Ευρώπη: Πώς θα αποφευχθεί μια ενεργειακή Lehman Brothers – «Νίπτει τας χείρας της» η Ρωσία για τον Nord Stream
Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα, με την ενεργειακή κρίση να είναι ήδη εδώ.
- Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στο Αγρίνιο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Για «βαρύ ρωσικό χειμώνα» ετοιμάζεται η Ευρώπη αφού η Ρωσία αξιοποιεί τον τομέα της ενέργειας για να απαντήσει στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη προειδοποίηση από τη Γερμανία με αναφορά στη Lehman Brothers, το σήμα κατατεθέν της πρόσφατης μεγάλης οικονομικής κρίσης. «Εάν οι ζημιές για τους προμηθευτές ενέργειας γιγαντωθούν τότε ολόκληρη η αγορά κινδυνεύει να καταρρεύσει. Θα έχουμε μία νέα Lehman Brothers στο σύστημα ενέργειας», προειδοποίησε σε δραματικό τόνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
- Διαβάστε επίσης: Politico: Η Ευρώπη στρέφεται σε «ματωμένο πετρέλαιο»
Αν αυτό λέγεται στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, καταλαβαίνουμε τι μπορεί να ισχύσει για τις υπόλοιπες χώρες της «Γηραιάς Ηπείρου». Η Γερμανία, ωστόσο, είναι από τις χώρες που είναι περισσότερο εξαρτημένες από τη ρωσική ενέργεια αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε συνάψει μια σειρά ενεργειακές συμφωνίες με τη Μόσχα.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η απόφαση να κλείνουν τα φώτα στα δημόσια κτίρια, ενώ μπαίνει «κόφτης» στο ζεστό νερό. Το Βερολίνο δεν είναι το μοναδικό που θα έχει πάρει μια τέτοια απόφαση αφού οι χώρες της ΕΕ αναμένεται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να ακολουθήσουν.
Τι θα ισχύσει στην Ελλάδα
Όπως ανακοινώθηκε τα πρώτα φώτα που θα σβήσουν στην Ελλάδα θα είναι αυτά των μνημείων. Ο διακόπτης θα πέφτει στις 3:00 τα ξημερώματα. Έπειτα θα ακολουθήσει η μείωση του δημόσιου φωτισμού, με τους δήμους να σβήνουν την παροχή σε μία στις 10 λάμπες. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα ύστατο μέτρο θα είναι οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά, αφού σε περίπτωση ενός «σιβηρικού χειμώνα», δηλαδή μίας οξείας κρίσης στην Ευρώπη, «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».
- Διαβάστε επίσης: Το Ευρωπαϊκό σχέδιο «Save Gas» για να μη σωθεί το φυσικό αέριο
Τρεις μήνες περιθώριο
Το Bloomberg αναφέρει ότι η Γερμανία και συνολικά η Ευρώπη έχουν μόλις τρεις μήνες για να αντιμετωπίσουν τη χειροτέρευση της ενεργειακής κρίσης.
Το CNBC, μάλιστα, παρουσίασε τρία γραφήματα με τα οποία αποτυπώνει την πίεση που ασκεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ευρώπη μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.
Η Ρωσία έχει ήδη μειώσει δραστικά τις ροές του φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Η Μόσχα αρνείται βεβαίως επισήμως ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και επικαλείται προβλήματα συντήρησης στους αγωγούς.
Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η ενέργεια είναι το «πυρηνικό» όπλο που έχει στα χέρια της. Ήδη αρκετοί αρχίζουν να ομολογούν πως η στρατηγική της αντεπίθεσης, που χάραξε ο Μαξίμ Ορέσκιν, αποδίδει μάλλον περισσότερο από τις κυρώσεις που σχεδίασαν οι Ευρωπαίοι απέναντι στη Ρωσία.
Οι ροές του Nord Stream
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 12 κράτη – μέλη ήδη υποφέρουν από τις μειωμένες εισροές ρωσικού αερίου, ενώ υπάρχουν και κράτη – μέλη στα οποία οι ροές έχουν διακοπεί εντελώς. Το ρωσικό μπλόκο στο φυσικό αέριο είναι «παρών» και η Κομισιόν έχει ζητήσει από όλους να αυξήσουν τον στόχο των ελάχιστων αποθεμάτων στο 80% έως τον Νοέμβριο. Τον Ιούνιο οι αποθήκες ωστόσο ήταν γεμάτες μόλις κατά 56% και επομένως ο στόχος του 80% είναι αρκετά μακριά, για να μην πούμε ότι είναι ανέφικτος.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν «απογειωθεί»
Στον αντίποδα, οι προοπτικές της ανάπτυξης «βυθίζονται». Η Κομισιόν έχει ρίξει τον πήχη στο 2,7% για φέτος και μόλις 1,5% για την επόμενη χρονιά. Εάν μάλιστα ο ενεργειακός πόλεμος ενταθεί η ύφεση θα είναι αναπόφευκτη.
Οι πιέσεις στην οικονομία εντείνονται από τις αυξήσεις επιτοκίων με τις οποίες προσπαθεί η ΕΚΤ να θέσει υπό τιθασεύσει το «θηρίο» του πληθωρισμού.
Στο ναδίρ οι προοπτικές ανάπτυξης
Η Ρωσία δεν είναι σε θέση να συμβάλει στην επισκευή του Nord Stream
Το Κρεμλίνο από τη δική του μεριά «νίπτει τας χείρας του» για τον Nord Stream και τις δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει.
Η Ρωσία μπορεί να συμβάλει πολύ λίγο στις επείγουσες επισκευές που απαιτεί ο εξοπλισμός του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Υπάρχουν δυσλειτουργίες που απαιτούν επείγουσες επισκευές και υπάρχουν ορισμένες τεχνητές δυσκολίες που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Αυτή η κατάσταση χρειάζεται επίλυση και η Ρωσία έχει ελάχιστες δυνατότητες να βοηθήσει σε αυτό», συμπλήρωσε.
Τι υποστηρίζει η Siemens Energy
Η κατασκευάστρια εταιρεία, η γερμανική Siemens Energy, από την πλευρά της τονίζει ότι δεν είχε πρόσβαση στις τουρμπίνες στον αγωγό και δεν είχε λάβει αναφορές ζημιών από την ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom που τον διαχειρίζεται. Έτσι υποθέτει ότι οι τουρμπίνες λειτουργούν κανονικά…
Σε ξεχωριστή δήλωση τη Δευτέρα, η Gazprom ανέφερε ότι η παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 12% στα 262,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, ενώ οι εξαγωγές σε χώρες εκτός Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών μειώθηκαν κατά 35% από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Gazprom μείωσε την προηγούμενη εβδομάδα τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 -τ ου κύριου αγωγού φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη – στο 20% της χωρητικότητας, υποστηρίζοντας ότι η τουρμπίνα που εστάλη για συντήρηση στον Καναδά δεν είχε ακόμη επιστρέψει. Δήλωσε επίσης ότι και άλλη τουρμπίνα χρειάζεται επισκευή.
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Βιτάλι Μαρκέλοφ υποστήριξε την Παρασκευή ότι η παράδοση της τουρμπίνας από τον Καναδά στη Γερμανία μετά τη συντήρησή του παραβίασε την υπάρχουσα σύμβαση μεταξύ της ρωσικής εταιρείας και του Βερολίνου. Επίσης, υποστήριξε ότι δεν επισκευάστηκε ολόκληρη η τουρμπίνα. Όπως ισχυρίστηκε, επισκευάστηκε επιτυχώς μόνο το 25% των βλαβών που εντοπίστηκαν στην τουρμπίνα.
Είναι φανερό ότι η Ρωσία αξιοποιεί όποιο «παραθυράκι» υπάρχει για να μεγιστοποιήσει την πίεση πάνω στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο. Ο χειμώνας που έρχεται μόνο εύκολος δεν θα είναι, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις