Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί να κάνω μεταπτυχιακό στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση;

Γιατί να κάνω μεταπτυχιακό στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση;

Το νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από κοινού με το Πανεπιστήμιο Πατρών ανοίγει ένα ολόκληρο φάσμα επαγγελματικών ευκαιριών

Οι εποχές που ένα πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης ισοδυναμούσε με βελτιωμένες επαγγελματικές ευκαιρίες έχει περάσει ανεπιστρεπτί, με την αγορά εργασίας να γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική, ανεξάρτητα από το αντικείμενο των υποψηφίων. Ταυτόχρονα, ο σύγχρονος κόσμος γεννά διαρκώς νέες προκλήσεις που απαιτούν από τους επαγγελματίες να εξελίσσονται συνεχώς, αποκτώντας νέες δεξιότητες, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και να προσφέρουν στην κοινωνία.

Τέτοιου είδους σύγχρονες ανάγκες έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση που προσφέρουν από κοινού το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε εκπαιδευτικούς αλλά και άλλες ειδικότητες που σχετίζονται με την ένταξη ευάλωτων ομάδων.

Ζητήματα περιεχομένου

Στο πλαίσιο του προγράμματος, που ολοκληρώνεται με την απονομή τίτλου σπουδών που αναγνωρίζεται αυτόματα από το ελληνικό δημόσιο, χωρίς να χρειάζεται αναγνώριση ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ, οι απόφοιτοι έρχονται σε επαφή με πολλαπλές πτυχές της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης. Μεταξύ άλλων, μαθαίνουν να σέβονται τον πολιτισμικό πλουραλισμό, τη διαπολιτισμική επίγνωση και ικανότητα, την αλληλεγγύη και δράση καθώς και τη συνεργατική διαπολιτισμική μάθηση, ενώ αποκτούν τα απαραίτητα εργαλεία για να παράγουν και οι ίδιοι νέα διαπολιτισμική γνώση.

Στα τέσσερα εξάμηνα των εξ αποστάσεων σπουδών, οι φοιτητές θα αποκτήσουν το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο και τις αναγκαίες δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να σχεδιάζουν και να διεξάγουν έρευνες στον χώρο της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης, θα είναι σε θέση να μελετούν και να αναλύουν κριτικά τη βιβλιογραφία, θα συνειδητοποιήσουν τις πρακτικές εφαρμογές και τη σημασία του επιστημονικού αντικειμένου και θα μάθουν να λειτουργούν στο πλαίσιο του σύγχρονου σχολείου, σε οργανισμούς, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία ως εκπαιδευτικοί λειτουργοί ή στελέχη αναφοράς αναλαμβάνοντας ενεργητικό ρόλο ή ρόλο συμβούλου σε ζητήματα που άπτονται της διαπολιτισμικής διαφοροποιημένης προσέγγισης και διαμεσολάβησης.

Πλεονεκτήματα του προγράμματος

Με τις παραδόσεις να γίνονται εξ αποστάσεως και στα ελληνικά, το Μεταπτυχιακό στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση αποτελεί ιδανική επιλογή για εργαζομένους, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα πλήρους ή μερικής φοίτησης, για να προσαρμόζεται ακόμη καλύτερα στις επιμέρους ανάγκες τους. Η αυτόματη αναγνώριση του τίτλου σπουδών – από τη στιγμή που συν-απονέμεται από ένα ελληνικό πανεπιστήμιο – ανήκει επίσης με βεβαιότητα στα σημαντικά πλεονεκτήματα του προγράμματος, το οποίο μοριοδοτείται και μέσω του ΑΣΕΠ στους πίνακες διορισμών μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα έχουν την επιλογή της πρακτικής άσκησης σε πολυάριθμους φορείς που δρουν στον τομέα, εφαρμόζοντας έτσι τις γνώσεις τους στην πράξη, αλλά και ενισχύοντας περαιτέρω το βιογραφικό τους σημείωμα. Εξάλλου, το πρόγραμμα εξασφαλίζει αποκλειστική πρόσβαση ή/και πρόσθετη μοριοδότηση για τους φοιτητές σε ορισμένες προκηρύξεις που απαιτούν την ολοκλήρωση πρακτικής άσκησης.

Επιπλέον, το πρόγραμμα προσφέρει υποτροφίες σε αρκετές και εκτεταμένες κατηγορίες φοιτητών, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και αμοιβή στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης.

Ο Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, στην παρουσίαση του προγράμματος.

Επαγγελματικές ευκαιρίες

Οι απόφοιτοι οικοδομούν εντέλει ένα βιογραφικό που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός μεγάλου φάσματος εφαρμογής της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης. Πέραν των εκπαιδευτικών μονάδων, μια σειρά από οργανισμούς, εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και η κρατική και τοπική αυτοδιοίκηση, αναζητούν όλο και συχνότερα εργαζομένους που μπορούν να αποδείξουν την εξειδίκευσή τους στο συγκεκριμένο πεδίο. Ταυτόχρονα, με την επιτυχή ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού, οι απόφοιτοι μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο.

Σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια

Τέλος, τεράστια σημασία έχει το γεγονός ότι το πρόγραμμα φέρει τις υπογραφές δυο κορυφαίων πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο παρέχει περισσότερα από 100 προγράμματα σπουδών προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου σε πάνω από 14.000 φοιτητές που προέρχονται από 100 και πλέον χώρες, τοποθετείται σύμφωνα με το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2022 στο 3% των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, στη θέση 601-800, ενώ βρίσκεται στην 6η θέση ανάμεσα στα κυπριακά και ελληνικά πανεπιστήμια και στην 47η θέση στον κόσμο στον Τομέα της Διεθνοποίησης.

Ειδικής μνείας χρήζει ο τομέας της Εκπαίδευσης που έφερε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στον αριθμό #2 σε Ελλάδα και Κύπρο, #40 στην ΕΕ και ανάμεσα στα καλύτερα 201-250 πανεπιστήμια του πλανήτη σύμφωνα με την κατάταξη Times Higher Education World University Rankings by Subject 2022.

Η έμφαση στην ακαδημαϊκή αριστεία ήταν και ο παράγοντας που συνέδεσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε μια συνεργασία που ήδη μετρά αρκετά χρόνια ζωής.

Ο Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στην παρουσίαση του προγράμματος.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας στη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του Μεταπτυχιακού, «η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Πανεπιστήμιο Πατρών, δύο εκ των κορυφαίων 1,000 πανεπιστημίων στον κόσμο, σύμφωνα με μια από τις δύο πιο απαιτητικές  διεθνείς κατατάξεις  πανεπιστημίων, αυτήν του  Times Higher Education World University Rankings, άρχισε το 2016 και αναβαθμίζεται συνεχώς (…).

»Υλοποιώντας τα μνημόνια συνεργασίας και τις ειδικές συμφωνίες που έχουμε συνυπογράψει, προσφέρουμε ήδη δυο μεταπτυχιακά διαπανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών, συνεργαζόμαστε σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, δημοσιεύουμε από κοινού ερευνητικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, ενώ μέσω της πρακτικής άσκησης των φοιτητριών και φοιτητών μας προσφέρουμε στην κοινωνία»

Μάθετε περισσότερα για το Μεταπτυχιακό στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμσολάβηση εδώ.

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024