Μύκονος: Το νησί των Ανέμων το ’50 μέσα από οκτώ εντυπωσιακές φωτογραφίες
Ο φιλέλληνας φωτογράφος Robert McCabe αποτυπώνει με σπάνια ευαισθησία τη Μύκονο του 1950
Μια ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Το Νησί που Μάγεψε τον Κόσμο – Η Μύκονος του 50’», του διεθνούς φήμης Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe, φιλοξενείται στο Κάστρο Χώρας Μυκόνου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού.
Η έκθεση, η οποία βασίζεται στο βιβλίο του McCabe «Μύκονος: Πορτρέτο μιας εποχής που χάθηκε», τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και αποτελεί συνεργασία της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ενώ την επιμέλεια έχει η έμπειρη επί θεμάτων πολιτιστικής διαχείρισης, Σοφία Χηνιάδου Καμπάνη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο μεγάλος φιλέλληνας φωτογράφος, Robert McCabe ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954 ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Princeton. Επέστρεψε το 1955 ταξιδεύοντας σε όλο το Αιγαίο και φωτογραφίζοντας με μια Rolleiflex, ενώ το 1957 τράβηξε σειρά έγχρωμων φωτογραφιών στις Κυκλάδες για λογαριασμό της National Geographic Society. Έκτοτε συνεχίζει να φωτογραφίζει την ομορφιά και την ιστορία της χώρας παρουσιάζοντας το έργο του σε πολυάριθμες εκθέσεις και εκδόσεις σε όλο τον κόσμο. Ο φακός του αποτυπώνει με σπάνια ευαισθησία την αγάπη του για τους ανθρώπους και τον τόπο, διασώζοντας εικόνες του λαϊκού μας πολιτισμού και παραδίδοντας μαθήματα μνήμης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«H Μύκονος ήταν σαν ανεξάρτητο νησιωτικό πριγκιπάτο»
Ο ίδιος ο Robert A. McCabe έχει δηλώσει: «Το 1955 η Μύκονος ήταν σαν ανεξάρτητο νησιωτικό πριγκιπάτο, με τον δικό της πολιτισμό, τους δικούς της χορούς, τα τραγούδια, την ποίηση, την κουζίνα, τα υφάσματα, την αρχιτεκτονική, ακόμα και τη γλώσσα της. Όλα αυτά εξελίχθηκαν και διαμορφώθηκαν προσεκτικά κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών, εν μέσω πολέμων, κατοχών, ξηρασιών κι άλλων καταστροφών. Το όμορφο αυτό νησί αντιπροσώπευε ένα ανέγγιχτο παράδειγμα ενός εξαιρετικά οργανωμένου, αυτάρκους αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πορτρέτα ανθρώπων του τόπου και φωτογραφικά στιγμιότυπα, που αναδεικνύουν τη ζωή του νησιού κατά τη μεταπολεμική δεκαετία του 1950, ζωντανεύουν στον νέο αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Χώρας Μυκόνου, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα δίπλα από το εμβληματικής σημασίας μνημείο της Παραπορτιανής, προσφέροντας στον χώρο εναλλακτικές προοπτικές ανάγνωσης και τη δημιουργία μιας ιδιαίτερης βιωματικής εμπειρίας στους επισκέπτες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Έπειτα από τρία χρόνια εργασιών στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Μυκόνου, το Κάστρο ανοίγει πιλοτικά κατά τη φετινή θερινή περίοδο αποκαλύπτοντας κατάλοιπα του μεσαιωνικού οικισμού και ευρήματα από τη νεολιθική περίοδο ως τα βυζαντινά χρόνια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Δήμος Μυκόνου με την ανάδειξη του νέου αυτού πολιτιστικού πόλου στοχεύει στη συστηματική συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού. Παράλληλα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου ένα μικρότερο σύνολο φωτογραφιών του Robert McCabe φιλοξενείται στο χώρο του αιθρίου συνδέοντας την έκθεση με τον βασικό κορμό της στον χώρο του Κάστρου και ενώνοντας τους δύο άξονες πολιτισμού.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διάρκεια Εκθέσεων:
- Kάστρο Χώρας Μυκόνου 01.08 μέχρι 31.10.21.
- Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου 04.08 μέχρι 31.12.2021.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις