Θεσσαλία: Νέο έντομο κατατρώει τις σοδειές – Σε επιφυλακή οι αγρότες
Το έντομο αυτό προσβάλλει κυρίως ηλίανθο, σόγια, βαμβάκι, μηδική, καρπούζι, πεπόνι, φασόλι και κρεμμύδι καθώς και άλλες καλλιέργειες
- Αμφίβια ποντίκια και αλλόκοτα ψάρια μεταξύ δεκάδων νέων ειδών στον Αμαζόνιο
- ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν το «άλμα», παρά τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση – Ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά
- Ακριβότερο και φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Αναλυτικοί πίνακες
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
Την εμφάνισή του, αρχικά σε βαμβακοχώραφα του Έβρου και τώρα σε σειρά καλλιεργειών σε περιοχές της Θεσσαλίας, έκανε ένα νέο επιζήμιο έντομο, το οποίο προκαλεί σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες και οικονομική απώλεια στους αγρότες.
Πρόκειται για το λεπιδόπτερο (πεταλούδα) Loxostege sticicalis, που από τα αυγά που γεννά το θηλυκό εκκολάπτονται προνύμφες (σκουλήκια), που κινούνται ταχύτατα κατατρώγοντας κυρίως το φύλλωμα των φυτών με γρήγορους ρυθμούς και στη συνέχεια μετακινούνται σε γειτονικές καλλιέργειες.
Διαβάστε επίσης: Αιτωλοακαρνανία: Εμφανίστηκε ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης
Όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το ΜΦΙ, το έντομο προέρχεται είτε από μεταναστευτικό κύμα ενήλικων πεταλούδων από τις χώρες Ουκρανία και Ρωσία καθώς η πεταλούδα έχει την δυνατότητα να μετακινείται για περισσότερα από 1.500 χιλιόμετρα, είτε από γειτονικές χώρες της Βαλκανικής και Κεντρικής Ευρώπης, όπου ήταν διαπιστωμένη η παρουσία του τα προηγούμενα χρόνια. Στη χώρα μας εμφανίσθηκε για πρώτη φορά φέτος στην περιοχή του Έβρου και έχει προκαλέσει ζημιές σε καλλιέργεια βαμβακιού.
Τις τελευταίες ημέρες έχει αναφερθεί και σε περιοχές της Θεσσαλίας (Μελία, αγροτικές περιοχές ΠΕ Καρδίτσας κ.α.). Προσβάλλει κυρίως ηλίανθο, σόγια, βαμβάκι, μηδική, καρπούζι, πεπόνι, φασόλι και κρεμμύδι καθώς και άλλες καλλιέργειες.
Προκαλεί ζημιές στο φύλλωμα κυρίως αλλά και σε άλλα φυτικά μέρη (βλαστούς, άνθη, καρπούς). Έχει πολλές γενεές και σε περίπτωση εμφάνισης αυξημένου πληθυσμού μπορεί να προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημιά.
Συνιστάται στους παραγωγούς να παρακολουθούν εντατικά τις καλλιέργειές τους και σε περίπτωση διαπίστωσης αυξημένων πληθυσμών του εντόμου να προβούν άμεσα σε χημική επέμβαση με βάκιλο θουριγγίας ή πυρεθρίνες, τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, λαμβάνοντας υπόψη και το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις