Ρωσία: Γιατί θέλει πίσω τον Αρχοντα του Πολέμου;
Ο 55χρονος μεγαλέμπορος όπλων Βίκτορ Μπουτ βρίσκεται φυλακισμένος από το 2008 στο «Μικρό Γκουαντάναμο» στο Ιλινόι των ΗΠΑ. Τις τελευταίες μέρες όμως το Κρεμλίνο κάνει κινήσεις για τον επαναπατρισμό του
Στις φυλακές του Μάριον, στο Ιλινόι των ΗΠΑ, σε μία ειδική πτέρυγα με τόσο αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έχει το παρατσούκλι «Μικρό Γκουαντάναμο», ένας γεροδεμένος άνδρας με μουστάκι που γεννήθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες το 1967 στο Ντουσάμπε του Τατζικιστάν, ειδικεύτηκε ως διερμηνέας στο Σοβιετικό Στρατιωτικό Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών της Μόσχας και μιλάει έξι διαφορετικές γλώσσες, εκτίει ποινή κάθειρξης 25 χρόνων.
Και τα δικά του παρατσούκλια μιλούν από μόνα τους: Εμπορος του Θανάτου, Αρχοντας του Πολέμου, ο Μπιλ Γκέιτς του Εμπορίου Οπλων. Στη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του, που ξεκίνησε μέσα στο χάος της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ, και έληξε το 2008 μέσα σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Μπανγκόκ, χάρη σε μία μυστική επιχείρηση της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών (DEA), πιστεύεται πως εξόπλισε τους Ταλιμπάν και τη Βόρεια Συμμαχία στο Αφγανιστάν, το Επαναστατικό Ενωμένο Μέτωπο στη Σιέρα Λεόνε, το καθεστώς του Τσαρλς Τέιλορ στη Λιβερία, την Unita στην Ανγκόλα, διάφορες κονγκολέζικες ομάδες καθώς και την ισλαμιστική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ στις Φιλιππίνες. Το όνομά του είναι Βίκτορ Μπουτ. Και η πατρίδα του, η Ρωσία, τον θέλει πίσω, πολύ.
Το μεγάλο ερώτημα – όπως γράφει χαρακτηριστικά η «Washington Post – είναι, γιατί;
Δεν έχει επανέλθει τυχαία το όνομα του 55χρονου Βίκτορ Μπουτ στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως έκαναν πριν από εβδομάδες μία πρόταση στη Ρωσία προκειμένου να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση δύο αμερικανών κρατουμένων στη χώρα, της σταρ του WNBA (του γυναικείου NBA) Μπρίτνεϊ Γκράινερ, που συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου για κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε ένα αεροδρόμιο της Μόσχας και κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνων, καθώς και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2018 στη Ρωσία κατηγορούμενος για κατασκοπεία και εκτίει επί του παρόντος 16ετή ποινή κάθειρξης.
Η πίεση από τις οικογένειες στον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, είναι έντονη, και πηγή «με γνώση της υπόθεσης» δήλωσε πως η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να ανταλλάξει με τους Γκράινερ και Γουίλαν τον Βίκτορ Μπουτ – οι Ρώσοι αξιώνουν τον επαναπατρισμό του εδώ και μία δεκαετία, από τότε που καταδικάστηκε από δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε 25ετή κάθειρξη.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Παρασκευή – την πρώτη αυτού του είδους από όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο Αντονι Μπλίνκεν πίεσε τον Σεργκέι Λαβρόφ να αποδεχθεί το Κρεμλίνο τη «σημαντική πρόταση» των ΗΠΑ.
«Δεν πρόκειται να ανταλλαχθεί κανένας Αμερικανός αν δεν σταλεί σπίτι ο Βίκτορ Μπουτ», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Στιβ Ζιζού, δικηγόρος του Μπουτ με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Γιατί όμως ενδιαφέρεται τόσο πολύ για αυτόν η Ρωσία;
Ερωτηθείς σχετικά, ο διευθυντής της CIA, ο Ουίλιαμ Μπερνς, απάντησε: «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση, γιατί ο Βίκτορ Μπουτ είναι ένα κάθαρμα». H Ρωσία διαμαρτύρεται από χρόνια πως ο Μπουτ παγιδεύτηκε από την DEA – πράκτορές της μεταμφιέστηκαν σε αντάρτες των κολομβιανών FARC, και ο Εμπορος του Θανάτου κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία αμερικανών υπηκόων.
Πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές, ωστόσο, πιστεύουν πως η ρωσική οργή αφορά περισσότερο τους δεσμούς του Μπουτ με την GRU, τις υπηρεσίες πληροφοριών του ρωσικού στρατού, που έχουν κατηγορηθεί τα τελευταία χρόνια για τα πάντα, από το χακάρισμα εκλογών μέχρι τη δολοφονία αντιφρονούντων. Οπως λέει ο Σάιμον Σαράτζιαν, από το κέντρο Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων Belfer του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, θα ήταν αδύνατο να είχε στήσει και διαχειριστεί ο Μπουτ μία τόσο μεγάλη επιχείρηση λαθρεμπορίου όπλων χωρίς κυβερνητική προστασία, ουδέποτε όμως μίλησε για αυτό.
Επιπλέον, πληροφορίες θέλουν τον Μπουτ να έχει ενδεχομένως στενές σχέσεις με τον Ιγκόρ Σετσίν, πρώην αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης και στενό σύμμαχο του Βλαντίμιρ Πούτιν: και οι δύο υπηρέτησαν τη δεκαετία του 1980 στον σοβιετικό στρατό στην Αφρική. Ο ίδιος ο Μπουτ έχει αρνηθεί κάθε σχέση με την GRU, ενώ έχει υποστηρίξει πως δεν γνωρίζει τον Σετσίν. Το θέμα, ωστόσο, μπορεί να είναι αυτή ακριβώς η σιωπή. Δεν έχει πει λέξη τόσα χρόνια στους Αμερικανούς, έχει αρνηθεί κάθε συνεργασία μαζί τους. Σύμφωνα με τον Μαρκ Γκαλεότι, έναν ειδικό στη ρωσική ασφάλεια, η απελευθέρωση του Μπουτ θα έστελνε ένα μήνυμα και σε άλλους Ρώσους που θα μπορούσαν να καταλήξουν μπλεγμένοι: «Η πατρίδα δεν θα σε ξεχάσει».
Ενας επαναπατρισμός του ρώσου μεγαλεμπόρου όπλων, προσθέτει ο Γκαλεότι, θα «αντιμετωπιζόταν ως θρίαμβος. Και ας είμαστε ειλικρινείς, επί του παρόντος το Κρεμλίνο ψάχνει για θριάμβους».
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»
- «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις», λέει η Τουρκία
- Η συγγραφέας του It Ends With Us παίρνει θέση για τη μήνυση της Μπλέικ Λάιβλι
- Αμφιλοχία: Νεκρός 27χρονος οδηγός που έπεσε με το αυτοκίνητό του στον Αμβρακικό Κόλπο
- Τίμοθι Σαλαμέ: Περήφανος για τον ρόλο του ως Μπομπ Ντίλαν στην ταινία «A Complete Unknown»
- Συγκινητικό μήνυμα από τον Σιμεόνε μετά τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα (vid)