Ελένη Χατζηδημητρίου: Η απόλυτη αριστούχος του ΑΠΘ
Η Ελένη Χατζηδημητρίου που πέτυχε το απόλυτο 10 στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου δίνει τέσσερις συμβουλές στις νέες και τους νέους που μπαίνουν φέτος στα ΑΕΙ
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Να μην κοιτάτε μόνο τους βαθμούς, να εστιάζετε στη γνώση. Να προσπαθείτε πάντα να βελτιώνεστε. Να μη στενοχωριέστε ή, ακόμη χειρότερα, να μην απογοητεύεστε από τις αποτυχίες, γιατί συμβαίνουν σε όλους μας. Να αγαπάτε αυτό που κάνετε…». Αυτές είναι οι τέσσερις συμβουλές που δίνει το κορίτσι του απόλυτου «άριστα», σε όλους τους νέους και τις νέες που μπαίνουν φέτος, με κόπους και πίεση στα πανεπιστήμια, μετά τη διαδικασία των Πανελλαδικών. Εχοντας πάρει το πτυχίο της πριν από λίγες ημέρες με 10 σε όλα (!) τα μαθήματα, δεν ξεχνάει πως πριν από πέντε χρόνια πέρασε και αυτή από τη ψυχοφθόρα διαδικασία των εξετάσεων.
Συγκεκριμένα, η Ελένη Χατζηδημητρίου πέτυχε το απόλυτο 10 στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επίτευγμα αληθινά σπάνιο. Ετσι, σήμερα, από το τέλος του τούνελ και κοντά στο φως της γνώσης, σκέφτεται όλα τα χρόνια που πέρασαν στο σχολείο και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο, στο οποίο και μπήκε με βαθμολογικό εισιτήριο 19.300 μορίων: «Τι μπορώ να πω σήμερα για τους καθηγητές μου» λέει μιλώντας στα «ΝΕΑ» και χωρίς σκέψη συμπληρώνει: «Μόνο τα καλύτερα. Οι καθηγητές μου ήταν όλοι εξαιρετικοί (ξεχωρίζω φυσικά δύο από αυτούς που αισθάνομαι ότι ήταν περισσότερο κοντά μου και μαζί τους θα συνεχίσω τις σπουδές μου). Τα πανεπιστήμιά μας, άλλωστε, βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, επιστημονικά και ερευνητικά. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη και ευγνώμων για τον χρόνο που πέρασα σε αυτά». Στους νέους και τις νέες που χθες πληροφορήθηκαν σε ποια σχολή θα φοιτήσουν για τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θέλει να πει μια ακόμη φράση: «Να ξέρετε ότι ο τρόπος διδασκαλίας τώρα αλλάζει πολύ, σε σχέση με το σχολείο. Μην τρομάξετε από αυτή τη μετάβαση. Υπομονή και προσοχή. Η αρχή είναι δύσκολη για όλους, ήταν για όλους μας, αλλά την ξεπεράσαμε, συνεχίσαμε και φτάσαμε στο τέλος».
Η τελετή ορκωμοσίας της Ελένης πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου στο Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ. Οπως λέει, το Μαθηματικό ήταν αυτό που πραγματικά ήθελε να κάνει και αυτός ήταν ο βασικός παράγοντας που την ωθούσε διαρκώς μπροστά. Προφανώς, ήταν η πρώτη επιλογή της στο μηχανογραφικό και κατάφερε να αριστεύσει σε όλα τα μαθήματα που χρειάζονταν για το πτυχίο της.
«Ψυχοφθόρος διαδικασία»
Τι σκέφτεται, όμως για τον θεσμό των Πανελλαδικών; «Είναι μια ψυχοφθόρος διαδικασία» παραδέχεται και συμπληρώνει: «Αλλά είναι ο μόνος τρόπος να αξιολογηθούν οι υποψήφιοι. Και να αξιολογηθούν αντικειμενικά. Πιστεύω πως όλα τα εξεταστικά συστήματα έχουν τα αρνητικά και τα θετικά τους σημεία, οπότε δεν εστιάζω στα αρνητικά του δικού μας. Πιστεύω ότι είναι αντικειμενικό και αδιάβλητο».
Για το τμήμα της λέει ότι της έχει αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις, ενώ για τα Μαθηματικά γενικώς αναφέρει ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που συνδέεται με τις περισσότερες επιστήμες. Στόχος της είναι να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα και να ασχοληθεί με την έρευνα, κάτι που, όμως, σήμερα κρίνει ως μακρινό σχέδιο, καθώς προτεραιότητά της είναι να κάνει σταθερά βήματα: Πρώτα το μεταπτυχιακό της και μετά τη διδακτορική της έρευνα, για την οποία ήδη έχει στείλει αιτήσεις σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Και όταν τελειώσει τις σπουδές της; «Θέλω να επιστρέψω στην Ελλάδα και να ζήσω στη χώρα μου. Θέλω, βέβαια, να πάω στο εξωτερικό, να κάνω ένα μέρος των σπουδών μου, αλλά δεν θέλω να μείνω εκεί».
Οσον αφορά τα ελληνικά πανεπιστήμια, πιστεύει ότι έχουν πέσει κάποιες φορές θύματα δυσφήμησης και ξεκαθαρίζει πως δεν ένιωσε ποτέ ανασφάλεια στο εσωτερικό τους, «αν και το βράδυ δεν θα έμπαινα με ευκολία μέσα». Οπως σημειώνει, το αίσθημα ασφάλειας μέσα στο πανεπιστήμιο είναι απαραίτητο, όπως σε όλα τα μέρη του κόσμου, όπου τα ανώτατα ιδρύματα δεν προκαλούν ανασφάλεια στα μέλη της ευρείας κοινότητάς τους.
Η Ελένη είναι σήμερα 22 ετών. Λέει ότι αγάπησε τα Μαθηματικά στο λύκειο και στην τελευταία τάξη πήρε την απόφαση να τα σπουδάσει. Το ταξίδι της στην επιστήμη και στην έρευνα ξεκινάει τώρα…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις