Νάνσι Πελόζι: Η κυκλική πτήση της στην Ταϊβάν δείχνει τη μεγάλη απειλή της Κίνας
Τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων δείχνουν ότι το αεροσκάφος που μετέφερε την Πελόζι, το οποίο προσγειώθηκε στην Ταϊπέι λίγο πριν από τις 11 μ.μ. τοπική ώρα, απέφυγε να πετάξει πάνω από την αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η πορεία του στρατιωτικού αεροσκάφους της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, προς την Ταϊβάν ήταν αξιοσημείωτη για το πόσο προσεκτικά απέφυγε τη Νότια Σινική Θάλασσα, σχολιάζει το Bloomberg.
Το στενά παρακολουθούμενο ταξίδι ήταν μία από τις πιο αμφιλεγόμενες επίσημες επισκέψεις των ΗΠΑ στην πρόσφατη μνήμη και η διαδρομή του αεροσκάφους υπογράμμισε έναν αξιοσημείωτο βαθμό προσοχής, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποφύγει να εξοργίσει περαιτέρω το Πεκίνο και να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες.
Τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων δείχνουν ότι το αεροσκάφος που μετέφερε την Πελόζι, το οποίο προσγειώθηκε στην Ταϊπέι λίγο πριν από τις 11 μ.μ. τοπική ώρα, απέφυγε να πετάξει πάνω από την αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Because of unprecedented sustained tracking interest in SPAR19, Flightradar24 services are under extremely heavy load. Some users may currently experience issues accessing the site, our teams are working on restoring full functionality to all users as quickly as possible. pic.twitter.com/dsFrlQ67zr
— Flightradar24 (@flightradar24) August 2, 2022
Η κυκλική πτήση της Πελόζι
Αντί να ταξιδέψει βορειοανατολικά από την Κουάλα Λουμπούρ κατευθείαν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας – ένα ταξίδι που θα μπορούσε να φέρει το αεροσκάφος της κοντά σε κινεζικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που έχουν χτιστεί σε ανακτημένες εκτάσεις σε νησίδες και υφάλους, μεταξύ άλλων στα νησιά Spratly – το αεροπλάνο της Πελόζι πέταξε νοτιοανατολικά πάνω από το ινδονησιακό τμήμα του Καλιμαντάν, ή Βόρνεο, πριν στρίψει βόρεια και στη συνέχεια ανατολικά των Φιλιππίνων, σύμφωνα με εικόνες που παρέχονται από το Flightradar24.
«Φαντάζομαι ότι η πορεία της πτήσης θα δείξει επιπλέον προσοχή», δήλωσε ο Meia Nouwens, ανώτερος συνεργάτης για την κινεζική αμυντική πολιτική και τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο.
«Ανησυχία μπορεί να προκαλεί η στρατιωτικοποίηση των τριών μεγαλύτερων κινεζικών τεχνητών νησιών στα Spratlys, τα οποία είναι εξοπλισμένα με μόνιμες αμυντικές εγκαταστάσεις και οπλισμό», προσέθεσε.
Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί η Κίνα, έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Καθώς η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής έφθανε στην Ταϊβάν, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με «πραγματικά πυρά μεγάλου βεληνεκούς» κοντά στην Ταϊβάν, ξεκινώντας ήδη από το βράδυ της Τρίτης, καθώς και περισσότερες ασκήσεις που θα περικυκλώσουν το νησί στις 4 Αυγούστου.
Αυτό αντανακλούσε την έντονη καταδίκη της Κίνας για την επίσκεψη της πιο υψηλόβαθμης εκλεγμένης αξιωματούχου των ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια.
Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, άλλωστε, με την Κίνα να αυξάνει την οικονομική της ισχύ και να γίνεται πιο διεκδικητική στην παγκόσμια σκηνή.
Το 2015, άλλωστε, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ, δεν δίστασε να πει δημόσια στην Κίνα ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πετάξουν, θα πλεύσουν και θα επιχειρήσουν όπου το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει, όπως κάνουμε σε όλο τον κόσμο, και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν θα αποτελέσει εξαίρεση».
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»
- «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις», λέει η Τουρκία