Τουρκία: Στο λιμάνι Tasucu επέστρεψε το γεωτρύπανο Abdulhamid Han – Τα τρία σενάρια
Επιτηρείται συνεχώς από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας...
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Καμία ανησυχία δεν εμπνέει, στην παρούσα φάση, η ρότα που έχει χαράξει το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han, καθώς συνεχίζει να κάνει κύκλους έως και 15 ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι Tasucu, στα παράλια απέναντι από τη βόρεια Κύπρο.
Μάλιστα, το μεσημέρι της Τρίτης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το πλοίο βρίσκεται και πάλι εντός του λιμένα.
- Διαβάστε επίσης: Στη Μεσόγειο βγαίνει το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» στις 9 Αυγούστου
Παρ’ όλα αυτά η Άγκυρα εξακολουθεί να μην δίνει στη δημοσιότητα το σημείο στο οποίο αναμένεται να διενεργήσει έρευνες το σκάφος αν και το πιθανότερο σενάριο εξακολουθεί να είναι αυτό που φέρει το Abdulhamid Han να καταπλέει στην κυπριακή ΑΟΖ και ίσως σε αδειοδοτημένο οικόπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είχαν προαναγγείλει την έξοδο στις 9 Αυγούστου
Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται πως οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει την έξοδο του ερευνητικού για τις 9 Αυγούστου. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει ότι το γεωτρύπανο θα κάνει έρευνες «εντός των τουρκικών θαλασσίων περιοχών ευθύνης».
Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.
Τα τρία σενάρια…
Η μία περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ που θα μπορούσε να κατευθυνθεί το γεωτρύπανο είναι βορειοδυτικά της Κύπρου, ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία, μετά τον 30ό μεσημβρινό. Ανατολικά του Καστελόριζου. Εκεί όπου πραγματοποίησε τις σχετικές έρευνες το Φατίχ το 2019.
Είναι μία περιοχή όπου η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ορίσει «οικόπεδα», ωστόσο όπως τόνισε ο Πέτρος Λιάκουρας πρόκειται για μη οριοθετημένη περιοχή, στην οποία η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε έρευνα και γεωτρήσεις.
Το δεύτερο σενάριο είναι το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί στον κόλπο της Καρπασίας, όπου η Τουρκία είχε κάνει έρευνες το 2018 και το 2019, όπου επίσης η Άγκυρα δεν έχει δικαιώματα, καθώς πρόκειται για κατεχόμενη περιοχή και παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Το τρίτο σενάριο αφορά στις περιοχές νοτιοδυτικά της Κύπρου, στο τεμάχιο 6.
«Περίπου το μισό του τεμαχίου 6 το διεκδικεί η Τουρκία ως τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, στο πλαίσιο οριοθέτησης ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο, μη λαμβάνοντας υπόψιν την Κύπρο. Η Τουρκία, αν ξεκινήσει, έχει παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο Πέτρος Λιάκουρας.
Πρόκειται για τις τρεις περιοχές, όπου η Τουρκία έχει διεξάγει έρευνες στο παρελθόν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις