Το ελληνικό παράδοξο και το τρίγωνο του νέου πλούτου για την οικονομία
Το ελληνικό παράδοξο – Από τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση και την πληθωριστική έξαρση στην επενδυτική αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας – Πράσινες επενδύσεις, ψηφιακές και κατασκευές δίνουν τον τόνο
Σε τούτες τις καταστροφικές διεθνώς συνθήκες του πολέμου στην Ουκρανία και της παρεπόμενης ενεργειακής κρίσης και πληθωριστικής έξαρσης, που βαραίνει τα νοικοκυριά και απειλεί τη θέση των φτωχότερων συμπολιτών μας, εξελίσσεται, προς έκπληξη των περισσοτέρων στην Ευρώπη, ένα θετικό, αυτή τη φορά, «ελληνικό παράδοξο».
Η οικονομία μας όχι μόνο δεν κάμπτεται, όπως οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές και οργανισμοί προέβλεπαν, παρά αναπτύσσεται δυναμικά, διαμορφώνοντας περιβάλλον επενδυτικών ευκαιριών και δημιουργώντας ισχυρές εστίες νέου πλούτου.
Ανάπτυξη με ρυθμό υψηλότερο του 5%!
Ολα τα στοιχεία και οι νεότερες εκτιμήσεις δηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2022 με ρυθμό υψηλότερο του 5%! Ηδη την περασμένη Τετάρτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρας προανήγγειλε αναθεώρηση, επί τα βελτίω, των εκτιμήσεων για την εγχώρια ανάπτυξη.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακρίβεια: Έρχονται ανατιμήσεις προϊόντων τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι και οι μετριοπαθέστεροι των τραπεζιτών, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Φ. Καραβίας, αναμένουν πλέον υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, φθάνοντας στο σημείο να αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως την «έκπληξη της Ευρώπης». «Δεν είναι τυχαίο» – εξηγεί ο ίδιος – «ότι η Ελλάδα δανείζεται πια με καλύτερους όρους από την Ιταλία, όπως δηλώνουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που υπολείπονται κατά τέσσερα δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας από εκείνες των αντίστοιχων ιταλικών».
Κατά τα φαινόμενα, οι μεταβατικές γεωπολιτικές συνθήκες που ο πόλεμος του Πούτιν διαμόρφωσε, σε συνδυασμό με τη διαταραχή και τις μετατοπίσεις που η πανδημία προκάλεσε στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, το ισχυρό, πέραν πάσης προσδοκίας, τουριστικό ρεύμα που ακολούθησε με το τέλος των υγειονομικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο και τα δεκάδες δισεκατομμύρια επενδυτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «έχτισαν» στην κυριολεξία έναν κύκλο ευκαιριών ανασύνταξης και αναδιοργάνωσης της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα ελκυστική στους επενδυτές
Επέδρασε είναι αλήθεια και η διεθνής παρουσία και η κινητικότητα του Πρωθυπουργού, ο τρόπος που «πουλάει» τα ελληνικά πλεονεκτήματα και προσεγγίζει πολυεθνικούς κολοσσούς, οι διευκολύνσεις που προσφέρει σε πανίσχυρα σχήματα όπως αυτά της Μicrosoft, της Google, της Pfizer, αλλά και οι διακρατικές αμυντικές και οικονομικές συμφωνίες που έχει επιτύχει με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και εσχάτως με τη Σαουδική Αραβία, ενισχύουν σημαντικά την εικόνα της χώρας. Επιφανείς επιχειρηματίες και τραπεζίτες αποδέχονται, χωρίς επιφυλάξεις, ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει βελτιώσει σε εκθετικό βαθμό τη θέση της χώρας στον κόσμο, την ξανάβαλε στον διεθνή επενδυτικό χάρτη», όπως χαρακτηριστικά λένε.
Οπως και να έχει σταδιακά, υπό την επίδραση πλήθους παραγόντων και συνθηκών, η Ελλάδα κατέστη και πάλι ελκυστική και πλέον οι ελληνικές αξίες και οι επενδυτικές ευκαιρίες διεκδικούνται με δυναμικό τρόπο από ισχυρούς διεθνικούς κεφαλαιουχικούς ομίλους που έχουν στη διάθεσή τους εκατοντάδες δισεκατομμύρια επενδυτικών πόρων.
Πλήθος επιχειρήσεων, ενεργειακές, τουριστικές, πληροφορικής, παραγωγής τροφίμων, διαχείρισης ακινήτων και άλλες πολιορκούνται στην κυριολεξία από εγχώρια και διεθνή Funds, τα οποία με τις κινήσεις τους διαμορφώνουν περιβάλλον συγκέντρωσης και αναδιάρθρωσης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, παρακινώντας ταυτόχρονα τις υγιείς εγχώριες επιχειρηματικές δυνάμεις να επενδύσουν κατά αντίστοιχο τρόπο και να οικοδομήσουν ισχυρότερα και ανθεκτικότερα σχήματα, ικανά να αυξήσουν την ελκυστικότητα και την αξία τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην πλατφόρμα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ήδη αναρτηθεί ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ και σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν αναρτηθεί εγκεκριμένες, προς χρηματοδότηση με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ!
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κ. Πιερρακάκης εκτιμά ότι υπό την επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης, των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, της ενεργειακής κρίσης, της εγκατάστασης πολυεθνικών σχημάτων, της οργανωμένης αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και της μετακίνησης παραγωγικών μονάδων, λόγω της διαταραχής στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, από την Ασία στην Ευρώπη διαμορφώνεται με ταχύτητα στην Ελλάδα «ένα τρίγωνο δημιουργίας νέου πλούτου». Η περίμετρος του οποίου ορίζεται κατά βάση από «τις πράσινες επενδύσεις, τις ψηφιακές και τις διασυνδεδεμένες μαζί τους κατασκευές», χωρίς αυτό να αποκλείει αντίστοιχες κινήσεις στο σύνολο των δραστηριοτήτων.
Κινητικότητα σε όλους τους κλάδους
Η αλήθεια είναι ότι ο ενεργειακός τομέας, υπό το βάρος της κλιματικής αλλαγής και της απεξάρτησης από τα ρωσικά ενεργειακά αγαθά, προσελκύει τα περισσότερα διεθνή και εγχώρια κεφάλαια. Αυτή την ώρα προπαρασκευάζονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τελούν προς εξαγορά πάμπολλες από τις υφιστάμενες. Στρατηγικού χαρακτήρα κρίνονται επίσης οι επενδύσεις ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Η διασύνδεσή μας με την Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, όπως και η προετοιμαζόμενη με την Κύπρο και το Ισραήλ, αποκτούν ξεχωριστή σημασία στο παρόν περιβάλλον απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Χαρακτηριστική είναι επίσης σε αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον η επίδοση του τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών. Οι έλληνες εφοπλιστές είναι εξόχως κινητικοί αυτή την περίοδο. Ρισκάρουν, επενδύουν, τοποθετούνται δυναμικά, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην τρέχουσα φάση γεωπολιτικών ανακατατάξεων και βεβαίως κερδίζουν. Εχουν εκπαιδευτεί στη διαχείριση κινδύνων, είναι ευέλικτοι και μαζί αξιόπιστοι, εξασφαλίζοντας με άνεση τις δέουσες χρηματοδοτήσεις για τις πράσινες επενδύσεις τους, τα νέα καύσιμα και τα νέα πλοία.
Αντιστοίχως οι ανάγκες του ψηφιακού μετασχηματισμού έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις αξίες των εταιρειών πληροφορικής και έχουν καταστήσει περιζήτητους τους νέους που γνωρίζουν να γράφουν κώδικες προγραμματισμού. Στην ευρύτερη επιχειρηματική αγορά η ζήτηση για εξειδικευμένο τεχνολογικό προσωπικό έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ολες οι αλυσίδες λιανικών πωλήσεων φιλοδοξούν να αποκτήσουν μέσω της ψηφιοποίησης ακόμη και δυνατότητες τραπεζικού χαρακτήρα υπηρεσιών. Θα είναι σε θέση να προσφέρουν με ασφάλεια ακόμη και μικροπιστώσεις, καθώς θα έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία της συμπεριφοράς και της αξιοπιστίας των πελατών τους.
Ολη αυτή η ανάγκη ψηφιακής μετάβασης πολλαπλασιάζει επίσης τις ανάγκες ανανέωσης των δικτύων. Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες βρίσκονται σε διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών καλωδιώσεων χαλκού με σύγχρονες οπτικών ινών. Την περασμένη εβδομάδα ενεκρίθη δανειοδότηση της ΝΟVA – Wind ύψους 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό, ενώ ήδη εξελίσσονται εργασίες αντικατάστασης των δικτύων του ΟΤΕ και της Vodafone. Ολη η Ελλάδα θα ξανασκαφτεί για την εγκατάσταση των νέων δικτύων, λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της πολυεθνικής Grand Thorton στην Ελλάδα κ. Β. Καζάς.
Οι προοπτικές για τις κατασκευαστικές
Κάπως έτσι διασυνδέονται οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες συνδυαστικά μέσω των ενεργειακών επενδύσεων, των ψηφιακών και γενικότερα μέσω των νέων έργων υποδομής σε αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, διαχείριση απορριμμάτων και άλλες θα ζήσουν ημέρες μεγάλης δραστηριότητας. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 θα «τρέχουν» έργα ύψους 18 δισ. ευρώ, η εκτέλεση των οποίων θα απαιτήσει περισσότερους από 200.000 εργαζομένους. Αν σε αυτά προστεθούν το Ελληνικό και οι επιπρόσθετες ανάγκες κατασκευής που θα προκύψουν από την άνθηση της αγοράς ακινήτων που το ισχυρό τουριστικό ρεύμα προκαλεί μπορεί να φανταστεί κανείς τις δυνατότητες που αποκτά ο κατασκευαστικός κλάδος.
Οσοι παρακολουθούν από κοντά την κινητικότητα των αγορών επισημαίνουν ταυτόχρονα τον πυρετό που επικρατεί στους κλάδους του φαρμάκου, των τροφίμων και γενικά του αγροδιατροφικού τομέα. Οι διαταραχές που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αβεβαιότητες που γεννούν οι ελλείψεις πρώτων υλών αναγκάζει τους μεταποιητές σε πρωτοβουλίες μέχρι πρότινος αδιανόητες.
Οι μεγάλοι καταναλωτές αλεύρων προετοιμάζουν μακροχρόνιες εγγυημένες συμβάσεις με παραγωγούς σιτηρών, αναλόγως κινούνται πλέον και οι βιομηχανίες γάλακτος, όπως και οι μεγάλες τυροκομικές που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα έγκαιρης και έγκυρης παράδοσης γάλακτος, της βασικής πρώτης ύλης για τα προϊόντα τους. Ουσιαστικά αναζητούν τρόπους υποκατάστασης των εισαγωγών και εξασφάλισης έναντι μελλοντικών κινδύνων.
Μόνο αδιάφορες επίσης δεν είναι οι μεγάλες επενδύσεις στις οποίες μαζικά προβαίνουν οι ισχυρότερες των φαρμακευτικών εταιρειών. Η πανδημία φανέρωσε το παραγωγικό ευρωπαϊκό έλλειμμα σε βασικά φάρμακα και υγειονομικό υλικό και πλέον επιχειρείται η κάλυψή του. Ολη αυτή η παραγωγική μετακίνηση στην Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία αναγέννησης του παραγωγικού ιστού της χώρας.
Κοινή είναι η πεποίθηση στους οικονομικούς κύκλους ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία και τις δυνάμεις να αναγεννηθεί πραγματικά. Αρκεί να μη χάσει τη συνέχεια στην προσπάθεια και κινητοποίησή της…
- Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε «τη σκληρότητα» ισραηλινού πλήγματος στη Γάζα
- Εξάρχεια: Δικογραφία εις βάρος του 33χρονου με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας
- Οι Λουίτζι Μαντζιόνε και Sean «Diddy» Combs μοιράζονται την ίδια φυλακή και την ίδια δικηγορική εταιρεία εκπροσώπησης
- Μπορεί η πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενώσει;
- Νέα Αριστερά: Υψηλά στο κοινοβούλιο – χαμηλά στις δημοσκοπήσεις
- Τέμπη: «Μας χρωστάνε μία εξήγηση» – Οργή συγγενών των θυμάτων μετά το πόρισμα για την έκρηξη