Yeni Safak: ΗΠΑ και Γαλλία εναντίον της Τουρκίας και υπέρ των «μαξιμαλιστικών» θέσεων της Ελλάδας
ΗΠΑ και Γαλλία «φαίνεται να παίρνουν θέση κοντά στις μακροχρόνιες θέσεις της Τουρκίας, όταν παρόμοια ζητήματα είναι προς το δικό τους συμφέρον»
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Τα πυρά της σε Ουάσιγκτον στρέφει και Παρίσι η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak με αιχμή και τη συμμαχία τους με την Ελλάδα κάνοντας λόγο για «στήριξη σε αντιτουρκικές πολιτικές».
«Ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις αντιτουρκικές πολιτικές της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αντιτίθενται στον ισχυρισμό του Πεκίνου ότι τα νησιά, οι νησίδες και οι ύφαλοι στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη» σημειώνει χαρακτηριστικά η Yeni Safak.
Διαβάστε επίσης: Milliyet: «Πόλεμος στο Αιγαίο και λάθη της νεαρής Τουρκικής Δημοκρατίας»
Και η Γαλλία «υπόλογη»
Η εφημερίδα αναφέρεται και στη Γαλλία, σημειώνοντας ότι το Παρίσι «από την άλλη πλευρά, προτάσσει για τα νησιά στη Μάγχη τη θέση της «δίκαιης κατανομής» που υποστηρίζει και η Τουρκία». Και υποστηρίζει ότι τελικά «οι θέσεις του Παρισιού συμπίπτουν με τις αρχές της Τουρκίας για τη λύση στο Αιγαίο».
«Τα καλά και συμφέροντα»
Η τουρκική φιλοκυβερνητική εθνικιστική εφημερίδα καταγγέλλει ΗΠΑ και Γαλλία ότι ενώ «υποστηρίζουν τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, φαίνεται να παίρνουν θέση κοντά στις μακροχρόνιες θέσεις της Τουρκίας, όταν παρόμοια ζητήματα είναι προς το δικό τους συμφέρον».
Όπως επισημαίνει «η αυξανόμενη ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έφερε και πάλι το θέμα στην ημερήσια διάταξη».
«Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου πρόσφατα σημειώθηκαν νέες εντάσεις, η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον αντιτίθεται στον ισχυρισμό του Πεκίνου ότι τα νησιά, οι νησίδες και οι ύφαλοι έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη και το ναυτικό των ΗΠΑ διεξάγει επιχειρήσεις για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή» σημειώνει η εφημερίδα.
Η Γαλλία και η Μάγχη
Και συνεχίζει υπενθυμίζοντας ότι «η Γαλλία αντιτίθεται στα δικαιώματα ΑΟΖ των βρετανικών νησιών στη Θάλασσα της Μάγχης και ότι το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν υπογράψει συμφωνία που περιλαμβάνει την ισότιμη διαίρεση της θάλασσας, και ότι τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη ηπειρωτική χώρα της Γαλλίας έχουν μόνο περιορισμένα χωρικά ύδατα».
Η Γενί Σαφάκ κάνει αναφορά στον χάρτη της που υπεβαλε η Κίνα με «9 διακεκομμένες γραμμές» το 2009, διεκδικώντας περίπου το 80 τοις εκατό της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, οι χώρες της περιοχής, ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιτίθενται στην επεκτατική διεκδίκηση του Πεκίνου που είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από την αποκλειστική οικονομική ζώνη των 200 μιλίων. «Οι παράκτιες χώρες της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, όπως οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ινδονησία, απορρίπτουν την αξίωση του Πεκίνου για ολόκληρη τη θάλασσα μέσω των νησιών» προσθέτει.
Και η Κίνα στρατικοποιεί νησιά
Η Yeni Safak χρησιμοποιεί ως επιχείρημα και το ότι «ο εξοπλισμός από την Κίνα νησιών, νησίδων και υφάλων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Εκτός από τη συσσώρευση άμμου στους υπάρχοντες υφάλους, το Πεκίνο έχει κατασκευάσει λιμάνια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροδιάδρομους, ιδίως στα νησιά Paracel και Spratly. Η Κίνα έχει επίσης στρατιωτικοποιήσει τη νήσο Woody αναπτύσσοντας μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους τύπου cruise και ένα σύστημα ραντάρ. Η απάντηση της Ουάσινγκτον στην κίνηση της Κίνας ήταν η αύξηση της στρατιωτικής της παρουσίας και η διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με χώρες της περιοχής».
Η Γαλλία αντιφάσκει όταν υπερασπίζεται την Ελλάδα
Σύμφωνα με τη Yeni Safak και η Γαλλία «αντιφάσκει ξεκάθαρα με τις δικές της θέσεις προκειμένου να στηρίξει την Αθήνα». Αναφέρει στην δήλωση της Γαλλίδας ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολονά , η οποία κατά την τουρκική εφημερίδα «έφτασε στο σημείο να αρνηθεί τις θέσεις της ίδιας της χώρας της με τη δήλωσή της ότι η Γαλλία «θα συνταχθεί με την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας»».
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι «δεν έχει καθοριστεί αποκλειστική οικονομική ζώνη για τα βρετανικά νησιά Guernsey και Jersey, τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στην ηπειρωτική Γαλλία, και φαίνεται ότι αυτά τα δύο νησιά έχουν μερικό δικαίωμα χωρικών υδάτων».
Και καταλήγει σημειώνοντας ότι «η Γαλλία είναι γνωστό ότι προβάλλει την «δικαιοσύνη» και τις «αρχές της δικαιοσύνης» έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό είναι ακριβώς σύμφωνο με τις αρχές λύσης που η Τουρκία υπερασπίζεται στο Αιγαίο Πέλαγος εξ’αρχής».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις