Επίθεση Ακάρ στην Ελλάδα εφ’ όλης της ύλης – Τι είπε για αποστρατικοποίηση και δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα
Ο Ακάρ κατήγγειλε την Ελλάδα και για προκλήσεις «παρ' όλες τις καλοπροαίρετες προσπάθειες» του Ερντογάν
Στο «δικαίωμα της αυτοάμυνας» της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην «παράνομη στρατικοποίηση των νησιών» του Αιγαίου από την Ελλάδα, αλλά και στο ζήτημα της πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στο κρατικό πρακτορείο Ανατολού, ο υπουργός Άμυνας, της γείτονος Χουλουσί Ακάρ.
Σε μία συνέντευξη που είχε προκλήσεις σε όλους τους τομείς ο τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να προστατευθεί, αφού η Ελλάδα «εξοπλίζει» τα νησιά που η Άγκυρα θέλει αποστρατικοποιημένα, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχουν βάλει εκεί αεροδρόμια, τανκς, κανόνια, τα πάντα. Αυτό δεν μας δίνει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα; Δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία η ανάπτυξη αυτών των όπλων εκεί, τα οποία βρίσκονται ακριβώς μπροστά στην πόρτα μας;».
Διαβάστε επίσης: Milliyet: «Πόλεμος στο Αιγαίο και λάθη της νεαρής Τουρκικής Δημοκρατίας»
Τα F-16
Ξεκινώντας από το ζήτημα της πώλησης των αμερικανικών F-16 στν Τουρκία ο Ακάρ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι: «Ένας πρωθυπουργός ασκεί πιέσεις για τη χώρα του, κάνει συναντήσεις, κάνει επαφές. Εδώ, με έναν ακατανόητο τρόπο, έκαναν μια προσπάθεια λέγοντας «Μην το δώσετε σε άλλη χώρα. Δεν υπάρχει καμία αποδεκτή πλευρά σε αυτό. Αυτή ήταν πραγματικά μια εξαιρετικά, εξαιρετικά, για να το πω ήπια, ατυχής πρωτοβουλία, και ως αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών, ένα νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το Κογκρέσο με ορισμένους όρους. Τώρα υπάρχει η Γερουσία, ο Λευκός Οίκος και η προεδρική έγκριση».
Οι απεσταλμένοι Ερντογάν στην Ουάσιγκτον
Επεσήμανε ότι τουρκική αντιπροσωπεία ταξίδεψε στις ΗΠΑ και έκανε επαφές στο Κογκρέσο με εντολή Ερντογάν. «Επέστρεψαν με πολύ θετικές εντυπώσεις. Μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή τη μέθοδο από εδώ και στο εξής. Θα το παρακολουθήσουμε αυτό, το κάνουμε. Τόσο στη Γερουσία όσο και στον Λευκό Οίκο, περιμένουμε ένα θετικό βήμα από τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την αφαίρεση των χαρτονομισμάτων από εκεί και για να δώσουμε στην Τουρκία τα αεροπλάνα που αγοράσαμε ως αντάλλαγμα για τα χρήματα χωρίς όρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.
Η Ελλάδα προκαλεί
Ο τούρκος υπουργός Άμυνας κατήγγειλε την Ελλάδα και για προκλήσεις «παρ’ όλες τις καλοπροαίρετες προσπάθειες του Προέδρου μας (σς Ερντογάν) για το θέμα αυτό». «Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι γνωστοί. Σπαταλούν πραγματικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, φιλοδοξίες και λογαριασμούς. Συνεχίζουν αδιάκοπα κάθε είδους προκλητικές δράσεις και συζητήσεις. Είναι σαν να σηκώνονται κάθε πρωί, «Τι μπορώ να πω εναντίον της Τουρκίας, τι μπορώ να κάνω εναντίον της Τουρκίας;», αυτή είναι η ατζέντα τους»,υποστήριξε ο Ακάρ.
Συνέχισε δε λέγοντας ότι «δυστυχώς, υπάρχει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα από αυτή την άποψη. Κάθε φορά που τους καλούμε στο τραπέζι, τους λέμε «Ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε», δεν έρχονται».
Τα προβλήματα Ελλάδας – Τουρκίας δεν αφορούν Ευρώπη, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ
Επανέλαβε δε ότι η Άγκυρα δεν θέλει «ποτέ τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να γίνουν προβλήματα Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-Ευρώπης, Τουρκίας-ΝΑΤΟ και Τουρκίας-Αμερικής».
Όπως είπε ο Ακάρ «τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αλλά εδώ, δυστυχώς, ειδικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αλλάζουν δυστυχώς τη θετική ατμόσφαιρα, την εποικοδομητική ατμόσφαιρα, την ατμόσφαιρα διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών με εξαιρετικά επιθετικές ενέργειες και συζητήσεις».
Αβάσιμες δηλώσεις
Κατηγόρησε δε τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και το Νίκο Δένδια ότι κάνουν «αβάσιμες δηλώσεις».
Όπως είπε «τώρα έχουν κάτι στη γλώσσα τους «νεοοθωμανισμό». Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει πραγματικά κάτι τέτοιο στα αιτήματά μας, στις ομιλίες και στις διαπραγματεύσεις που έχουμε κάνει εδώ μέχρι σήμερα. Λέμε διεθνές δίκαιο, λέμε Λωζάνη. Λέμε τη Συνθήκη των Παρισίων. Λέμε αυτά τα πράγματα. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας που σχετίζονται με αυτά και λέμε, «Ας μιλήσουμε παρά όλες αυτές τις αδικίες, παρά τις πολύ σαφείς και ξεκάθαρες παραβιάσεις αυτών των συμφωνιών»».
«Θα έρθετε κάτω από τη μύτη μας με 3.000 νησιά στο Αιγαίο και θα δείτε την Τουρκία ως επεκτατική. Θέλω να πω, αυτό είναι κάτι πραγματικά απίστευτο. Θέλουμε ιδιαίτερα να το βλέπουν, να το καταλαβαίνουν και να το γνωρίζουν οι τρίτοι» συνέχισε ο Ακάρ.
Ποιος είναι ο επεκτατικός;
Μίλησε δε για μία «διαδικασία που αρχίζει από το 1832 και συνεχίζεται, όπως μπορείτε να δείτε, καλύπτεται όλο το Αιγαίο. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Θέλω να πω, το μάτι το βλέπει πραγματικά διανοητικά και λογικά. Θέλω να πω, ακόμη και ένας μαθητής λυκείου μπορεί να καταλάβει ποιος είναι επεκτατικός και μιλάμε για μια χώρα που έχει αναπτυχθεί 3 φορές, 5 φορές, 7 φορές από την ίδρυσή της, εις βάρος της Τουρκίας».
Οι αδικίες πρέπει να φαίνονται
«Οι αδικίες πρέπει να φαίνονται» υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα νησί, το Καστελόριζο, 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα» το οποίο είναι σε απόσταση που και οι μαθητές μπορούν να κολυμπήσουν. Ένα νησί που όπως είπε είναι «580-600 χιλιόμετρα κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Και πρόσθεσε «ένα τέτοιο νησί έχει έκταση 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα και για αυτό ζητείται δικαιοδοσία 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μπορεί αυτό να εξηγηθεί με τη λογική και τη λογική, δηλαδή με το νόμο; Όχι».
Οι διπλωματικοί μηχανισμοί
Ο Ακάρ υποστήριξε ότι υπήρξε πρόταση για δημιουργία διπλωματικών μηχανισμών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά «η Ελλάδα δεν συμφώνησε με αυτό».
«Είπαμε ότι αυτά τα ζητήματα είναι ζητήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, όχι προβλήματα που μπορούν να λυθούν σε λίγες ώρες, προβλήματα που απαιτούν εμπειρογνωμοσύνη. Επομένως, καθορίστε 15-20 άτομα. Χερσαίοι, ναυτικοί, εναέριοι, πολιτικοί, διπλωμάτες, ειδικοί σε αυτόν τον τομέα- ας τους καθορίσουμε και αυτούς. Αφήστε τους να καθίσουν. Αφήστε τους να το συζητήσουν για ώρες, μέρες, και να παράγουν λύσεις. Το αποδέχθηκαν αυτό. Τους στείλαμε στην Αθήνα δύο φορές, ήρθαν στην Τουρκία μία φορά. Τώρα είναι η σειρά τους, πρέπει να έρθουν. Πόσο καιρό περιμένουμε; Περιμένουμε εδώ και 2 χρόνια, και κάθε φορά που συναντάμε τον συνομιλητή μας, κ. Υπουργέ, μας λένε «Περιμένουμε», «Περιμένετε λίγο ακόμα», και περιμένουμε λίγο ακόμα. Επομένως, είμαστε υπέρ της συζήτησης, λέμε ας μιλήσουμε. Δυστυχώς, έχουμε σοβαρά προβλήματα σε αυτά τα θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αποστρατικοποίηση
Επιστρέφοντας στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών ο Ακάρ σημείωσε ότι είναι ένα από τα προβλήματα. Χαρακτήρισε σαφή τα άρθρα 12 της Λωζάνης και 14 του Παρισιού. «Με κάποιο τρόπο αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα. Δόθηκαν με τον όρο του αφοπλισμού. Υπάρχουν 26 νησιά σε μη στρατιωτικό καθεστώς. Εδώ, ο συνομιλητής όπλισε 16 από αυτά. Όταν λέμε: «Τα νησιά σας δόθηκαν με την υπόσχεση ότι θα είναι άοπλα», οι απαντήσεις τους δεν είναι ικανοποιητικές, δεν υπάρχει σοβαρή απάντηση. Ακολουθούν τα άρθρα των συμφωνιών τους. Αλλά παρά ταύτα, δυστυχώς, συνεχίζουν αυτή τη στάση», είπε ο Ακάρ.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του τούρκου υπουργού Άμυνας «μόνο περιορισμένες και αναλογικές δυνάμεις επιβολής του νόμου μπορούν να βρεθούν σε αυτά τα νησιά».
Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα της Τουρκίας
Ωστόσο, συνέχισε καταγγέλλοντας την Ελλάδα «τώρα έχουν βάλει εκεί αεροδρόμια, τανκς, κανόνια, τα πάντα. Αυτό δεν μας δίνει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα; Δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία η ανάπτυξη αυτών των όπλων εκεί, τα οποία βρίσκονται ακριβώς μπροστά στην πόρτα μας; Τι θα συμβεί αν αντιδράσουμε ενάντια σε αυτό; Επομένως, δεν καθίσταται αμφισβητήσιμη η κυριαρχία των νησιών λόγω του ότι ενεργούν κατά της συμφωνίας αυτής;»
Η κυριαρχία σας θα γίνει αμφιλεγόμενη
Και επανήλθε στις διεθνείς συνθήκες επιχειρώντας να στηρίξει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας λέγοντας: «Υπάρχει μια συμφωνία μαζί σας. «Το άρθρο αυτής της συμφωνίας δεν είναι έτσι για μένα. Δεν το θέλω, δεν το δέχομαι». Τότε τι θα συμβεί αν εγώ και το άλλο μέρος πούμε, «Όχι, αποδέχομαι αυτό το άρθρο»; Η συμφωνία θα πέσει, τότε η κυριαρχία σας εκεί θα γίνει επίσης αμφιλεγόμενη, και γι’ αυτό συζητήσαμε, συζητήσαμε και συζητήσαμε μαζί τους και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε ένα σημείο σε αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα εδώ».
- Λάκης Λαζόπουλος: «Τιμωρήθηκα από το σύστημα»
- LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι
- Πώς ο Μασκ τίναξε τη μπάνκα των εκλογών και ανέβασε την Tesla πάνω από το 1 τρισ.
- Superman: Ιστορικό ρεκόρ για το νέο trailer με 250 εκατ. προβολές σε 24 ώρες
- «Η Μπεσίκτας είχε συμφωνήσει με τον Τζόλη αλλά…»
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη