφορμή» για αιματοχυσία, ωστόσο σε μία περιοχή που στην πραγματικότητα όλα είναι στον «αέρα» και επικρατεί μία εξαιρετικά ευαίσθητη «εικονική κανονικότητα», η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή.
Και αποδεικνύει ότι το να είσαι μειονότητα στα Βαλκάνια είναι πάντα πολύ δύσκολο πράγμα. Καθώς οι Σέρβοι που επέλεξαν να παραμείνουν στο Βόρειο Κόσοβο παραμένουν όμηροι μιας κατάστασης που κινείται στα όρια εδώ και χρόνια και περιμένει μια σπίθα για να εκραγεί.
🇽🇰Reinforced police presence at the bridge over Ibar river in Mitrovica — Kosovo. pic.twitter.com/nrUWiIuour
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) July 31, 2022
Σειρήνες
Το απόγευμα της Κυριακής οι σειρήνες ήχησαν ξανά στις πόλεις του βορείου Κοσόβου. Δύο οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία αποκλείστηκαν από Σέρβους που έστησαν οδοφράγματα τοποθετώντας βαριά φορτηγά οχήματα κάθετα στον δρόμο.
Ο αποκλεισμός έγινε γιατί όπως υποστηρίζει η σερβική πλευρά – και διαψεύδει η πλευρά του Κοσόβου – ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Kοσόβου κατευθύνονταν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία.
Η πληροφορία διαψεύστηκε.
Σέρβοι συγκεντρώθηκαν στη βόρεια Μιτροβίτσα για να διαδηλώσουν, ενώ αντίστοιχα στη νότια Μιτροβίτσα συγκεντρώσεις φέρονταν να ετοίμαζαν οι Αλβανοί.
Η γέφυρα της Μιτροβίτσα που χωρίζει την πόλη σε σερβικό και αλβανικό τομέα, είδε ξανά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις του Κοσόβου, αλλά και της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης να αναπτύσσονται.
Ευτυχώς δεν είχαμε νεκρούς
Σύμφωνα με τις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου διασταύρωσε πληροφορίες ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί σε ορισμένες τοποθεσίες και είχαν στόχο αστυνομικές μονάδες, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. «Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματίες και κυρίως νεκροί» λένε πηγές του Κοσόβου στο in.
Η αστυνομία του Κοσόβου τόνιζε ότι δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση για τραυματισμούς πολιτών ή αστυνομικών και απηύθυνε έκκληση «σε όλα τα ΜΜΕ και τους πολίτες να μην πέφτουν θύματα των fake news, που τείνουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση και να δημιουργήσουν πανικό».
Διαψεύδει και η Σερβία
Την ίδια στιγμή το υπουργείο ‘Αμυνας της Σερβίας διέψευσε τις πληροφορίες που διαδίδονται στο διαδίκτυο περί εισόδου του σερβικού στρατού στο Κόσοβο. Κατηγόρησε δε την Πρίστινα για fake news.
Διαψεύστηκαν και οι πληροφορίες περί ενόπλων συγκρούσεων του σερβικού στρατού με Αλβανούς στο βόρειο Κόσοβο.
Κούρτι: Εφαρμόζουμε το νόμο
Ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου είναι δημοκρατική και προοδευτική, η οποία σέβεται και εφαρμόζει το νόμο και τη συνταγματικότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια, για όλους τους πολίτες χωρίς διάκριση και για ολόκληρη την κοινή μας χώρα. Οι θεσμοί νόμου και τάξης και ασφάλειας του κράτους μας συλλέγουν πληροφορίες, παρακολουθούν την κατάσταση και θα ενεργήσουν για την υπεράσπιση του νόμου και των πολιτών, της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας».
Κάλεσε δε τους πολίτες να μην παρασυρθούν από την «προσπάθεια παραπληροφορίησης του Βελιγραδίου», προειδοποιώντας ότι «οι επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες μπορεί να είναι προκλητικές και προβληματικές. Αντιμετωπίζουμε τον σερβικό εθνικοσοβινισμό που γνωρίζουμε καλά».
Βούτσιτς: Ψυχραιμία αλλά…
Ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς από την δική του πλευρά απάντησε σε επίσης υψηλούς τόνους, απευθύνοντας έκκληση προς όλους για διατήρηση της ειρήνης με «οποιοδήποτε κόστος». «Ζητώ από τους Αλβανούς να συνέλθουν, από τους Σέρβους να μην υποκύπτουν σε προκλήσεις, αλλά ζητώ επίσης από τους εκπροσώπους των ισχυρών και μεγάλων χωρών, που έχουν αναγνωρίσει τη λεγόμενη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, να δώσουν λίγη προσοχή στο διεθνές δίκαιο και στην πραγματικότητα επί τόπου και να μην επιτρέψουν στους προστατευόμενούς τους να προκαλέσουν συγκρούσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς, ενώ την ίδια στιγμή ορκίστηκε αν υπάρξει πογκρόμ εναντίον των Σέρβων να «πολεμήσει μέχρι θανάτου».
Μπαλάκι οι ευθύνες
Πηγές από την Πρίστινα μιλώντας στο in σημείωναν ότι τα επεισόδια ήταν αναμενόμενα, αποδίδοντας την ευθύνη για την υποκίνηση τους στο Βελιγράδι.
Την ίδια στιγμή πηγές προσκείμενες στην πλευρά του Βελιγραδίου σημείωναν ότι η ευθύνη ανήκει στην Πρίστινα. Έδειχναν ως υπεύθυνο τον Κούρτι, τονίζοντας ότι το Σεπτέμβριο αναμένεται νέος γύρος έντασης, καθώς το Κόσοβο αναμένεται να θελήσει να αντικαταστήσει διάφορα κρατικά έγγραφα, ζητώντας και από τη σερβική μειονότητα να υπακούσει. Κάτι που θα σημαίνει ότι αναγνωρίζει τις αρχές του Κοσυφοπεδίου.
Αντίστοιχα για πηγές που πρόσκεινται στην πλευρά της Πρίστινα ο Βούτσιτς αναμένεται να προσπαθήσει να «εκμεταλλευθεί» τον πόλεμο στην Ουκρανία και να επιχειρήσει να αναζητήσει νέα αφορμή αποσταθεροποίησης της περιοχής το επόμενο διάστημα καθώς η προσοχή θα είναι στραμμένη στο Κίεβο.
Σε αυτό το πλαίσιο το Κόσοβο συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την αναγνώριση, ενώ η Σερβία για το αντίθετο. Και όλα μοιάζουν να κρέμονται από μία κλωστή. Κανείς δεν δηλώνει σε θέση να κάνει προβλέψεις και όλοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Πάντως, από την πλευρά του Κοσόβου πληροφορίες και αναλυτές «βλέπουν» περισσότερο μια προσπάθεια της Σερβίας να δημιουργήσει «πολεμικό κλίμα» και αίσθηση αποσταθεροποίησης της κατάστασης. Υπενθυμίζουν, δε, πως αντίστοιχα επεισόδια είχαν γίνει και τον περασμένο Σεπτέμβριο και θεωρούν ότι η δημιουργία μιας εικόνας προς τα έξω πως η περιοχή βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο το Βελιγράδι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις