Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μιλλιέτ για το καλώδιο δεδομένων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας: Ένα καλώδιο που θα μπλέξει τη Μεσόγειο

Μιλλιέτ για το καλώδιο δεδομένων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας: Ένα καλώδιο που θα μπλέξει τη Μεσόγειο

«Αν η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία θέλουν να μεταφέρουν το εν λόγω καλώδιο στο νησί της Κύπρου, πρέπει να πάρουν άδεια από την Τουρκία» υποστηρίζει η Μιλλιέτ

Η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Αθήνα, μπορεί να κλείνει σχεδόν μία βδομάδα, ωστόσο οι συμφωνίες που υπογράφηκαν και ειδικά το καλώδιο για τη μεταφορά δεδομένων, εξακολουθούν να προκαλούν αντιδράσεις στην Τουρκία.

Ενδεικτικό άρθρο της εφημερίδας Μιλλιέτ, με τίτλο: «Ένα καλώδιο που θα μπλέξει τη Μεσόγειο».

Διαβάστε επίσης: Τουρκικά ΜΜΕ για επίσκεψη μπιν Σαλμάν στην Αθήνα: Η πρώτη σε χώρα της ΕΕ μετά το θάνατο Κασόγκι

Σημαντική η περιοδεία μπιν Σαλμάν στην Ευρώπη

Το άρθρο σημειώνει ότι στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη, ο μπιν Σαλμάν επισκέφθηκε πρώτα την Αθήνα και στη συνέχεια τη Γαλλία.  «Η επίσκεψη αυτή ήταν σημαντική για την Ευρώπη, η οποία αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και πιέζει τη Σαουδική Αραβία να παράγει και να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο για να κρατήσει χαμηλά τις τιμές. Ειδικά πριν από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Αυγούστου», όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Η εντυπωσιακή συμφωνία για το καλώδιο δεδομένων

Τονίζει ωστόσο ότι «η πιο εντυπωσιακή συμφωνία κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων ήταν η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «οι εταιρείες των δύο χωρών είχαν ουσιαστικά έρθει σε συνεννόηση για τη συμφωνία αυτή τον Μάιο και το έργο ονομάστηκε «East to Med Data Corridor». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου στην Αθήνα επίσης, υπεγράφησαν οι υπογραφές για μια κοινοπραξία μεταξύ εταιρειών τηλεπικοινωνιών (MENA HUB-Saudi Arabia / TTSA Greece) με την υποστήριξη των δύο χωρών. Στόχος της συμφωνίας αυτής είναι να μετατραπεί η ‘Νότια Κύπρος’ σε περιφερειακό κέντρο δεδομένων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω ψηφιακών δικτύων επικοινωνίας».

Διαβάστε επίσης: Milliyet – Θα πήγαινε η Τουρκία σε πόλεμο για το Αιγαίο;

Η σημασία για τις θαλάσσιες ζώνες

Τονίζει δε ότι «εκτός από την πολιτική σημασία της συμφωνίας αυτής, η υπογραφή της συμφωνίας έθεσε και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Σε αντίθεση με την υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ είναι μια περιοχή που απαιτεί ανακήρυξη».

Όπως σημειώνει δε «η ΑΟΖ των 200 μιλίων περιλαμβάνει επίσης το δικαίωμα κυριότητας των πόρων που βρίσκονται στο υδάτινο σώμα. Η αρμοδιότητα άσκησης αλιείας και επιστημονικής έρευνας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη ανήκει στο παράκτιο κράτος. Οι τρίτες χώρες έχουν το δικαίωμα να περάσουν αγωγούς ή καλώδια μέσα από αυτή τη ζώνη, αλλά αυτό δεν είναι απεριόριστο δικαίωμα».

Πρέπει να πάρουν άδεια

«Με άλλα λόγια» – όπως σημειώνει η Μιλλιέτ «αν οι χώρες θέλουν να περάσουν καλώδια μέσα από την αποκλειστική οικονομική ζώνη που μπορεί να κηρύξει η Τουρκία στο μέλλον, πρέπει να λάβουν άδεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προηγούμενες συμφωνίες, όπως η ‘Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας Τουρκίας-Λιβύης’, είναι τόσο σημαντικές».

Και ισχυρίζεται ότι «αν η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία θέλουν να μεταφέρουν το εν λόγω καλώδιο στο νησί της Κύπρου, πρέπει να πάρουν άδεια από την Τουρκία, αν οι διαδρομές επικαλύπτονται».

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλέον σαν να έχει «αιγαιοποιηθεί»

Εν ολίγοις, όπως υποστηρίζει το άρθρο «και η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλέον σαν να έχει «αιγαιοποιηθεί», ας πούμε. Ενώ στο Αιγαίο υπάρχουν μόνο δύο χώρες, στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν δέκα μέρη, γεγονός που έχει περιπλέξει τις δικαιοδοσίες στην περιοχή αυτή. Επομένως, πολιτικά και νομικά, υπάρχει η πιθανότητα το καλώδιο να «μπλέξει» τη Μεσόγειο».

Τα δεδομένα

Σημειώνει δε ότι το έργο του καλωδίου δεδομένων έχει:

* Κόστος επένδυσης: 850 εκατ. ευρώ

* Ημερομηνία έναρξης κατασκευής: Φθινόπωρο (κατ’ εκτίμηση)

* Ημερομηνία ολοκλήρωσης: τέλος 2025 (κατ’ εκτίμηση)

* Διαδρομή: Οι χώρες που συμμετέχουν στο έργο θα ανακοινωθούν αργότερα.

Must in

«Η Μπεσίκτας είχε συμφωνήσει με τον Τζόλη αλλά…»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Μπεσίκτας, Χουσεΐν Γιουτζέλ, ο τουρκικός σύλλογος είχε συμφωνήσει με τον Χρήστο Τζόλη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο