Το σόου του μίσους
Στα έξι χρόνια που βρίσκεται στην αμερικανική Βουλή, έχει αποδειχθεί άξιο τέκνο του τραμπισμού
Στο σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ματ Γκάιτς, στο Σίσαϊντ της Φλόριντα, έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας «Ζωντανή Μετάδοση: The Truman Show» (1998). Μία πινακίδα πάνω στον χαμηλό λευκό φράχτη, μάλιστα -γιατί οι γονείς του ακόμα εκεί μένουν ακόμα – ενημερώνει τους περαστικούς πως είναι «The Truman House». Οχι ότι αυτό επηρέασε κατ’ οιονδήποτε τρόπο την πορεία του Γκάιτς στη ζωή. Περισσότερο τον επηρέασε ο πολιτικός πατέρας του – ο Ντόναλντ Τζέι Γκάιτς διατέλεσε γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών για μια δεκαετία, από το 2006 έως το 2016. Και ακόμα περισσότερο ένας άλλος Ντόναλντ: ο Ματ Γκάιτς εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2016, στα 34 του χρόνια, με το ίδιο κύμα «MAGA» («Make America great again») που οδήγησε στον Λευκό Οίκο τον Τραμπ.
Στα έξι χρόνια που βρίσκεται στην αμερικανική Βουλή, έχει αποδειχθεί άξιο τέκνο του τραμπισμού. Το επιβεβαίωσε και πρόσφατα, στις 23 Ιουλίου, με την ομιλία που απηύθυνε στην Τάμπα σε έναν συντηρητικό φοιτητικό σύλλογο, τον Turning Point USA. Φανατικός πολέμιος των αμβλώσεων, ο Ματ Γκάιτς χρησιμοποιούσε ανέκαθεν ως άλλοθι μία οικογενειακή ιστορία: η μητέρα του, Βίκι Γκάιτς, παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές όταν κυοφορούσε το δεύτερο παιδί της – παραμένει μέχρι σήμερα καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι – και οι γιατροί τής συνέστησαν να διακόψει την εγκυμοσύνη της. Δεν το έκανε. Η μικρότερη αδελφή του Ματ, η Εριν, είναι σήμερα 36 χρόνων, και αυτήν επικαλείται ως λόγο για την πεποίθησή του πως οι αμβλώσεις πρέπει να είναι παράνομες. Στην ομιλία του στην Τάμπα, βέβαια, τα είπε κάπως διαφορετικά.
«Πώς γίνεται και οι γυναίκες που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες είναι εκείνες που ασχολούνται περισσότερο με την άμβλωση;», αναρωτήθηκε, αναφερόμενος στις ακτιβίστριες που αντιδρούν στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. «Κανείς δεν θέλει να σας κάνει ένα παιδί αν είστε άσχημες», συνέχισε. «Είναι τύπου 1,57 μέτρο και 158 κιλά· και λένε κάτι του τύπου: «Δώστε μου την άμβλωσή μου, αλλιώς θα σηκωθώ και θα διαδηλώσω». Θα διαδηλώσουν; Υπάρχουν κάποιες που έχουν πράγματι μεγάλη ανάγκη να ξεκινήσουν περπάτημα. Του τύπου, μια ώρα την ημέρα. Κουνήστε αυτά τα χέρια. Κάντε το αίμα να κυκλοφορήσει. Και προσθέστε ενδεχομένως στο μίγμα μια σαλάτα».
Οι φοιτητές του Turning Point USA γέλασαν με την καρδιά τους. Η 19χρονη Ολίβια Τζουλιάνα, πάλι, μία ακτιβίστρια από το Τέξας που είναι υπεύθυνη για τη στρατηγική πολιτική της Gen-Z for Change, μίας ομάδας 500 και πλέον δημιουργών στο TikTok που αξιοποιεί το Ιντερνετ ώστε να αλλάξει τις νοοτροπίες, δεν γέλασε καθόλου. «Εχω ύψος 1,80. 1,90 με τακούνια. Και τα φοράω ώστε να βάζω στη θέση τους άνδρες τόσο ελεεινούς όπως εσύ», διαμήνυσε στον Γκάιτς μέσω Τwitter. Η Τζουλιάνα δεν κρύβει πως είχε ανέκαθεν προβλήματα με το βάρος της, και πως έχει παλέψει πολύ με τη βουλιμία, μέχρι που χρειάστηκε να νοσηλευτεί τον Δεκέμβριο του 2021. Ο Γκάιτς, από την πλευρά του, τσίμπησε αμέσως το δόλωμα. «Θύμωσε», έγραψε ως σχόλιο σε μια φωτογραφία της 19χρονης που κοινοποίησε. Μάλλον δεν είχε λάβει υπόψη του τη δύναμη που έχει η Gen-Z for Change, χάρη στο κοινό των 540 εκατομμυρίων νέων που την ακολουθούν -περισσότερο και από το κοινό του CNN, του Fox News και του MSNBC μαζί.
Αφού του απάντησε κατά πώς του έπρεπε, θυμίζοντας παρεμπιπτόντως τη δικαστική έρευνα που εκκρεμεί σε βάρος του για σεξουαλική σχέση με μία ανήλικη την οποία φέρεται να πλήρωσε ώστε να ταξιδέψει μαζί του, η Τζουλιάνα ξεκίνησε μία διαδικτυακή εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων υπέρ ενώσεων που στηρίζουν, στις 50 αμερικανικές πολιτείες, την πρόσβαση στην άμβλωση. Μέσα σε 72 ώρες, η Gen-Z for Change είχε συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο δολάρια. Χθες, πλησίαζε τα 2,2 εκατομμύρια δολάρια. Για κάθε επιπλέον 100.000 δολάρια που συγκεντρώνονται, η 19χρονη Τζουλιάνα προσφέρει στον 40χρονο Γκάιτς ένα μπουκέτο λουλούδια. Οι «απαράδεκτες» δηλώσεις του ρεπουμπλικανού βουλευτή, επεσήμανε, επέτρεψαν να «μετατραπεί το μίσος σε φροντίδα» για δεκάδες χιλιάδες Αμερικανίδες.
Από την αρχή μέχρι το «happy end», η ιστορία αυτή δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο αμερικανική. Το ίδιο μίσος, όμως, ο ίδιος μισογυνισμός, είναι αυτός που όπλισε την περασμένη Δευτέρα το χέρι του 37χρονου ο οποίος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 33χρονη σύντροφό του μέσα στο σπίτι της στο Κόμο της Ιταλίας επειδή «τη ζήλευε»· όπως και το χέρι του 61χρονου που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου, την ίδια μέρα, την 50χρονη σύντροφό του στο πάρκινγκ του χώρου εργασίας της, στο Βοκλίζ της Γαλλίας, «επειδή ήθελε να τον αφήσει»· όπως και το χέρι του 60χρονου που δολοφόνησε το πρωί της Κυριακής την 56χρονη σύζυγό του στο Ρέθυμνο· όπως και του 49χρονου που δολοφόνησε το ίδιο βράδυ την 41χρονη σύζυγό του στη Ζάκυνθο. Για να «μετατραπεί το μίσος σε φροντίδα», τις όποιες ελπίδες μου, προσωπικά, τις εναποθέτω στη νεότερη γενιά, την ίδια αυτή «Γενιά Ζ» που προπορεύεται και μας προσπερνάει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις