Κοροναϊός: Μελετώντας τις διαδρομές του σε μια ορχήστρα
Νέα έρευνα προσδιορίζει την απόσταση η οποία θα πρέπει να τηρείται μεταξύ των οργάνων μιας ορχήστρας για την αποφυγή διασποράς του ιού.
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Εάν τα τελευταία δύο χρόνια παρακολουθήσατε ένα κονσέρτο μουσικής, θα παρατηρήσατε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ανάμεσα στους μουσικούς των πνευστών και την υπόλοιπη ορχήστρα παρεμβαλλόταν ένα φύλλο πλεξιγκλάς, με σκοπό να εμποδιστεί η διασπορά του ιού SARS-CoV-2. Μέχρι πρότινος ωστόσο δεν είχε μελετηθεί με ποιον τρόπο μπορούν να συμβάλλουν τα πνευστά όργανα στη διασπορά του ιού. Μία νέα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Physics of Fluids, δείχνει ότι σε μια ορχήστρα θα πρέπει να τηρούνται, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι αποστάσεις οι οποίες συνίσταται να τηρούνται μεταξύ των φυσικών προσώπων.
Μετρώντας τα σωματίδια
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες προσκάλεσαν κάποιους μουσικούς να παίξουν πνευστά όργανα όπως όμποε, κλαρινέτο, τρομπέτα ή φαγκότο. Έπειτα, τοποθέτησαν στην άκρη του οργάνου μία συσκευή η οποία εκτόξευε μικρά νέφη νερού στο σημείο όπου εξέρχεται ο αέρας από το όργανο. Τέλος, χρησιμοποιώντας μία συσκευή λέιζερ, οι επιστήμονες «φώτισαν» το μείγμα του υγροποιημένου αέρα, κάτι το οποίο τους επέτρεψε να καταγράψουν με μία κάμερα τον αριθμό των σωματιδίων ο οποίος εξέρχεται από τα μουσικά όργανα.
Οι αναλύσεις των επιστημόνων έδειξαν ότι η συγκέντρωση των σωματιδίων αέρα που εξέρχονται όταν ένας μουσικός παίζει ένα πνευστό είναι ίδια με τη συγκέντρωση σωματιδίων η οποία παρατηρείται όταν ένας άνθρωπος μιλάει. Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι τα σωματίδια αυτά «ταξιδεύουν» διά μέσου του οργάνου με ταχύτητα περίπου 0,1 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, μία ταχύτητα που είναι κατά πολύ μικρότερη από αυτή που παρατηρείται όταν κάποιος φτερνίζεται, η οποία μπορεί να «αγγίξει» τα 5 με 10 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Δύο μέτρα απόσταση και μεταξύ των οργάνων
Με βάση τις παρατηρήσεις των ερευνητών, τα σωματίδια τα οποία εξέρχονται από τα πνευστά όργανα καλύπτουν μία απόσταση περίπου δύο μέτρων, απόσταση η οποία παρατηρείται και στην περίπτωση της ομιλίας ενός φυσικού προσώπου. Εξαίρεση σε αυτόν τον «κανόνα» αποτελεί το φλάουτο και το τρομπόνι, με τα σωματίδια να καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις καθώς εξέρχονται από το όργανο. Στην περίπτωση του φλάουτου, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει ενδεχομένως επειδή τα σωματίδια του αέρα βγαίνουν πριν ολοκληρώσουν τη διαδρομή τους διαμέσου του οργάνου.
Πολύτιμα συμπεράσματα για το μέλλον
Αν και οι μετρήσεις των ερευνητών έγιναν με αφορμή τη διασπορά του ιού SARS-CoV-2, τα συμπεράσματα αυτά μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα και για τη μελέτη της διασποράς άλλων ιών όπως αυτός της γρίπης. «Τα ευρήματα αυτά αποτελούν μια βάση ώστε εργαστούμε στο μέλλον με άλλες ανησυχητικές καταστάσεις, όπως παραδείγματος χάριν το ξέσπασμα μιας γρίπης», σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις του ο επικεφαλής της έρευνας Πάολο Αράτια, συμπληρώνοντας ότι «μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα ευρήματα ώστε να συνδέσει τη ροή του αέρα διαμέσου των οργάνων με άλλες παραμέτρους όπως η μολυσματικότητα ή το ιικό φορτίο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις