Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κόσοβο: Ικανοποίηση Μπορέλ για την υποχώρηση Κούρτι - Αποσύρετε τα οδοφράγματα

Κόσοβο: Ικανοποίηση Μπορέλ για την υποχώρηση Κούρτι – Αποσύρετε τα οδοφράγματα

Η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή του νόμου για αλλαγή πινακίδων και εγγράφων που εξόργισε τη σερβική μειονότητα, κίνηση την οποία χαιρέτισε ο ύπατος εκρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο υπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Francois Lenoir) εξέφρασε ικανοποίηση χθες Κυριακή για την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του Κοσόβου να αναβάλει ως την 1η Σεπτεμβρίου το σχέδιό της να απαιτεί από τους Σέρβους που ζουν σε αυτό να έχουν πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων οι οποίες έχουν εκδοθεί από την Πρίστινα καθώς και την αντικατάσταση εγγράφων τους.

«Να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα»

Η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή της απόφασης αυτής εξαιτίας της έντασης που προκλήθηκε σε κοινότητες Σέρβων, με οδοφράγματα και επεισόδια με την αστυνομία.

Δείτε ακόμα – Κόσοβο: Παρέμβαση ΗΠΑ για εκτόνωση της έντασης – Υποχώρηση Κούρτι για… 30 ημέρες

«Αναμένω όλα τα οδοφράγματα να απομακρυνθούν αμέσως», ανέφερε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι τα «ανοικτά ζητήματα» πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του «διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ» και η έμφαση να δοθεί στη «συνολική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας», κάτι απαραίτητο για «τις ενταξιακές τους πορείες».

Πρόταση από ΕΕ

Νωρίτερα, ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, σε ανάρτησή του στο Twitter χαιρέτισε την απόφαση του Κοσόβου να αποδεχθεί την πρόταση, όπως γράφει, του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, την Ασφάλεια και την Αμυνα, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να αποδεχθεί @JosepBorrellF πρόταση για αναβολή κατά 1 μήνα. Η ΕΕ αναμένει να αρθούν αμέσως όλα τα οδοφράγματα. Ο HRVP Borrell κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να συμμετάσχουν σε διάλογο για το μέλλον. Ευγνώμων στην @USAmbKosovo για ισχυρή υποστήριξη» έγραψε ο κ. Λάιτσακ.

Sports in

Το ελληνικό τένις γράφει ιστορία στο Παρίσι (pics)

Mαρία Σάκκαρη, Δέσποινα Παπαμιχαήλ, Στέφανος και Πέτρος Τσιτσιπάς θα πάρουν μέρος στο Ολυμπιακό τουρνουά του τένις στο Παρίσι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024