Μετά από αίτημα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Τζέφρι Χοβενιέρ, να αναβληθεί για 30 ημέρες η εφαρμογή της απόφασης για τα έγγραφα, η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι αυτή «αναβάλλεται για την 1η Σεπτεμβρίου 2022», μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αναβάλλεται για ένα μήνα

Οπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, το μέτρο της αντικατάστασης των εγγράφων και των πινακίδων αναβάλλεται για ένα μήνα.

Δείτε ακόμα – KFOR: Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε εάν απειληθεί η σταθερότητα στο Κόσοβο

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου καταδικάζει έντονα τον σημερινό (χθεσινό) αποκλεισμό δρόμων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και τους πυροβολισμούς ενόπλων εναντίον αστυνομικών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Πρόκειται για προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Κοσσυφοπεδίου που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας μας.

»Σήμερα (χθες) το απόγευμα και το βράδυ υπήρξαν πολλές επιθετικές ενέργειες που υποκινήθηκαν και προετοιμάστηκαν από το επίσημο Βελιγράδι.

«Ευχαριστούμε» τον αμερικανό πρεσβευτή

»Ο πρωθυπουργός Κούρτι μαζί με την πρόεδρο Οσμάνι και τους αντιπρόεδρους της κυβέρνησης Μπισλίμι και Γκερβάλα είχαν επαφές και συναντήσεις με αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς διεθνείς παράγοντες.

»Με την ευκαιρία αυτή, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αναλαμβάνει να αναβάλει την εφαρμογή δύο αποφάσεων από τις 29 Ιουνίου 2022 έως την 1η Σεπτεμβρίου 2022, εφόσον αφαιρεθούν όλα τα οδοφράγματα και υπάρξει πλήρης ελευθερία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

»Ευχαριστούμε τους διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Χοβενιέρ για την αφοσίωση και την προσφορά τους».

Πρόταση Μπορέλ

Ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, σε ανάρτησή του στο Twitter χαιρέτισε την απόφαση του Κοσόβου να αποδεχθεί την πρόταση, όπως γράφει, του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, την Ασφάλεια και την Αμυνα, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να αποδεχθεί @JosepBorrellF πρόταση για αναβολή κατά 1 μήνα. Η ΕΕ αναμένει να αρθούν αμέσως όλα τα οδοφράγματα. Ο HRVP Borrell κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να συμμετάσχουν σε διάλογο για το μέλλον. Ευγνώμων στην @USAmbKosovo για ισχυρή υποστήριξη» έγραψε ο κ. Λάιτσακ.

Με ανάρτησή του στο Twitter, λίγο αργότερα, ο υπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της κοσοβάρικης κυβέρνησης να αναβάλει για ένα μήνα την εφαρμογή του νόμου που εξόργισε τη σερβική μειονότητα.

Παρέμβαση ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, τα μέσα ενημέρωσης του Κοσόβου μετέδωσαν ότι στη διένεξη παρενέβη η KFOR, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως, υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να επέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, σύμφωνα με την εντολή της που απορρέει από το ψήφισμα 1244 του 1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η αποστολή της KFOR επικεντρώνεται πλήρως στην καθημερινή εφαρμογή της εντολής από τον ΟΗΕ για τη διασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος και ελευθερίας κινήσεων για όλο τον λαό του Κοσσυφοπεδίου».

Παρέμβαση Ρωσίας

Στη διαμάχη παρενέβη και η Ρωσία, καλώντας την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να σταματήσει τις προβοκάτσιες, και εκτιμώντας ότι η απόφαση για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και των σερβικών αστυνομικών δελτίων ταυτότητας αποτελεί προσπάθεια εκδίωξης του σερβικού πληθυσμού από το Κόσοβο.

Σχόλιο της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα, αναφέρεται στην απόφαση για τα σερβικά έγγραφα και επισημαίνει πως «Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου γνωρίζουν ότι οι Σέρβοι δεν θα μείνουν αμέτοχοι όταν πρόκειται για ευθεία επίθεση στις ελευθερίες τους και σκόπιμα προχωρούν στην όξυνση, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή σενάριο βίας.

»Εννοείται ότι στην κόψη του ξυραφιού της επίθεσης βρίσκεται επίσης το Βελιγράδι, το οποίο η Δύση θέλει επιπλέον να ‘εξουδετερώσει’ με τα χέρια των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου».


Το έγγραφο του Κοσόβου που πυροδότησε την ένταση

Καλούμε την Πρίστινα και τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που βρίσκονται πίσω της, να σταματήσουν τις προκλήσεις και να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο» τονίζεται επίσης στη ρωσική ανακοίνωση και προστίθεται.

«Αυτή η εξέλιξη των γεγονότων αποτελεί άλλη μια απόδειξη της αποτυχίας της διαμεσολαβητικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι επίσης ένα παράδειγμα ως προς το ποια θέση προετοίμασαν για τη Σερβία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προτείνοντας στο Βελιγράδι να συμφιλιωθεί de facto με τη στέρηση των δικαιωμάτων των συμπατριωτών του».

Σειρήνες και πυροβολισμοί

Ο Βούτσιτς απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο ενώ την ίδια στιγμή ορκίστηκε να πολεμήσει μέχρι θανάτου αν οι Σέρβοι της περιοχής υποστούν διώξεις.

«Η έκκλησή μου προς όλους είναι να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ειρήνη με σχεδόν οποιοδήποτε κόστος. Ζητώ από τους Αλβανούς να συνέλθουν, από τους Σέρβους να μην υποκύπτουν σε προκλήσεις, αλλά ζητώ επίσης από τους εκπροσώπους των ισχυρών και μεγάλων χωρών, που έχουν αναγνωρίσει τη λεγόμενη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, να δώσουν λίγη προσοχή στο διεθνές δίκαιο και στην πραγματικότητα επί τόπου και να μην επιτρέψουν στους προστατευόμενούς τους να προκαλέσουν συγκρούσεις» ανέφερε ο σέρβος πρόεδρος.

Για νόμιμη απόφαση της Πρίστινας έκανε λόγο ο κοσοβάρος πρωθυπουργός, Αλμπιν Κούρτι, τονίζοντας ότι δεν εκτιμά πως θα υπάρξει αποσταθεροποίηση.

Οι σειρήνες ήχησαν το μεσημέρι χθες Κυριακή στο κέντρο της Βόρειας Μιτροβίτσας, στο Κόσοβο, η οποία κατοικείται από Σέρβους. Την είδηση μετέδωσε η σερβική εφημερίδα Danas.


Οδοφράγματα με βαριά φορτηγά

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα oopstop.com, σε αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα αναφέρθηκε ότι ακούγονταν ήχοι πυροβολισμών σε δρόμους στα σύνορα Κοσόβου – Σερβίας.

Δύο οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία αποκλείστηκαν από Σέρβους που έστησαν οδοφράγματα, τοποθετώντας βαριά φορτηγά οχήματα κάθετα στον δρόμο.

Κατά μήκος του ποταμού Ιμπαρ που χωρίζει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Μιτρόβιτσα αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR.

Καζάνι που βράζει

Η κατάσταση ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο μοιάζει εδώ και καιρό με καζάνι που βράζει. Ακόμα και αν φαινόταν να είναι ήρεμη.

Η ένταση για όσους ζουν στην περιοχή και δη εκεί που συναντιούνται ο αλβανικός τομέας με τον σέρβικο, εντός του Κοσόβου υπήρχε και αναμενόταν να ξεσπάσει.

Η υπόθεση της αλλαγής των πινακίδων κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και η υποχρεωτική αντικατάσταση των σέρβικων με πινακίδες του Κοσόβου, είναι θέμα συζήτησης εδώ και καιρό στο βόρειο Κόσοβο όπου ζει σερβική μειονότητα.

Από την 1η Αυγούστου εκτός από τις πινακίδες θα πρέπει οι σέρβοι πολίτες που μπαίνουν στο Κόσοβο, να λαμβάνουν ειδικό έγγραφο που θα τους επιτρέπει να κινούνται στην επικράτεια και να έχουν συναλλαγές με τον κρατικό μηχανισμό.

Η Πρίστινα κατηγορεί το Βελιγράδι ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση μέσω των διοικητικών ζητημάτων και όχι μόνο για να προκαλέσει ένταση, ενώ η Σερβία καταγγέλλει το Κοσσυφοπέδιο ότι επιχειρεί να υποχρεώσει όσους Σέρβους έχουν απομείνει να εγκαταλείψουν το Κόσοβο.

Πληροφορίες από πηγές του Κοσόβου σημειώνουν ότι η Σερβία απέρριψε κάθε πρόταση που βρισκόταν στο τραπέζι και πλέον η Πρίστινα οφείλει να εφαρμόσει τη νομιμότητα και το γράμμα του νόμου.