Κοινή προσήλωση Ελλάδας – Βιετνάμ στο δίκαιο της θάλασσας
Για ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων κια κοινή προσήλωση στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές αναφερόμενες στο ταξίδι του Νίκου Δένδια στο Ανόι
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βιετνάμ, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Ngyen Xuan Phuc, καθώς και από τον Πρωθυπουργό Pham Minh Chinh.
Ανάπτυξη των διμερών σχέσεων
Επίσης είχε συνομιλίες με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Bui Thanh Son. Η εν λόγω επίσκεψη έπεται της επίσκεψης της Αντιπροέδρου του Βιετνάμ στην Αθήνα Vo Thi Anh Xuan τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ανόι τον περασμένο Μάιο.
Διαβάστε επίσης Προτομή του Χο Τσι Μιν στην Έδεσσα
Οι συνομιλίες εστιάσθηκαν καταρχήν στην ανάπτυξη των διμερών δεσμών, κυρίως, μέσω της διεύρυνσης του εμπορίου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ναυτιλία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κοινή προσήλωση των δύο χωρών στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS, η οποία αποτελεί πυξίδα για την επίλυση όλων των διαφορών. Συγκρατείται ότι το Βιετνάμ είναι ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας των κρατών Φίλων της UNCLOS».
Ενημέρωσε διεξοδικά για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Σημειώνεται ότι το ζήτημα αυτό βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών στο Νέο Δελχί και Τόκυο τον περασμένο Απρίλιο και αναμένεται να συζητηθεί και κατά τις επαφές με Υπουργούς Εξωτερικών της ASEAN στην Καμπότζη.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε διεξοδικά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Νότια Σινική Θάλασσα.
Διαβάστε επίσης Ακάρ: Η Ελλάδα κάτι σκαρώνει – Έχει πενταπλασιάσει τον αμυντικό προϋπολογισμό
Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας, ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τα γραφεία της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Βιετνάμ, όπου και πραγματοποίησε δωρεά για την ενίσχυση νέων αθλητών στο πλαίσιο σχετικών πρωτοβουλιών μας στα Ηνωμένα Έθνη.
Συνεργασία στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών
Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών. Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε για την στήριξη από το Βιετνάμ της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026.
Εξετάσθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βιετνάμ, υπό το φως της εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου, καθώς και της Συμφωνίας για την Προστασία των Επενδύσεων.
Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην συνεισφορά των Βιετναμέζων στρατιωτών, οι οποίοι πολέμησαν στο Μακεδονικό μέτωπο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο μετέπειτα πατέρας της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ Ho Chi Minh.
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in
- Βιτόρια: «Υπάρχει κόπωση, αλλά οι παίκτες έχουν πολύ μεγάλο κίνητρο»
- «Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο όμορφο» – Πώς ήρθαν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στα σαλόνια μας
- Χαρίτσης: Έξι χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση επιμένει σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων