Η Ιστορία ενός Αιχμαλώτου: Μια παράσταση για τους πρόσφυγες
Μια διαδραστική παράσταση για παιδιά και εφήβους 10 ως 14 ετών στις 4 & 5 Αυγούστου 2022 στο Ζιντζιρλί Τζαμί Σερρών.
Συναντήσαμε τον Αλέξανδρο Ράπτη, από την Ομάδα Hippo Theatre Group στις πρόβες της παράστασης που θα παρουσιαστεί για δύο μέρες στις αρχές Αυγούστου στις Σέρρες και μας μίλησε για τη νέα τους παραγωγή, μια θεατρική διασκευή που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στρατή Δούκα και ενσωματώνει συμμετοχικές δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Διαβάστε επίσης: Χανιά: Πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι στην πόλη
Πως επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο για τον θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»;
Η «Ιστορία ενός Αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα είναι ένα συγκλονιστικό κείμενο. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι ο ρεαλισμός, η αμεσότητα του λόγου, αλλά και το αντιπολεμικό περιεχόμενο. Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της γενιάς του ’30. Η βασική πλοκή αφορά στην ιστορία ενός Έλληνα αιχμαλώτου που έζησε τα γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής και όλη την περιπέτεια που έζησε μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα ως πρόσφυγας. Το ύφος του κειμένου, αλλά και το ιδιαίτερο περιεχόμενό του αποτέλεσε την έμπνευση για μια διασκευή που συνδέει το τότε με το σήμερα.
Το μυθιστόρημα αναφέρεται στα κοινά μαρτύρια των λαών, στους πρόσφυγες, στον ξεριζωμό. Πως θα περάσετε αυτό το μήνυμα στα παιδιά που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία και να μην επηρεαστεί η ψυχολογία τους;
Στο αρχικό κείμενο υπάρχουν πολλές σκηνές ωμής βίας, οι οποίες είναι πολύ σκληρές. Στην διασκευή μας κρατήσαμε όσες από αυτές χρειαζόμασταν για να μεταφέρουμε το κλίμα χωρίς να σοκάρουμε. Το ιδιαίτερο σωματικό θέατρο που κάνουμε (kinemo) σε συνδυασμό με πολύ προσεκτικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες δημιουργούν ένα ασφαλές συναισθηματικά περιβάλλον στην παράσταση. Έτσι τα παιδιά και οι έφηβοι που θα παρακολουθήσουν το έργο μπορούν πολύ ευκολότερα να διαχειριστούν δύσκολα θέματα.
Για ποιον λόγο επιλέξατε το Ζιντζιρλί Τζαμί να παρουσιάσετε την παράσταση;
Το Ζιντζιρλί τζαμί είναι ένα φοβερό διατηρητέο μνημείο και δένει τέλεια με την βασική πλοκή και την αισθητική του έργου.
Οι παραστάσεις σας έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Πως θα το συνδυάσετε με το συγκεκριμένο μυθιστόρημα;
Το έργο μέσα από τα γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής αγγίζει και το προσφυγικό ζήτημα. Σ’ αυτό ακριβώς εστιάσαμε στο εκπαιδευτικό κομμάτι της παράστασης. Μαζί με το πολύ σπουδαίο μήνυμα που μεταφέρει το κείμενο, δηλαδή η ανάγκη για παγκόσμια συναδέλφωση και παγκόσμια ειρήνη, εμείς εστιάσαμε επιπλέον στην ανάγκη για αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες κάθε εποχής. Σήμερα που τα προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη γίνονται συχνότερα, μετά από τους συνεχείς πολέμους στη μέση ανατολή, αλλά και τον πρόσφατο πόλεμο στην Ουκρανία, το ζήτημα των προσφύγων και πώς τους διαχειριζόμαστε σε κρατικό αλλά και προσωπικό επίπεδο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Η παράσταση θα ταξιδέψει και εκτός των Σερρών;
Η «Ιστορία ενός Αιχμαλώτου ή πώς πέρασα τα σύνορα», θα συνεχιστεί από την νέα σχολική χρονιά και θα περιοδεύσει σε σχολεία (γυμνάσια και δημοτικά) ανά την Ελλάδα. Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα οργανώσουμε περιοδείες σε διάφορες πόλεις και νησιά της περιφέρειας, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την επαφή όσο περισσότερων παιδιών γίνεται με τα θέματα του έργου.
Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια και ποιος είναι ο βασικός άξονας που ακολουθείτε στην ομάδα σας;
Αυτό το διάστημα κάνουμε παράλληλα πρόβες πάνω σε ένα πρωτότυπο κείμενο που γράψαμε με τίτλο «Η Πόλη των Χαμένων Ρομπότ». Η συγκεκριμένη παράσταση θα απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και θα ξεκινήσει με μια μικρή καλοκαιρινή περιοδεία στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη, την Κω και την βόρεια Ελλάδα τον Αύγουστο.
Από τον Οκτώβρη θα βρίσκεται στο θέατρο Σταθμός στο μεταξουργείο κάθε Κυριακή στις 12.00 και φυσικά θα παίζετε και τις καθημερινές για σχολεία. Το φθινόπωρο επίσης, ετοιμάζουμε μια ευρωπαϊκή περιοδεία με την οικολογικού περιεχομένου παράστασή μας με τίτλο «Ο Γιάννης και το Πεύκο». Η παράσταση θα ταξιδέψει σε ελληνικά σχολεία και ελληνικές κοινότητες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Κάθε φορά που φτιάχνουμε μια νέα παράσταση με την ομάδα Hippo, βασικός άξονας είναι πάνω από όλα ο σεβασμός στον θεατή και ιδιαίτερα αν αυτός ο θεατής είναι ένα παιδί. Επιπλέον, βασικά χαρακτηριστικά των παραστάσεών μας είναι η έντονη σωματικότητα, η υψηλή ενέργεια, η προσφορά, η ψυχαγωγία και το υψηλό αισθητικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο.
Πληροφορίες
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Στρατής Δούκας
Θεατρική Διασκευή – Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης – Φώτης Δούσος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σίσσυ Ιγνατίδου
Σύμβουλος Δραματουργίας: Ιωάννα Λιούτσια
Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων: Καλλιόπη Φύκαρη
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Κατερίνα Χατζοπούλου
Μουσική – Ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος
Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη
Οργάνωση Παραγωγής: Αλέξανδρος Ράπτης
Αφίσα: Χρυσούλα Κοροβέση
Βίντεο – Φωτογραφίες: Δώρα Καλακίδου
‘Ωρα έναρξης παράστασης: 21.00
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Μαρίνος Ορφανός
Ελένη Παπαϊωάννου
Κωνσταντίνος Παράσης
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr.
- Πυξ Λαξ: «Οι πρώτοι δύο δίσκοι πήγαν άπατοι, στα live μας έρχονταν 1-2 άτομα»
- Οι ειδικοί μίλησαν: Έξι συμβουλές για τη μοναξιά των γιορτών
- Καταστήματα: Κορυφώνεται η εορταστική κίνηση στην αγορά – Ποιες ώρες λειτουργεί η αγορά
- Εφορία: Ποιοι φόροι και πρόστιμα ακυρώνονται λόγω… λάθους
- Βουλή: Νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό που είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία – «Φώναζε και απειλούσε»
- Vodka Juniors: Η μπάντα όλων μας των χρόνων έχει τα 25α γενέθλιά της και θα τα γιορτάσει στην Αθήνα