Με το «Βήμα της Κυριακής», το συγκλονιστικό βιβλίο «Στη φωλιά του Κούκου»
Η αξέχαστη ιστορία των τροφίμων μιας ψυχιατρικής πτέρυγας που ενέπνευσε την ομότιτλη ταινία των πέντε Οσκαρ
Βιβλία που ζωντάνεψαν στην οθόνη: «Στη Φωλιά του Κούκου», «Εικονογραφημένες Ιστορίες», BBC HISTORY MAGAZINE & ΒΗΜΑgazino την Κυριακή με «Το Βήμα»
Την Κυριακή με Το Βήμα
Βιβλία που έγιναν μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες.
Στη Φωλιά του Κούκου
Η αξέχαστη ιστορία των τροφίμων μιας ψυχιατρικής πτέρυγας που ενέπνευσε την ομότιτλη ταινία των πέντε Οσκαρ.
Προκλητικό και βαθιά συγκλονιστικό, το μοναδικό μυθιστόρημα του Ken Kesey, έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στη σύγχρονη λογοτεχνία.
Σκληρό, προκλητικό και βαθιά συγκλονιστικό, το μοναδικό μυθιστόρημα του Ken Kesey έχει αφήσει το ανεξίτηλο στίγμα του στη σύγχρονη λογοτεχνία. Η αξέχαστη ιστορία των τροφίμων μιας ψυχιατρικής πτέρυγας εστιάζει στη σύγκρουση της Νοσοκόμας Ράτσεντ και του Ραντλ Πάτρικ ΜακΜέρφι, του νέου, καβγατζή τροφίμου, που αποφασίζει να αντιταχθεί στην τυραννία της. Μέσα από τα μάτια του αρχηγού Μπρόμντεν, ενός φαινομενικά κωφάλαλου τροφίμου, ξεδιπλώνεται η ηρωική προσπάθεια του ΜακΜέρφι να πολεμήσει εκείνες τις δυνάμεις -εξωτερικές και εσωτερικές- που μας κρατούν αιχμάλωτους…
«Μια συγκλονιστική παραβολή της μάχης ανάμεσα στο καλό και το κακό» («The New York Times Book Review»)
«Μια κραυγή αγανάκτησης ενάντια στους άγραφους νόμους της κοινωνίας και σε εκείνους που τους επιβάλλουν». («Time»)
Το αριστούργημα του Ken Kesey ενέπνευσε την ομότιτλη ταινία των 5 Οσκαρ και συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού «Time» με τα 100 κορυφαία μυθιστορήματα της αγγλικής γλώσσας που γράφτηκαν τον 20ό αιώνα.
Το απίστευτο αυτό βιβλίο, που εκδόθηκε το 1962, με την ωμή καταγραφή σοβαρών ψυχικών καταστάσεων και την εκπληκτική σκιαγράφηση χαρακτήρων που έμειναν στην ιστορία, ενέπνευσε την ομότιτλη ταινία των 5 Οσκαρ, μία από τις πιο χαρακτηριστικές και αξιομνημόνευτες ταινίες του Χόλιγουντ.
Η πλοκή ξεδιπλώνεται μέσα σε μία ψυχιατρική κλινική του Ορεγκον το 1963. Η «σιδηρά» προϊσταμένη νοσοκόμα Μίλντρεντ Ράτσεντ διαφεντεύει την πτέρυγα και τις ζωές των τροφίμων με σκληρότητα και τιμωρητικό χαρακτήρα. Ωσπου ένας νέος τρόφιμος, ο μικροαπατεώνας και επαναστάτης Ραντλ Πάτρικ ΜακΜέρφι που για να αποφύγει τα καταναγκαστικά έργα υποκρίνεται ότι χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας – ίσως και όχι; -, έρχεται και φέρνει τα πάνω κάτω. Καθώς ο ΜακΜέρφι ανακαλύπτει ότι οι ασθενείς φοβούνται περισσότερο τη Ράτσεντ από την επανένταξή τους στον έξω κόσμο, αποφασίζει να αντισταθεί και γρήγορα γίνεται αρχηγός μιας ομάδας ασθενών που συγκρούεται με την σκληρή, αυταρχική νοσοκόμα και ένας πόλεμος για το ποιος θα επικρατήσει ξεσπάει ανάμεσά τους.
Η ιστορία πίσω από την συγγραφή του βιβλίου θα έλεγε κανείς ότι έχει ισάξιο ενδιαφέρον με το ίδιο το μυθιστόρημα. Το 1960, ο Κen Κesey δέχθηκε, από τον φίλο και γείτονά του, μια περίεργη πρόταση. Να συμμετάσχει στα πειράματα που γίνονταν με παραισθησιογόνα, στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο απομάχων, στο Μένλο Παρκ. Τα πειράματα ήταν μέρος του σχεδίου «MK Ultra» της CIA, το οποίο διεξαγόταν σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, με σκοπό την εξερεύνηση τρόπων χειραγώγησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ο Κen δέχθηκε και άρχισε να δοκιμάζει, επ΄ αμοιβή, διάφορα παραισθησιογόνα, μεταξύ των οποίων και LSD. Μετά από κάθε λήψη παραισθησιογόνων, έπρεπε να γράφει τις εμπειρίες του σε μια αναφορά και κάθε αναφορά αξιολογούνταν από τους ερευνητές του προγράμματος. Μετά από λίγο καιρό όμως, ο Ken Kesey άρχισε να κλέβει μικροποσότητες LSD και να τις μοιράζεται με τους αγαπημένους φίλους του στο Πέρι Λέιν. Εναν χρόνο αργότερα, το 1961, έπιασε δουλειά ως βοηθητικό προσωπικό στο ψυχιατρείο του ίδιου νοσοκομείου που δοκίμαζε ναρκωτικά. Ο Κesey έπαιρνε LSD εν ώρα εργασίας και παρατηρούσε με μεγάλη προσοχή τι συνέβαινε στο ψυχιατρείο. Εμπνεόμενος από τις καταστάσεις και τους ασθενείς, έγραψε το πρώτο του βιβλίο, «Στη Φωλιά του Κούκου», που έγινε αμέσως best seller.
Το φωτογραφικό υλικό, που έχει χρησιμοποιηθεί στο διαφημιστικό video spot προέρχεται από το Αρχείο Γιάννη Ζουμπουλάκη.
- Αμαλιάδα: Τι λένε οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα εξετάσεων του Παναγιωτάκη
- Αμαλιάδα: Η μητέρα του Παναγιωτάκη απαντά στα όσα είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Aμαλιάδα: «Επειδή ήταν μόνη της με τα παιδιά είναι δολοφόνος;» ρωτά η γιαγιά της Ειρήνης Μουρτζούκου
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Η Αθήνα απαντά με χάρτες
- Ειρήνη Μουρτζούκου: «Eίχα καταθέσει από την πρώτη στιγμή πώς έγιναν τα πράγματα»
- Αμαλιάδα: Πέντε νεκρά παιδιά ζητούν δικαίωση